Un mesaj ferm de susținere a apropierii R.Moldova față de UE, lansat de Klaus Iohannis și Andrzej Duda la București

823
1
Președintele României, Klaus Iohannis, și cel al Poloniei, Andrzej Duda, fac declarații în marja Summit-ului B9 de la București

Președintele României, Klaus Iohannis, și cel al Poloniei, a, au reafirmat sprijinul celor două țări pentru apropierea R.Moldova de Uniunea Europeană. Declarații în acest sens au fost făcute de cei doi șefi de stat luni, 10 mai, în marja Summit-ului B9, care s-a desfășurat la București. Andrzej Duda a adăugat, de asemenea, că speră ca vizita președintei Maia Sandu la Varșovia să se desfășoare în luna iunie, după ce aceasta a fost amânată din cauza crizei politice de la Chișinău, generată de eforturile socialiștilor lui Igor Dodon și a deputaților din Partidul „Șor” de a împiedica declanșarea alegerilor parlamentare anticipate.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

„În cadrul întrevederii, am abordat, în mod firesc, și evoluțiile din Vecinătatea Estică. Astfel, am reiterat sprijinul pentru parcursul european al Republicii Moldova”, a declarat Klaus Iohannis, citat de presa de la București.

La rândul său, Andrzej Duda a confirmat că a discutat cu Klaus Iohannis problema R.Moldova, una foarte importantă îndeosebi pentru România, referindu-se la aspecte legate de relația cu Uniunea Europeană și situația internă din R.Moldova. „În acest moment se fac schimbări în Moldova, ne străduim să sprijinim Moldova în aspirațiile sale către UE, să sprijinim aspirațiile întregii populații a Moldovei de a deveni parte a UE, de a se apropia de Vest. Atât Moldova, cât și toate acțiunile pe care le face România în acest domeniu beneficiază de sprijinul nostru, al Poloniei”, a subliniat liderul de la Varșovia.

În acest context, Andrzej Duda a explicat că țările participante la summit-ul de la București (România, Polonia, Bulgaria, Cehia, Estonia, Lituania, Letonia, Slovacia și Ungaria), dedicat provocărilor de securitate cu care se confruntă NATO pe flancul său estic, au vorbit la unison despre „primejdiile care s-au ivit la orizont” pentru că „din această parte a Europei se conturează un asemenea spectru neliniștitor”, spectru care s-a simțit încă din 2008, de la războiul din Georgia, și care persistă până astăzi, când au apărut din nou amenințări la adresa Ucrainei.

La summit a fost ridicată și problema insecurității din R.Moldova, ce se întâmplă în Balcanii de Vest, dar și situația din Belarus, cu întrebarea dacă această țară va fi sau nu suverană în viitor, a adăugat președintele polonez.

Amintim cu această ocazie că liderul PSRM, Igor Dodon, invoca săptămâna trecută, din perspectiva alegerilor anticipate din 11 iulie, o pretinsă amenințare din partea Alianței Nord-Atlantice la adresa R.Moldova. „La alegeri sau prin orice altă metodă de drept, noi trebuie să demonstrăm că nu vom ceda țara noastră planurilor NATO, or, cu părere de rău, anume la aceasta se reduce acum totul în politica moldovenească: va deveni Moldova o platformă militară pentru NATO sau nu”, susține ex-președintele pro-moscovit al R.Moldova.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE

1 COMENTARIU