BNM se întâlnește cu experții naționali și internaționali pentru a discuta rolul băncii în modernizarea societății

1271
1

Banca Națională a Moldovei (BNM) preconizează miercuri, 7 aprilie, o întâlnire cu experți în economie, reprezentanți ai societății civile, pentru a discuta mai multe subiecte legate de provocările pe care le au băncile centrale în economiile emergente, au anunțat pentru „Gazeta de Chișinău” surse avizate. Unul dintre participanți spune că va folosi acest prilej pentru a pune în dezbatere și sugestia liderului PSRM, Igor Dodon, care nu deține nicio funcție oficială, adresată guvernului în exercițiu, de a se împrumuta de la BNM, prin intermediul Comisiei pentru Situații Excepționale (CSE), cu până la 20 de miliarde de lei. Ideea lui Dodon a fost deja dur criticată de BNM, dar și de consilierii președintei Maia Sandu, care au calificat-o ca pe o tentativă de a mai fura un miliard de euro din banii cetățenilor R.Moldova.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

„De ce să nu fie o decizie a CSE, să ia de la BNM un împrumut de 10-15-20 de miliarde de lei, pentru asta e BNM – să ajute oamenii și banii să fie orientați pentru susținerea agenților economici și a populației. Lucrul acesta trebuie făcut acum, nu peste o lună sau trei”, a declarat Dodon pe vlogul său de pe YouTube vinerea trecută, când se afla la Moscova și pe care l-a înregistrat de la Ambasada R.Moldova din Federația Rusă.

În replică, BNM a emis un comunicat în care se arată că legislația în vigoare îi interzice să acorde orice asistență financiară statului și organelor acestuia. De asemenea, potrivit instituției, orice împrumut de la BNM pentru stat ar însemna o emisie suplimentară de monedă, care ar duce la creșterea inevitabilă a prețurilor și, în consecință la sărăcirea populației, fiind afectate cele mai vulnerabile pături ale societății. BNM mai precizează că a asigurat existența unui nivel înalt de lichidități în bănci, anume pentru a crea condiții pentru creditarea businessului și a Ministerului Finanțelor, și, prin urmare, acestea sunt disponibile pentru necesitățile economiei.

La rândul său, consilierul prezidențial pentru economie, Veaceslav Negruța, amintește că „a mai fost o decizie a unei comisii prin 2014 și s-au luat din BNM 10 miliarde, după care încă 5 miliarde…”, referindu-se la creditul prin care a fost acoperită frauda bancară. El subliniază că „același personaj”, adică Ilan Șor, era atunci pe lângă cei cu propuneri și decizii, iar „acum toți procurorii sunt în căutări: și ale miliardelor și ale personajului și coordonatorului lui”.

Și fosta ministră a Finanțelor, Natalia Gavriliță, care a fost anterior desemnată la funcția de prim-ministru, dar nu a obținut votul de încredere al Parlamentului, scrie: „După ce a preluat schemele și s-a înțeles cu corupții, Dodon pășește pe urmele lui Plahotniuc și Șor și pregătește furtul a încă unui miliard de Euro de la cetățeni. (…) Ce va face acum Dodon cu acești 20 miliarde de lei? Îi va cheltui să umple pungile care îmbogățesc familia și complicii lui. Va orienta o parte din bani pentru cumpărarea votului ca să se mențină la putere. Va minți, sărăci și trăda acest popor în continuare. Nu putem să-i permitem acest lucru. Aceste abuzuri trebuie și vor fi oprite”.

Amintim că aceasta nu este prima dată când Dodon caută să acceseze rezervele BNM. Înainte de campania electorală pentru prezidențialele din noiembrie 2020, Dodon a declarat că vrea ca o parte din rezervele BNM să fie utilizate pentru investiții în infrastructură. Și atunci ideea lui a fost respinsă vehement de BNM și criticată dur de analiștii de la Chișinău.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE

1 COMENTARIU