Chișinăul nu are date cu privire la numărul celor care s-au refugiat din Transnistria, și nici un mecanism de protecție legală a acestora

759
0

Deși se confruntă cu o prelungită criză umanitară, generată de regimul separatist de la Tiraspol odată cu declanșarea, în 1992, a războiului de pe Nistru, autoritățile de la Chișinău nu dețin date oficiale cu privire la numărul oamenilor care au fost obligați pe parcursul a trei decenii să se refugieze din Transnistria, iar un mecanism de protecție a persoanelor intern strămutate nu există. Acestea sunt concluziile pe care experții Asociației Promo-LEX le trag cu ocazia Zilei Mondiale a Refugiaților, marcată în fiecare an la 20 iunie.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Promo-LEX constată că R.Moldova a făcut progrese semnificative în domeniul azilului, însă legea cu privire la acest subiect, adoptată în 2008, prevede doar noțiunea de persoane strămutate, care conform definiției se referă doar la persoane străine strămutate din țara lor de origine în alte țări, adică la refugiați.

„Alte acte normative fie au fost abandonate, fie au aplicabilitatea foarte îngustă”, punctează experții.

În opinia acestora, necesitatea adoptării unui cadru normativ cu privire la persoanele intern strămutate este cu atât mai stringentă, cu cât „administrația secesionistă are unul din cele mai rele caziere în domeniul drepturilor omului din Europa, iar persecuțiile din partea structurilor de forță din stânga Nistrului obligă persoanele să părăsească domiciliul lor”. Drept urmare, ei recomandă autorităților naționale și Biroului Înaltului Comisariat al ONU pentru Refugiați de la Chișinău să întreprindă măsurile necesare în vederea adoptării unei legi speciale cu privire la persoanele intern strămutate în R.Moldova.

Amintim că lipsa unei protecții legale ce ar trebui acordată persoanelor intern strămutate este menționată în cadrul unuia dintre cele mai recente dosare cu privire la drepturile omului în Transnistria acceptat spre examinare la CtEDO. Este vorba despre cazul lui Serghei Vardiașvili, locuitor al comunei Corjova, raionul Dubăsari, „expulzat” de administrația separatistă de la Tiraspol din propria locuință, în iunie 2015, doar pentru că are origini etnice din Caucaz. Pentru că nu există nici un mecanism legal la care ar putea să apeleze, el s-a văzut nevoit să locuiască timp de șase luni într-un cort instalat pe malul drept al Nistrului.

Conform unor date neoficiale, circa 130 de mii de persoane s-au refugiat din Transnistria timp de 30 de ani.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE