Succesul Maiei Sandu și interesele lui Steinmeier

939
0

Maia Sandu a efectuat o vizită în Germania, la invitația omologului său, Frank-Walter Steinmeier. Fără îndoială, călătoria șefei statului la Berlin reprezintă un succes pentru ea și pentru R. Moldova în contextul în care asigură, pe moment, o imagine electorală bună pentru PAS în ajunul anticipatelor din 11 iulie și recunoașterea permiselor de conducere moldovenești și a certificatelor de vaccinare. Numai că Germania, în opinia experților, nu abordează relația cu Republica Moldova bilateral, ci prin prisma securității din regiune.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Președintele federal al Germaniei, Frank-Walter Steinmeier, a menționat că vizita Maiei Sandu, chiar la începutul mandatului ei de președinte, este un semnal al relației strânse între Germania și Republica Moldova.

Mai mult, Steinmeier a dat asigurări că țara sa va susține agenda reformatoare a președintei Maia Sandu.

„Cursul reformator curajos pe care l-ați ales și pe care îl reprezentanți evidențiază faptul că relațiile dintre Germania și Republica Moldova pot deveni și mai strânse în anii ce vor urma. Pledăm, la nivel bilateral, dar și la nivel european, pentru sprijinul țării dvs. Ne dorim prietenie și parteneriat între Republica Moldova și Uniunea Europeană”, a spus el.

Președintele Republicii Federale Germania nu a ezitat să critice PSRM și Partidul Șor pentru lipsă de respect față de ordinea constituțională.

„În ultimele săptămâni, am observat că mai multor actori politici din țara dvs. le lipsește respectul față de Constituție și față de instituțiile constituționale ale țării. Sper ca rezultatul alegerilor parlamentare să creeze claritate și să netezească calea în acest sens. Avem multe de făcut.”

„Impresionat” de programul de reforme al Maiei Sandu

Acuzațiile șefului statului german au vizat declarația deputaților PSRM-Șor privind „caracterul captiv al Curții Constituționale” după avizul Curții Constituționale din 15 aprilie 2021 despre constatarea circumstanțelor ce justifică dizolvarea actualului Parlament.

Prin această declarație, socialiștii și cei din Partidul Șor și Pentru Moldova au vrut să respingă decizia Curții Constituționale care permite dizolvarea legislativului, exprimând vot de neîncredere judecătorilor constituționali Domnica Manole, Nicolae Roșca și Liuba Șova.

De asemenea, Frank-Walter Steinmeier s-a declarat „impresionat” de programul de reforme pe care i l-a prezentat președintele Maia Sandu și care se extinde asupra tuturor domeniilor – economie, politică, justiție.

„Un program reformator, pentru care îmi declar respectul absolut. Noi vă sprijinim”, a spus el.

În opinia comentatorului politic Ion Tăbârță, vizita Maiei Sandu la Berlin este importantă, „chiar dacă s-a întâlnit doar cu Steinmeier, nu și cu Merkel. Se manifestă o anumită deschidere față de Republica Moldova”.

„Doar că există un aspect care umbrește vizita respectivă prin faptul că pică într-o perioadă electorală. Vizita respectivă trebuia să contribuie la imaginea electorală a Maiei Sandu.”

Steinmeier, conflictul transnistrean și cel din Donbass

O parte importantă din discursul lui Steinmeier a vizat conflictul transnistrean. Omul politic german, un bun cunoscător al diferendului transnistrean, a evidențiat situația dificilă a Republicii Moldova în încercarea de a obține suveranitate și integritate teritorială.

„Ceea ce înseamnă pentru cetățenii dvs. în viața cotidiană știe cel care a fost cel puțin o dată de la Chișinău la Tiraspol și înapoi. Cel care își aduce aminte de obstacolele de-a lungul acestei călătorii și care își amintește condițiile de viață ale oamenilor și peisajul de acolo”, a spus el, dramatizând consecințele conflictului.

„Condițiile sunt dificile, dar noi toți sperăm ca, mai ales după alegerile parlamentare, care vor avea loc în Republica Moldova, să existe posibilitate de a ne apropia unii de ceilalți. Formatul 5+2, organizațiile internaționale au încercat să obțină astfel de apropieri în trecut, dar, din păcate, nu au existat progrese palpabile.”

Protocolul de la Berlin pentru Transnistria

În timpul mandatului său de ministru al Afacerilor Externe al Germaniei, Frank-Walter Steinmeier, a vizitat Chișinăul și Tiraspolul în iulie 2016, perioadă în care Germania deținea Președinția OSCE.

Este vorba de implementarea protocolului de la Berlin (iunie 2016) privind soluționarea conflictului. Acest document prevedea continuarea discuțiilor pentru recunoașterea diplomelor eliberate de instituțiile de învățământ din regiunea transnistreană și a plăcuțelor de înmatriculare transnistrene.

Punctul 5 al protocolului semnat la Berlin se referă la dosarele penale inițiate de autoritățile moldovenești împotriva liderilor separatiști.

Actualmente, expertul în conflictul transnistrean, Ion Leahu, susține că acest protocol a pus Republica Moldova într-o situație complicată. Documentul prevedea angajamente „spălăcite” pentru Rusia și obligații grele pentru Moldova.

„Drept consecință, până astăzi, Moscova și Tiraspolul acuză Chișinăul că nu își îndeplinește angajamentele.”

Mai mult, comentatorul politic Vladimir Socor a declarat, în 2016, pentru Europa Liberă că „efortul domnului Steinmeier nu a fost în niciun caz rezolvarea conflictului ruso-moldav, ci legalizarea separării Transnistriei de Republica Moldova…”

După vizita de miercuri și joi, comentatorul Ion Tăbârță presupune că pe agenda întâlnirii dintre președintele Republicii Moldova cu șeful statului german a fost în mod special acest subiect.

„Nu trebuie să fim naivi și să ne facem iluzii că Germania abordează relația cu Republica Moldova strict pe relațiile bilaterale. Aceste relații sunt abordate prin prisma celor ce se întâmplă în regiune. Germania este interesată de relații cu Rusia și Ucraina pentru a asigura o stabilitate în regiune.”

Formula Steinmeier pentru estul Ucrainei

La fel de controversată a fost ideea de soluționare a conflictului din estul Ucrainei în „formula Steinmeier”.

În calitate de ministru de Externe al Germaniei, Steinmeier a propus în 2015 organizarea alegerilor în teritoriile controlate de separatiștii pro-ruși după legislația ucraineană și sub supravegherea OSCE, și nu a Kievului.

Organizarea alegerilor ar fi avut loc în condițiile controlului exercitat de separatiștii pro-ruși. Acest fapt ar duce la legitimarea liderilor separatiști proruși în cele două regiuni, Lugansk și Donețk.

Această formula a fost reluată în discuții după alegerea președintelui Ucrainei, Zelenski.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE