CtEDO va examina o primă cauză în care R.Moldova, dar și Rusia figurează ca părți responsabile pentru discriminarea unei persoane pe criteriu de origine etnică în Transnistria. Este vorba despre cazul lui Serghei Vardiașvili, locuitor al comunei Corjova, raionul Dubăsari, „expulzat” fără nicio explicație, în iunie 2015, din propriul domiciliu, pe motiv că ar fi încălcat regulile de ședere în regiunea transnistreană. CtEDO a comunicat această cauză guvernelor pârâte – de la Chișinău și Moscova – și va examina dosarul sub aspectul limitării dreptului la libera circulație și a detenției în condiții inumane pentru încălcarea unor reguli ilegale stabilite de regimul separatist de la Tiraspol, potrivit Asociației Promo-LEX, avocații căreia îl apără pe Vardiașvili la Strasbourg.
Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.
SUSȚINEMenționăm în acest context că, până a fi „expulzat”, bărbatul a fost ținut timp de câteva zile în beciul miliției transnistrene de la Dubăsari.
Deoarece în R.Moldova persoanele intern strămutate nu sunt protejate de lege, el s-a văzut obligat să-și amenajeze un cort pe malul drept al Nistrului, în care a stat până la expirarea perioadei de „expulzare”. Abia în decembrie 2015, așa-zisul „serviciu de migrațiune” de la Tiraspol i-a permis lui Vardiașvili să revină acasă, cu condiția „respectării regulilor interne de ședere” în Transnistria.
Adevăratul motiv al acestei expulzări a devenit, însă, cunoscut abia în 2017. La bază a stat un document ținut în secret de regimul de la Tiraspol: „Ordinul Ministerului de Interne al RMN” din 14.05.2013, potrivit căruia, persoanele al căror drept de ședere este limitat, se împart pe categorii: A, B și C. Caucazienii sunt plasați în categoria A, iar dreptul lor de ședere nu poate depăși 10 zile.
Serghei Vardiașvili s-a născut în Georgia, iar acum nouă ani s-a mutat la Corjova, unde locuia mama sa. S-a angajat în postul de reprezentant oficial al unei companii de asigurări, înregistrată pe malul drept al Nistrului. Deși nu a primit explicații în legătură cu decizia separatiștilor, bărbatul consideră că a fost pedepsit pentru criticile la adresa regimului de la Tiraspol.
P.S. CEC intenționează să deschidă la Corjova o secție de votare pentru alegerile anticipate din 11 iulie, afirmând că localitatea se află sub „control mixt”.
În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.
SUSȚINE
[…] privire la drepturile omului în Transnistria acceptat spre examinare la CtEDO. Este vorba despre cazul lui Serghei Vardiașvili, locuitor al comunei Corjova, raionul Dubăsari, „expulzat” de administrația separatistă de […]