Curtea de Apel îi lasă în libertate pe deputații Jardan și Ulanov, de la Partidul „Șor”, care au rămas fără imunitate parlamentară

566
0
Deputații Partidului „Șor” Denis Ulanov și Petru Jardan

Curtea de Apel Chișinău a respins luni, 5 aprilie, recursurile Procuraturii Anticorupție împotriva deciziei Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana, prin care deputații Petru Jardan și Denis Ulanov, de la Partidul „Șor”, au fost eliberați din arest sub control judiciar. Procuratura Anticorupție a solicitat plasarea celor doi deputați, cu statut de învinuit, în arest preventiv pentru 30 de zile, însă atât pe 25 martie, cât și pe 5 aprilie, solicitarea procurorilor a fost respinsă, se arată într-un comunicat al Procuraturii Generale.

Susține și tu presa! Abonează-te la o sursă de informare independentă. Acum e simplu, intră pe

ABONAMENT

Urmărirea penală declanșată împotriva celor doi continuă, precizează Procuratura.

Amintim că deputații Partidului „Șor”, Petru Jardan și Denis Ulanov, au fost reținuți de procurori imediat după ce au fost lipsiți de imunitate parlamentară, în seara zilei de luni, 22 martie.

Ridicarea imunității celor doi a fost acceptată prin votul a 68 și, respectiv, 70 de deputați, inclusiv socialiști. Împotrivă s-au pronunțat doar colegii de fracțiune ai lui Jardan și Ulanov, precum și transfugii din gruparea „Pentru Moldova”.

Procurorul general, Alexandr Stoianoglo, a invocat atunci în plenul Legislativului probe acumulate în cadrul cercetării penale ce ar demonstra că Jardan, ca director interimar al Aeroportului Internațional Chișinău și membru al comisiei de concurs pentru concesionarea acestuia în 2013, a comis intenționat abuz în serviciu, în interesul unui grup criminal, prejudiciind întreprinderea cu 4,9 milioane de lei. În cazul lui Ulanov, acuzat de escrocherie și spălare de bani, Stoianoglo a declarat că acesta a prejudiciat statul cu 23,8 milioane de euro și 12 milioane de dolari. Acești bani ar fi fost achitați de fugarii Vladimir Plahotniuc și Ilan Șor afaceristului Veaceslav Platon, în schimbul a 38% din acțiunile Victoriabank, pentru Casa Modei, edificiul companiei ASITO și activele altor firme de asigurări.

Ambii învinuiți pledează nevinovați.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Săptămânalul „Gazeta de Chișinău” publică în paginile sale și pe pagina web a publicației articole ce reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chișinău” este unul din puținele ziare rămase pe piața mediatică care face jurnalism liber și corect. Nu-l lăsa să dispară! Contribuie și tu la menținerea unei publicații libere. Acum poți face un abonament oricând și de oriunde te-ai afla. Dacă abonezi un om drag la formatul PRINT, atunci redacția îți oferă gratuit, prin poșta electronică, formatul PDF al gazetei, în fiecare zi de vineri, la prima oră. Susține „Gazeta de Chișinău” printr-un abonament în format PRINT sau PDF.

ABONAMENT

1 COMENTARIU