Un prim caz de discriminare pe criterii etnice în Transnistria, pe rol la CtEDO

275
0
Serghei Vardiașvili lângă cortul său, pe malul Nistrului, în 2015 / Sursa FOTO: Deschide.md

CtEDO va examina o primă cauză în care R.Moldova, dar și Rusia figurează ca părți responsabile pentru discriminarea unei persoane pe criteriu de origine etnică în Transnistria. Este vorba despre cazul lui Serghei Vardiașvili, locuitor al comunei Corjova, raionul Dubăsari, „expulzat” fără nicio explicație, în iunie 2015, din propriul domiciliu, pe motiv că ar fi încălcat regulile de ședere în regiunea transnistreană. CtEDO a comunicat această cauză guvernelor pârâte – de la Chișinău și Moscova – și va examina dosarul sub aspectul limitării dreptului la libera circulație și a detenției în condiții inumane pentru încălcarea unor reguli ilegale stabilite de regimul separatist de la Tiraspol, potrivit Asociației Promo-LEX, avocații căreia îl apără pe Vardiașvili la Strasbourg.

Menționăm în acest context că, până a fi „expulzat”, bărbatul a fost ținut timp de câteva zile în beciul miliției transnistrene de la Dubăsari.

Deoarece în R.Moldova persoanele intern strămutate nu sunt protejate de lege, el s-a văzut obligat să-și amenajeze un cort pe malul drept al Nistrului, în care a stat până la expirarea perioadei de „expulzare”. Abia în decembrie 2015, așa-zisul „serviciu de migrațiune” de la Tiraspol i-a permis lui Vardiașvili să revină acasă, cu condiția „respectării regulilor interne de ședere” în Transnistria.

Adevăratul motiv al acestei expulzări a devenit, însă, cunoscut abia în 2017. La bază a stat un document ținut în secret de regimul de la Tiraspol: „Ordinul Ministerului de Interne al RMN” din 14.05.2013, potrivit căruia, persoanele al căror drept de ședere este limitat, se împart pe categorii: A, B și C. Caucazienii sunt plasați în categoria A, iar dreptul lor de ședere nu poate depăși 10 zile.

Serghei Vardiașvili s-a născut în Georgia, iar acum nouă ani s-a mutat la Corjova, unde locuia mama sa. S-a angajat în postul de reprezentant oficial al unei companii de asigurări, înregistrată pe malul drept al Nistrului. Deși nu a primit explicații în legătură cu decizia separatiștilor, bărbatul consideră că a fost pedepsit pentru criticile la adresa regimului de la Tiraspol.

P.S. CEC intenționează să deschidă la Corjova o secție de votare pentru alegerile anticipate din 11 iulie, afirmând că localitatea se află sub „control mixt”.

Preluarea textelor de pe pagina www.gazetadechisinau.md pentru formatul online se face în limita a 1.000 de semne, cu indicarea linkului activ către articolul preluat.

Instituțiile de presă, care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica „Gazeta de Chișinău” și autorul informației. Materialele de presă sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe și de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here