Jecmăneală pe timp de pandemie

1107
1

În timp ce statele europene impun restricții și stabilesc condiții concrete de trai pentru cetățeni, cu scopul de a evita răspândirea molimei, și vaccinează în masă populația pentru a salva vieți omenești, instituțiile medicale private din R. Moldova, care ar trebui să fie solidare cu cele de stat, fac bani pe seama populației chinuite și sărăcite pe timp de pandemie. Acestea funcționează după regulile proprii pe timp de pandemie.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Pe data de 25 martie 2021 am sunat la câteva laboratoare private pentru a-mi programa fiica la testul anti-Covid, pe care trebuie să-l aibă la trecerea graniței. E studentă la una din universitățile din afara statului.

E de menționat faptul că, atunci când a venit acasă, la fel, avea testul anti-Covid făcut, doar că studenții care-și fac studiile în Franța nu plătesc pentru test. Testarea este gratuită pentru studenți.

La toate cele trei laboratoare am fost anunțată că nu există niciun loc în următoarele trei zile pentru a face testul PCR cu plată, care costă 800 de lei.

Un test se face în maximum 5 minute. Într-o oră se fac circa 12 teste, dar într-o zi lucrătoare 100. În două zile – 200 de teste. 200 de teste făcute la privat în două zile la prețul de 800 de lei ar fi 160.000 de lei. Acestea sunt făcute și la prețul de 2000 de lei per test.

Menționez că testul e valabil timp de 72 de ore din momentul prelevării, iar biletele pentru călătorie erau deja cumpărate.

La unul din centrele de diagnosticare private am fost informată de către angajata care făcea programările la telefon că nu este în următoarele două zile niciun loc pentru a face testul la prețul de 800 de lei, care oferă rezultatul timp de o zi. Vestea bună e că sunt disponibile locuri pentru a face testul ARN SARS-CoV-2 și a primi rezultatul în trei ore, la prețul de 2000 de lei.

Așadar, cu 800 de lei nu sunt, iar cu 2000 de lei, poftim, testați-vă! Legea cererii și a ofertei, nimic personal.

Menționez că, pe parcursul unui an de pandemie, R. Moldova a primit din partea mai multor state donații de teste anti-Covid-19.

Îți dai seama că te afli într-o situație când ești obligat să plătești pentru că nu există alte soluții pe moment, mai ales într-un stat unde totul este nefuncțional și haotic, iar legea nu se respectă.

Am expediat o solicitare în scris la Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale ca să comenteze situația. Timp de trei zile, responsabilii de la ministerul de resort nu au reușit să ofere un răspuns. Responsabila de la Serviciul de informare și comunicare cu mass-media, Diana Blănaru, mi-a spus că sunt multe solicitări și nu au un răspuns pentru mine. „Gazeta de Chișinău” va publica răspunsul ministerului de resort îndată ce-l va primi.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE

1 COMENTARIU