„Târziu” pentru „băieții corecți”

981
0

Atmosferă indolentă înainte de alegerile parlamentare anticipate. Pe eșichierul de dreapta, PAS, deși se declară deschis spre colaborare, consideră prematur să formeze un bloc electoral. Reprezentanții Platformei DA respectă voința foștilor lor parteneri de coaliție și merg pe calea lor. Pe eșichierul de stânga, la apelul agitat al lui Dodon de a face o coaliție largă, a răspuns anemic doar Voronin. Congresul Civic, în frunte cu Mark Tkaciuk, merge doar cu alegătorii săi, iar Renato Usatîi și-a înjghebat el însuși un bloc electoral.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Din partea PAS există disponibilitate pentru a forma alianțe cu alte partide, numai că asemenea acțiuni sunt prevăzute după alegeri.

Este prematur să luăm acum această decizie. Trebuie să așteptăm rezultatele scrutinului, să vedem ce vor zice cetățenii, cine va trece în Parlament și, în funcție de asta, vom lua o decizie atunci”, a declarat Dan Perciun.

În ce privește colaborarea cu foștii parteneri de coaliție, Perciun nu a vrut să o comenteze deloc, cel puțin să spună dacă a fost sau nu exprimată o cerere de alianță din partea Platformei DA pentru a reface un astfel de bloc.

Le respectăm decizia, chiar dacă este eronată”

La rândul lor, cei din Platforma DA se declară deschiși pentru dialog și pentru „consolidarea forțelor sănătoase de centru-dreapta în numele unei cauze”.

Noi nu căutăm aliați de conjunctură și nici nu dorim să ne impunem voința care reprezintă electoratul în fața căruia să avem rezultate. În alegerile din 2021, contează foarte mult consistența, curajul și determinarea partidelor de a-și asuma identități politice. Iar Platforma DA este angajată pe cursul european, o formațiune națională”, a spus Igor Munteanu.

Despre colaborarea cu PAS, Munteanu a menționat că nu au niciun fel de discuții cu foștii parteneri de coaliție.

PAS a declarat, prin vocea președintelui interimar, că nu sunt dispuși să discute orice fel de reformare a fostului bloc. Prin aceste declarații, noi le respectăm dreptul la opinie, chiar dacă este eronată, și ne căutăm de electoratul și cetățenii pe care îi reprezentăm”, a afirmat el.

Comentatorul politic Nicolae Negru consideră că acțiunea PAS se întemeiază pe victoria Maiei Sandu în alegerile prezidențiale, de când popularitatea ei este în creștere, și acest fapt se răsfrânge asupra formațiunii.

Deși echipa PPDA nu este mai slabă, ba chiar din anumite puncte de vedere, mai puternică decât echipa PAS. În cazul de față, contează liderul. Probabil, Andrei Năstase a greșit pe undeva. Cu toate astea, există anumite șanse să fie votată Platforma DA. PPDA va fi votat datorită echipei, iar PAS datorită liderului său”, estimează comentatorul politic.

Coaliția largă sub umbrela PSRM și „băieții corecți”

După dizolvarea Parlamentului, președintele PSRM, Igor Dodon, a făcut un apel „agitat” către partidele de stânga pentru a forma o coaliție largă împotriva forțelor politice care vor să transforme Republica Moldova într-o „platformă militară pentru NATO”.

E timpul să explicăm oamenilor că pacea, valorile și securitatea lor, toate, ar putea fi pierdute foarte repede dacă forțele prooccidentale, pentru care statalitatea și independența Moldovei nu reprezintă o valoare absolută, vor obține din nou toată puterea în țară, așa cum s-a întâmplat deja după 2009”, a spus Igor Dodon.

Între timp, pe 5 mai, Comisia Electorală Centrală a înregistrat Blocul Electoral „Renato Usatîi”, alcătuit din Partidul „Patria” și formațiunea „Partidul Nostru”.

La alegerile parlamentare din 2014, Renato Usatîi a fost cap de listă al Partidului „Patria”. Formațiunea cu pricina a fost exclusă din cursa electorală. Partidul „Patria” a fost înregistrat de Ministerul Justiției la 12 septembrie 2014 cu circa trei luni înainte de alegerile parlamentare din noiembrie acelaşi an.

Săptămâna viitoare, Blocul Electoral „Renato Usatîi” va depune la CEC setul de acte pentru înregistrarea în calitate de concurent electoral, în termenele prevăzute de lege.

Să facă ce vor ei”

Liderul Partidului Congresul civic, Mark Tkaciuk, a declarat că nu intenționează să intre în coaliție nici cu PSRM și nici cu Partidul Nostru.

Cred că este târziu să vorbim de alianțe electorale. Înainte de a forma alianțe, băieții corecți discută despre programe comune, despre valori comune etc. O asemenea acțiune înainte de alegeri ar semăna perfect cu proverbul graba strică treaba”, a spus el, sugerând că coalițiile ar trebui făcute după scrutin.

Despre apelul șefului socialiștilor Igor Dodon de a forma o coaliție largă pe stânga, Tkaciuk a spus: „Să facă ei ce vor, să fie împreună dacă le place acest lucru”.

Nu știu ce ar putea să ne apropie în ceea ce privește sarcina de a accede în Parlament. Congresul Civic va merge în aceste alegeri doar împreună cu alegătorii săi.”

În opinia lui Nicolae Negru, PSRM se ține pe picioare, dar este într-un declin determinat de înfrângerea rușinoasă a lui Igor Dodon în fața Maiei Sandu în alegerile prezidențiale.

Acest declin determină anumite mișcări agitate. Se agită PSRM, se agită Dodon, de aici și această propunere către Voronin de a forma un bloc electoral.”

După estimările lui Nicolae Negru, Usatîi este capabil să înregistreze din nou un scor bun în alegerile parlamentare.

El a luat în alegerile prezidențiale un scor foarte bun, aproape 17%. Din cauza că oamenii votează liderii, partidul lui Usatîi are șanse să ia o bună parte din alegătorii lui Dodon, cei care sunt dezamăgiți.”

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE