Guvernul de la București fortifică instituțiile responsabile de relația cu Chișinăul. Departamentul pentru Relația cu R.Moldova va avea un nou statut

260
0

Guvernul României își fortifică instituțiile responsabile de relația cu Chișinăul, înființând, la sfârșitul săptămânii trecute, un Departament pentru Relația cu R.Moldova ca structură cu personalitate juridică, a cărui activitate va fi coordonată de premierul de la București. Noua structură va prelua activitatea Departamentului pentru relația cu R.Moldova care funcționează începând din 2019, dar fără a avea până acum statut de personalitate juridică, precizează TVR Moldova. Departamentul va fi condus de un secretar de stat, numit și eliberat din funcție prin decizie a prim-ministrului, în condițiile legii.

În paralel, Guvernul de la București a decis înființarea unui Departament pentru Relația cu Românii de pretutindeni, de asemenea, ca structură cu personalitate juridică, în cadrul aparatului de lucru al Guvernului și în coordonarea prim-ministrului.

Tot la sfârșitul săptămânii trecute a devenit cunoscut că la Chișinău va fi deschis încă un Consulat al României. Un decret în acest sens a fost semnat de președintele Klaus Iohannis. România va mai înființa consulate suplimentare la Londra și Madrid, țări cu o diasporă românească substanțială. În Spania, bunăoară, aceasta a trecut de un milion.

În R.Moldova există deja trei Consulate ale României. Un Consulat este deschis la Chișinău, unul – la Bălți, iar altul – la Cahul. Totodată, Ambasada României în R.Moldova are departamente consulare la Chișinău și Ungheni.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here