Curtea de Apel îi lasă în libertate pe deputații Jardan și Ulanov, de la Partidul „Șor”, care au rămas fără imunitate parlamentară

203
0
Deputații Partidului „Șor” Denis Ulanov și Petru Jardan

Curtea de Apel Chișinău a respins luni, 5 aprilie, recursurile Procuraturii Anticorupție împotriva deciziei Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana, prin care deputații Petru Jardan și Denis Ulanov, de la Partidul „Șor”, au fost eliberați din arest sub control judiciar. Procuratura Anticorupție a solicitat plasarea celor doi deputați, cu statut de învinuit, în arest preventiv pentru 30 de zile, însă atât pe 25 martie, cât și pe 5 aprilie, solicitarea procurorilor a fost respinsă, se arată într-un comunicat al Procuraturii Generale.

Urmărirea penală declanșată împotriva celor doi continuă, precizează Procuratura.

Amintim că deputații Partidului „Șor”, Petru Jardan și Denis Ulanov, au fost reținuți de procurori imediat după ce au fost lipsiți de imunitate parlamentară, în seara zilei de luni, 22 martie.

Ridicarea imunității celor doi a fost acceptată prin votul a 68 și, respectiv, 70 de deputați, inclusiv socialiști. Împotrivă s-au pronunțat doar colegii de fracțiune ai lui Jardan și Ulanov, precum și transfugii din gruparea „Pentru Moldova”.

Procurorul general, Alexandr Stoianoglo, a invocat atunci în plenul Legislativului probe acumulate în cadrul cercetării penale ce ar demonstra că Jardan, ca director interimar al Aeroportului Internațional Chișinău și membru al comisiei de concurs pentru concesionarea acestuia în 2013, a comis intenționat abuz în serviciu, în interesul unui grup criminal, prejudiciind întreprinderea cu 4,9 milioane de lei. În cazul lui Ulanov, acuzat de escrocherie și spălare de bani, Stoianoglo a declarat că acesta a prejudiciat statul cu 23,8 milioane de euro și 12 milioane de dolari. Acești bani ar fi fost achitați de fugarii Vladimir Plahotniuc și Ilan Șor afaceristului Veaceslav Platon, în schimbul a 38% din acțiunile Victoriabank, pentru Casa Modei, edificiul companiei ASITO și activele altor firme de asigurări.

Ambii învinuiți pledează nevinovați.

Preluarea textelor de pe pagina www.gazetadechisinau.md pentru formatul online se face în limita a 1.000 de semne, cu indicarea linkului activ către articolul preluat.

Instituțiile de presă, care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica „Gazeta de Chișinău” și autorul informației. Materialele de presă sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe și de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here