Europarlamentari cu funcții importante pentru relația cu R.Moldova salută dizolvarea Parlamentului de la Chișinău

359
0
Parlamentul European

Doi europarlamentari români, învestiți cu importante funcții în Parlamentul European (PE) pentru relația cu R.Moldova, salută decizia președintei Maia Sandu de a dizolva Parlamentul și a convoca alegeri anticipate pe 11 iulie. Dragoș Tudorache, raportor al PE pentru R.Moldova, speră că, după o perioadă de blocaj care a împiedicat buna guvernare și atragerea de fonduri europene din mecanismul de asistență al Uniunii Europene, R.Moldova se îndreaptă spre o rezolvare democratică a crizei politice. La rândul său, Siegfried Mureșan, președinte al Delegației PE la Comitetul Parlamentar de Asociere UE – R.Moldova, spune că dizolvarea Parlamentului de către președinta Maia Sandu este „o decizie foarte bună”.

Potrivit lui Mureșan, pentru a putea ajuta R.Moldova, UE are nevoie de un parlament credibil, cu o majoritate transparentă.

„Nu avem nevoie de un parlament care să atace statul de drept la comanda lui Igor Dodon. (…) O majoritate parlamentară care respinge reformele și atacă statul de drept nu își dorește o apropiere de Uniunea Europeană, ci dorește doar să țină țara izolată, iar pe cetățenii Republicii Moldova să-i țină captivi într-un stat nereformat și cu o economie care nu poate oferi bunăstare oamenilor”, a scris el pe Facebook.

Iar Dragoș Tudorache se arată conștient că forțele politice care au provocat actuala criză politică nu vor ceda și e posibil să asistăm la noi încercări de a perpetua criza actuală. „Dar fac un apel la responsabilitate și echilibru, pentru a ne asigura că nu vom avea parte de o continuare a crizei politice”, accentuează europarlamentarul.

Amintim că președinta Maia Sandu a semnat miercuri, 28 aprilie, decretul privind dizolvarea Parlamentului, imediat după ce Curtea Constituțională și-a anunțat verdictul cu privire la invalidarea stării de urgență, instituită printr-o decizie votată de majoritatea „PSRM-Șor”. Șefa statului a convocat alegeri parlamentare anticipate pe 11 iulie, pentru că „trebuie să punem cât mai repede punct haosului în care ne ține Parlamentul care pleacă”. Ea a mai promis că după alegeri va învesti un guvern responsabil, care se va baza pe o majoritatea stabilă, pentru a face ordine în țară, astfel încât toate instituțiile statului să lucreze „pentru binele oamenilor”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here