Înțelegere moldo-britanică: Banii confiscați la Londra de la Luca Filat vor fi folosiți pentru îngrijirea persoanelor cu dizabilități din R.Moldova

542
1
Președinta R.Moldova, Maia Sandu, și miistra Marii Britanii pentru Vecinătatea Europeană, Wendy Morton, într-o conferință de presă comună la Chișinău / Sursa FOTO: presedinte.md

458 de mii de lire sterline confiscate de autoritățile londoneze în 2018 de la Luca Filat, fiul fostului premier Vlad Filat, vor fi folosite pentru îngrijirea persoanelor cu dizabilități severe din R.Moldova, a anunțat președinta Maia Sandu, după întâlnirea sa de miercuri, 12 mai, cu ministra britanică pentru Vecinătatea Europeană, Wendy Morton. „Am decis, împreună, ca resursele financiare confiscate de la cetățeanul Luca Filat să fie redirecționate către Agenția Națională de Asistență Socială din Moldova”, a precizat șefa statului, adăugând că, în 2020, aproximativ 175 mii de persoane cu dizabilități s-au înregistrat la instituțiile responsabile de protecția socială din țară.

Susține și tu presa! Abonează-te la o sursă de informare independentă. Acum e simplu, intră pe

ABONAMENT

„Aproape fiecare a șaptea persoană cu dizabilități se încadrează în categoria celor cu dizabilități severe. Dintre cele 26 de mii de persoane cu dizabilități severe, până la o treime au nevoie de asistență permanentă. Serviciul de asistență personală este unul absolut critic, iar reducerile bugetare, operate de guvern anul trecut, au adus mii de persoane cu dizabilități severe și familiile lor într-o situație foarte dificilă anul acesta”, a argumentat ea.

În cadrul unei conferințe de presă comune cu Wendy Morton, care se află într-o vizită oficială la Chișinău, s-a mai anunțat că guvernul britanic va plăti o echipă de experți anticorupție pentru a o consilia pe Maia Sandu.

Pe agenda discuțiilor s-a aflat și situația politică din R.Moldova, inclusiv alegerile parlamentare anticipate. Wendy Morton a declarat în acest context că Marea Britanie „urmărește cu mare interes schimbările politice din Republica Moldova și cum CEC, Consiliul Audiovizualului, mass-media și partidele politice își vor face datoria față de cetățeni pentru a asigura alegeri libere și corecte la 11 iulie”.

Ministra britanică pentru Vecinătate Europeană s-a întâlnit miercuri și cu premierul interimar Aureliu Ciocoi, ministru în exercițiu al Afacerilor Externe al R.Moldova. Cei doi oficiali au efectuat și un schimb de opinii cu privire la situația regională, de securitate și colaborarea eficientă în cadrul organizațiilor internaționale. Ciocoi a reliefat importanța asistenței britanice pentru continuarea unor procese vitale pentru R.Moldova, de modernizare a economiei naționale, lupta împotriva corupției, reforma justiției și atragerea investițiilor străine, potrivit unui comunicat al Ministerului de Externe. S-a discutat și despre stadiul actual al procesului de negocieri privind soluționarea conflictului transnistrean, iar Wendy Morton a reiterat sprijinul ferm al Londrei pentru integritatea teritorială a R.Moldova.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Săptămânalul „Gazeta de Chișinău” publică în paginile sale și pe pagina web a publicației articole ce reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chișinău” este unul din puținele ziare rămase pe piața mediatică care face jurnalism liber și corect. Nu-l lăsa să dispară! Contribuie și tu la menținerea unei publicații libere. Acum poți face un abonament oricând și de oriunde te-ai afla. Dacă abonezi un om drag la formatul PRINT, atunci redacția îți oferă gratuit, prin poșta electronică, formatul PDF al gazetei, în fiecare zi de vineri, la prima oră. Susține „Gazeta de Chișinău” printr-un abonament în format PRINT sau PDF.

ABONAMENT

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here