Guvernul a găsit peste 100 de milioane de lei pentru anticipate, însă îi va aloca, oricum, în tranșe

796
0

Guvernul va aloca peste 100 de milioane de lei pentru organizarea și desfășurarea alegerilor anticipate din 11 iulie, însă banii vor fi transferați în conturile Comisiei Electorale Centrale (CEC) în mai multe tranșe, declară premierul interimar, Aureliu Ciocoi. „În prezent, în Fondul de Rezervă, pentru că exclusiv din Fondul de Rezervă putem finanța organizarea alegerilor, avem 98 de milioane de lei. Ministerul Finanțelor a mai identificat bani și, cu mare străduință, depășim puțin suma de 120 de milioane de lei, dar sub nicio formă nu putem atinge suma de 125 de milioane”, a precizat Ciocoi, într-o emisiune la postul public de televiziune, Moldova 1. El a adăugat că în următoarea ședință a Guvernului se va decide transferul unei pârți din banii solicitați de CEC, urmând ca, în funcție de necesități, să fie efectuate și plăți pe parcursul campaniei electorale.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

„Se va merge pe cheltuieli reale, pragmatice. Ulterioarele tranșe vor fi făcute în conformitate cu necesitățile CEC. (…). Avem un cadru pe care nu îl putem depăși, dar trebuie să asigurăm buna desfășurare a acestui scrutin”, a subliniat Ciocoi.

Amintim în acest context că, săptămâna trecută, premierul interimar declara că devizul de cheltuieli prezentat de CEC ar fi exagerat și că Guvernul în demisie ar avea disponibile pentru anticipate doar 80 de milioane de lei. Tot atunci, Ciocoi a venit cu ideea unui transfer în tranșe, la care președintele CEC, Dorin Cimil, a reacționat afirmând că e necesar să aibă certitudinea că Guvernul achită integral suma „sau mai bine deloc”.

Mai mult, Cimil a sugerat că, în cazul unei diminuări substanțiale a bugetului pentru alegeri, CEC va fi nevoită să reducă numărul secțiilor de votare peste hotare, destinate moldovenilor din diasporă.

Menționăm, de asemenea, că în Fondul de Rezervă al Guvernului au fost alocați 161,5 milioane lei, iar în Fondul de Intervenție al Guvernului – 116,32 milioane lei. Conform unor calcule ale jurnaliștilor de la Mold-Street, până la sfârșitul lunii martie 2021, Guvernul a repartizat 63 de milioane de lei din Fondul de Rezervă, din care 60 de milioane de lei pentru achiziționarea vaccinului anti-COVID. Banii însă nu au fost încă cheltuiți. De asemenea, din fondul de intervenție, în primele trei luni ale anului, au fost repartizate peste 103 milioane de lei, din care au fost cheltuite doar 40,53 milioane de lei.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE