Pensii pentru moldovenii ce muncesc în Italia, printre rezultatele vizitei Maiei Sandu la Roma

1848
1
Președinta Maia Sandu semnează Acordul cu privire la protecția socială a cetățenlor R.Moldova care muncesc în Itali, împreună cu ministrul italian al Muncii și Politicilor Sociale, Andrea Orlando / Sursa FOTO: Facebook

Președinta Maia Sandu, care a întreprins o vizită oficială la Roma, a semnat un acord ce va permite cetățenilor R.Moldova care muncesc legal în Italia să beneficieze de prestații sociale. „Este un document așteptat de concetățenii noștri care au muncit sau muncesc în Italia. El le oferă posibilitatea ca, obținând o pensie în această țară, să o poată primi și acasă, dar și invers – să poată primi în Italia pensia din Republica Moldova”, a anunțat șefa statului, după ce a pus semnătura sa pe acest act, alături de ministrul italian al Muncii și Politicilor Sociale, Andrea Orlando. Maia Sandu a purtat la Roma un șir de discuții și cu înalte oficialități din Italia, printre care președintele țării, Sergio Mattarella, președinta Senatului, Elisabetta Alberti Casellati, președintele Camerei Deputaților, Roberto Fico, dar și cu reprezentanți ai diasporei moldovene.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Cu referire la acordul ce privește dreptul cetățenilor R.Moldova de a primi pensii din Italia, Maia Sandu a precizat că fiecare stat va calcula și va achita pensia proporțional perioadei de asigurare, realizate pe teritoriul propriu și doar în baza contribuțiilor achitate legal.

„În plus, în baza acestui tratat, vor mai fi acordate pensii de dizabilitate cauzată de o afecțiune generală, pensii și indemnizații de dizabilitate cauzată de un accident de muncă sau de o boală profesională. Astfel, concetățenii noștri vor putea alege pe teritoriul cărui stat să primească pensiile și prestațiile sociale la care au dreptul”, a subliniat ea, într-un mesaj pe Facebook.

Acest subiect a fost abordat de ea și în cadrul unei întâlniri pe care a avut-o cu reprezentanții diasporei.

„Am vorbit și despre problemele pe care le au în Italia – pensia, protecția socială, recunoașterea diplomelor de studii moldovenești, dar și despre programele de sprijin de afaceri pentru cei reveniți acasă. M-am bucurat să le pot spune că tocmai am semnat, la Roma, Acordul în domeniul securității sociale și despre faptul că, împreună cu echipa mea, am elaborat un proiect de lege care prevede scutirea de plata mai multor taxe pentru bunurile de uz personal introduse în țara noastră de către cetățenii moldoveni din diasporă, care au decis să revină cu traiul acasă”, a menționat șefa statului.

În acest context, ea i-a îndemnat pe moldovenii aflați peste hotare să participe neapărat la vot, pe 11 iulie, în cadrul alegerilor parlamentare anticipate.

Menționăm că, în prezent, R.Moldova are semnate 14 acorduri în domeniul protecției sociale a cetățenilor săi aflați în străinătate – aprobate în Bulgaria, Portugalia, România, Luxemburg, Austria, Estonia, Cehia, Belgia, Polonia, Ungaria, Lituania, Germania, Turcia și în Belarus.

Adăugăm că, după ce va reveni din Italia, Maia Sandu are planificată luni, 21 iunie, o vizită oficială în Polonia. Șefa statului se va întâlni la Varșovia cu omologul său polonez, Andrzej Duda, cu mareșalul Seimului polon, Elżbieta Witek, și cu mareșalul Senatului polon, Tomasz Grodzki.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE

1 COMENTARIU