Moarte suspectă la Nistru. Un moldovean s-a înecat din cauza „grănicerilor” transnistreni. Biroul politici de reintegrare s-a autosesizat

435
0
Patrulă a așa-numiților „grăinceri” din Transnistria

Un bărbat de 47 de ani din satul Răscăieți, raionul Ștefan-Vodă, a murit înecat, potrivit surselor oficiale, în Nistru, unde s-a dus la pescuit cu un consătean, de 43 de ani. Incidentul a fost provocat în după-amiaza zilei de marți, 11 mai, de așa-zișii grăniceri transnistreni, care i-au surprins pe cei doi într-o barcă artizanală și i-au somat să acosteze pe malul stâng, controlat de autoritățile separatiste de la Tiraspol. Speriați, bărbații au încercat să fugă înot înapoi, fiind urmăriți de militarii transnistreni. Doar unul dintre ei a ajuns însă pe malul drept al râului, celălalt încâlcindu-se într-o plasă.

Biroul politici de reintegrare al Guvernului de la Chișinău s-a autosesizat în acest caz, solicitând reprezentantului politic al Tiraspolului în procesul de negocieri pentru reglementarea transnistreană informații detaliate pe acest caz și elucidarea tuturor circumstanțelor acestui incident.

De asemenea, autoritățile de la Chișinău au cerut predarea corpului neînsuflețit al bărbatului organelor de drept abilitate din R.Moldova și rudelor, deoarece acesta a fost transportat pe malul stâng al Nistrului. Cadavrul s-ar afla în prezent într-o morgă, cel mai probabil la Slobozia. „Rudele s-au dus azi ca să-l aducă acasă. Este o tragedie. Bărbatul are doi copii. Din câte am înțeles, totul s-a întâmplat după un schimb de replici cu așa-numiții grăniceri din Transnistria. Ei s-au speriat, au încercat să înoate pe malul drept și unul din ei s-a încâlcit într-o plasă”, spune primarul de la Răscăieți, Ludmila Zagoreț, citată de Jurnal.md.

Mediatorii și observatorii în formatul de negocieri „5+2” la fel au fost informați pe marginea acestui caz. Subiectul va fi abordat de delegația R.Moldova la ședința de mâine a Comisiei Unificate de Control.

Menționăm în acest context că mai multe canale de Telegram, administrate inclusiv de persoane din regiunea separatistă, au scris că bărbatul ar fi fost de fapt omorât în bătaie de așa-zișii grăniceri transnistreni, iar acum administrația de la Tiraspol ar încerca să mușamalizeze cazul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here