Alegeri anticipate pe 11 iulie. Reacții: Dodon spune că vine NATO, „Șor” se teme de pandemie, în timp ce Maia Sandu „pune punct” haosului

4524
1

Decretul președintei Maia Sandu cu privire la dizolvarea Parlamentului și convocarea alegerilor parlamentare anticipate pe 11 iulie 2021 a fost urmat de o avalanșă de reacții din partea politicienilor, cea mai belicoasă venind din partea lui Igor Dodon. Liderul socialiștilor nu a ezitat să vorbească din nou despre imixtiunea Occidentului și, mai nou, planurile NATO de a aservi R.Moldova. La fel ca și Dodon, Partidul „Șor” și transfugii din „Pentru Moldova” fac referire la pericolul pandemiei de COVID-19, pe care ar fi încercat să îl prevină prin instituirea stării de urgență invalidată de Curtea Constituțională (CC), „aservită” instituției prezidențiale. Și, în timp ce afirmă că sunt pregătiți și ar fi chiar avantajați de anticipate, exponenții coaliției „PSRM-Șor” invocă din nou lipsa banilor necesari pentru organizarea alegerilor, lăsând să se înțeleagă că în acest fel ar mai putea încă împiedica desfășurarea scrutinului.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

La scurt timp după ce starea de urgență instituită printr-o decizie votată în Parlament de majoritatea „PSRM-Șor” a fost declarată joi, 28 aprilie, neconstituțională, Maia Sandu a semnat decretul de dizolvare a Parlamentului, declarând că în acest fel „pune punct” haosului, iar după alegeri va fi numit un guvern responsabil, care se va baza pe o majoritate stabilă, care va îndrepta lucrurile în R.Moldova.

În replică, Igor Dodon a difuzat un mesaj pe Facebook în care spune că „la indicația coordonatorilor din Occident, Maia Sandu și sateliții săi politici aruncă țara în campania electorală chiar în apogeul pandemiei”.

Totodată, liderul socialiștilor se declară pregătit de alegeri și spune că „la alegeri sau prin orice altă metodă de drept, noi trebuie să demonstrăm că nu vom ceda țara noastră planurilor NATO, or, cu părere de rău, anume la aceasta se reduce acum totul în politica moldovenească: va deveni Moldova o platformă militară pentru NATO sau nu”.

Deopotrivă cu Dodon, Partidul „Șor” a difuzat un mesaj în care afirmă că a depus eforturi pentru a preveni o criză umanitară în Republica Moldova, determinată de colapsul economic și criza acută din sănătate, pe fundalul pandemiei de COVID-19.

„Am optat pentru învestirea unui guvern, chiar dacă, din punct de vedere politic, alegerile anticipate ne avantajează”, susțin cei de la „Șor” și transfugii din „Pentru Moldova”.

Liderul „Pentru Moldova”, Andrian Candu a scris și el pe Facebook că „această situație este rezultatul iresponsabilității și incompetenței guvernărilor din ultimii doi ani care au adus Republica Moldova în pragul falimentului”, iar PDM susține că în alegeri „va promova soluții pentru problemele reale cu care se confruntă țara și va încerca să consolideze electoratul care s-a săturat de show-uri politice ieftine și își dorește ca țara să fie guvernată de politicieni responsabili”.

Pe de altă parte, deputatul Platformei DA, Vasile Năstase, spune că decizia prin care CC a invalidat instituirea stării de urgență era previzibilă și așteptată de toată lumea. „Noi considerăm că în situația creată, decât să ajungem la continuarea circului cu mai mulți actori mai mci sau mai mari, este mai bine să mergem în fața alegătorilor, oamenii să aleagă un nou Parlament, care va fi mai legitim și sper să fie mai profesionist. Eu nu-mi doresc ca în viitorul Parlament să fie o majoritate mecanică. Noi avem nevoie de oameni profesioniști, integri, care au demonstrat inclusiv pe parcursul acestor doi ani că știu să scrie legi să le promoveze”, a declarat Vasile Năstase în platoul TV8.

Toate acestea, pe fundalul unor dezbateri la postul național de televiziune, unde socialistul Grigore Novac a declarat că în bugetul de stat pentru 2021 nu sunt prevăzuți bani pentru alegeri, iar acum, nici Guvernul în exercițiu, nici Parlamentul dizolvat nu ar mai avea cum aduce modificări pentru a aloca fondurile necesare.

„Guvernul este obligat să găsească bani. Banii pot fi alocați din Fondul de rezervă. Suma nu este atât de mare, putem lua 50 de milioane de la reparațiile FISC-ului, să luăm bani de la Arena Chișinău. Alegerile sunt o problemă de importanță națională”, spune în replică deputatul PAS, Virgil Pîslariuc.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE

1 COMENTARIU