Vizita președintelui lituanian la Chișinău: Provocări hibride în contextul alegerilor anticipate pe agenda discuției cu Maia Sadu (FOTO/VIDEO)

1492
0
Președintele Lituaniei, Gitanas Nausėda, întâmpinat la Chișinău de președinta R.Moldova, Maia Sadu / Sursa FOTO: presedite.md

Lituania este un exemplu elocvent de bune practici la capitolul transformare democratică și economică profundă, iar experiența sa în domeniul securității și apărării, mai ales apărării de riscuri și combaterea dezinformării, poate fi foarte utilă R.Moldova, a declarat președinta Maia Sadu vineri, 14 mai, după întâlnirea pe care a avut-o la Chișinău cu omologul său de la Vilnius, Gitanas Nausėda. La rândul său, președintele lituanian a spus că țara sa este dispusă să acorde asistență R.Moldova în ceea ce privește combaterea pericolelor hibride, care pot apărea în contextul alegerilor anticipate din 11 iulie.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

„Țin să menționez că noi avem unul dintre cele mai bune sisteme de combatere contra acestor pericole. Am reușit să evităm eventuale incidente și suntem mereu gata să împărtășim această experiență cu specialiștii din R.Moldova, ținând cont de data de 11 iulie”, a menționat Gitanas Nausėda, care s-a aflat într-o vizită oficială la Chișinău.

Președintele Lituaniei, Gitanas Nausėda, în discuție cu președinta R.Moldova, Maia Sandu, la Chișinău (14 mai 2021) / Sursa FOTO: presedinte.md

De asemenea, el a ținut să amintească faptul că în 1990 anume R.Moldova, pe atunci încă sovietică, a fost prima care a recunoscut independența Lituaniei.

„Acest sprijin nu va fi uitat niciodată”, a subliniat președintele lituanian, adăugând că prezența sa în R.Moldova este pentru a sprijini parcursul european al țării. „Cred că o să aprofundăm relațiile noastre financiare și comerciale”, a adăugat el.

O femeie a legat Moldova și Lituania, a scris Gitanas Nausėda pe contul său de Facebook

„Lituania a sprijinit mereu parcursul european al R.Moldova. Afirm cu certitudine că sunteți aliatul nostru de încredere la Bruxelles, atât în ceea ce privește colaborarea în contextul Parteneriatului Estic, cât și în dialogul nostru direct cu instituțiile europene. (…) Mulțumesc Lituaniei pentru sprijinul constant oferit țării noastre în toți anii de independență, pentru încurajarea și inspirarea transformării noastre democratice, în pofida provocărilor interne și externe. Exemplul vostru ne arată că se poate. Prețuim mult acest sprijin, îmi doresc să consolidăm și să creștem parteneriatul nostru bilateral”, a declarat, pe de altă parte, Maia Sandu.

Menționăm că pe agenda discuției dintre cei doi șefi de stat s-au mai aflat, printre altele, subiecte ce țin de conversiunea și recunoașterea reciprocă a permiselor de conducere, schimburile comerciale bilaterale, asistența în lupta împotriva pandemiei de COVID-19 și sprijinul autorităților de la Vilnius pentru organizarea votării cetățenilor moldoveni din Lituania la alegerile din 11 iulie.

Amintim, de asemenea, că vizita lui Gitanas Nausėda este prima din acest an și cea de a doua a unui șef de stat la Chișinău, după învestirea Maiei Sandu în funcția de președinte al R.Moldova. Primul care a vizitat R.Moldova, pe 29 decembrie, la numai câteva zile după inaugurare, a fost președintele României, Klaus Iohannis.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE