Guvernul de la București fortifică instituțiile responsabile de relația cu Chișinăul. Departamentul pentru Relația cu R.Moldova va avea un nou statut

464
0

Guvernul României își fortifică instituțiile responsabile de relația cu Chișinăul, înființând, la sfârșitul săptămânii trecute, un Departament pentru Relația cu R.Moldova ca structură cu personalitate juridică, a cărui activitate va fi coordonată de premierul de la București. Noua structură va prelua activitatea Departamentului pentru relația cu R.Moldova care funcționează începând din 2019, dar fără a avea până acum statut de personalitate juridică, precizează TVR Moldova. Departamentul va fi condus de un secretar de stat, numit și eliberat din funcție prin decizie a prim-ministrului, în condițiile legii.

Susține și tu presa! Abonează-te la o sursă de informare independentă. Acum e simplu, intră pe

ABONAMENT

În paralel, Guvernul de la București a decis înființarea unui Departament pentru Relația cu Românii de pretutindeni, de asemenea, ca structură cu personalitate juridică, în cadrul aparatului de lucru al Guvernului și în coordonarea prim-ministrului.

Tot la sfârșitul săptămânii trecute a devenit cunoscut că la Chișinău va fi deschis încă un Consulat al României. Un decret în acest sens a fost semnat de președintele Klaus Iohannis. România va mai înființa consulate suplimentare la Londra și Madrid, țări cu o diasporă românească substanțială. În Spania, bunăoară, aceasta a trecut de un milion.

În R.Moldova există deja trei Consulate ale României. Un Consulat este deschis la Chișinău, unul – la Bălți, iar altul – la Cahul. Totodată, Ambasada României în R.Moldova are departamente consulare la Chișinău și Ungheni.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Săptămânalul „Gazeta de Chișinău” publică în paginile sale și pe pagina web a publicației articole ce reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chișinău” este unul din puținele ziare rămase pe piața mediatică care face jurnalism liber și corect. Nu-l lăsa să dispară! Contribuie și tu la menținerea unei publicații libere. Acum poți face un abonament oricând și de oriunde te-ai afla. Dacă abonezi un om drag la formatul PRINT, atunci redacția îți oferă gratuit, prin poșta electronică, formatul PDF al gazetei, în fiecare zi de vineri, la prima oră. Susține „Gazeta de Chișinău” printr-un abonament în format PRINT sau PDF.

ABONAMENT