Asociația Promo-LEX, care furnizează tradițional cel mai mare număr de observatori naționali și oferă expertiză post-electorală în R.Moldova, îndeamnă Comisia Electorală Centrală (CEC) să urgenteze pregătirile pentru organizarea unor alegeri parlamentare anticipate. Pornind de la avizul Curții Constituționale din 15 aprilie, când au fost constatate circumstanțele necesare pentru dizolvarea actualului Parlament, și având în vedere caracterul iminent al acestor alegeri, Promo-LEX face apel la CEC:
Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.
SUSȚINE- să estimeze realist cheltuielile pentru organizarea și desfășurarea alegerilor parlamentare anticipate;
- să amplifice eforturile de informare activă privind necesitatea și importanța înregistrării prealabile, care este unul din criteriile importante ce va sta la baza deciziei CEC privind deschiderea secțiilor de votare pentru cetățenii Republicii Moldova care în ziua alegerilor se vor afla în străinătate sau au domiciliul în localitățile din stânga Nistrului (Transnistria);
- să propună un plan de acțiuni și să formuleze demersurile relevante la adresa Guvernului și a Comisiei Naționale Extraordinare în Sănătate Publică (CNESP) privind vaccinarea în regim de prioritate a funcționarilor și/sau potențialilor funcționari electorali și a persoanelor autorizate să asiste la activitățile electorale.
„Subliniem că implementarea acestor activități de către CEC ar facilita buna organizare, în condiții restrânse de timp, a unui scrutin anticipat”, se arată în apelul organizației. În opinia Promo-LEX, acțiunile recomandate nu necesită eforturi financiare suplimentare din partea instituției.
Anterior, președintele CEC, Dorin Cimil, declara că „dacă vor fi întrunite condițiile pentru numirea alegerilor anticipate parlamentare, CEC este gata să purceadă la treabă”. El mai spunea că este problema Guvernului să aloce în conturile CEC-ului mijloacele necesare pentru buna desfășurare a alegerilor. De asemenea, Cimil a explicat că „în cazul în care mandatul membrilor CEC expiră în cursul perioadei electorale, mandatul poate fi prelungit până la sfârșitul acestei perioade”.
Președintele CEC a estimat cheltuielile necesare pentru organizarea alegerilor parlamentare anticipate în acest an la aproximativ 120 de milioane de lei.
În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.
SUSȚINE