Europarlamentari cu funcții importante pentru relația cu R.Moldova salută dizolvarea Parlamentului de la Chișinău

270
0
Parlamentul European

Doi europarlamentari români, învestiți cu importante funcții în Parlamentul European (PE) pentru relația cu R.Moldova, salută decizia președintei Maia Sandu de a dizolva Parlamentul și a convoca alegeri anticipate pe 11 iulie. Dragoș Tudorache, raportor al PE pentru R.Moldova, speră că, după o perioadă de blocaj care a împiedicat buna guvernare și atragerea de fonduri europene din mecanismul de asistență al Uniunii Europene, R.Moldova se îndreaptă spre o rezolvare democratică a crizei politice. La rândul său, Siegfried Mureșan, președinte al Delegației PE la Comitetul Parlamentar de Asociere UE – R.Moldova, spune că dizolvarea Parlamentului de către președinta Maia Sandu este „o decizie foarte bună”.

Potrivit lui Mureșan, pentru a putea ajuta R.Moldova, UE are nevoie de un parlament credibil, cu o majoritate transparentă.

„Nu avem nevoie de un parlament care să atace statul de drept la comanda lui Igor Dodon. (…) O majoritate parlamentară care respinge reformele și atacă statul de drept nu își dorește o apropiere de Uniunea Europeană, ci dorește doar să țină țara izolată, iar pe cetățenii Republicii Moldova să-i țină captivi într-un stat nereformat și cu o economie care nu poate oferi bunăstare oamenilor”, a scris el pe Facebook.

Iar Dragoș Tudorache se arată conștient că forțele politice care au provocat actuala criză politică nu vor ceda și e posibil să asistăm la noi încercări de a perpetua criza actuală. „Dar fac un apel la responsabilitate și echilibru, pentru a ne asigura că nu vom avea parte de o continuare a crizei politice”, accentuează europarlamentarul.

Amintim că președinta Maia Sandu a semnat miercuri, 28 aprilie, decretul privind dizolvarea Parlamentului, imediat după ce Curtea Constituțională și-a anunțat verdictul cu privire la invalidarea stării de urgență, instituită printr-o decizie votată de majoritatea „PSRM-Șor”. Șefa statului a convocat alegeri parlamentare anticipate pe 11 iulie, pentru că „trebuie să punem cât mai repede punct haosului în care ne ține Parlamentul care pleacă”. Ea a mai promis că după alegeri va învesti un guvern responsabil, care se va baza pe o majoritatea stabilă, pentru a face ordine în țară, astfel încât toate instituțiile statului să lucreze „pentru binele oamenilor”.

Preluarea textelor de pe pagina www.gazetadechisinau.md pentru formatul online se face în limita a 1.000 de semne, cu indicarea linkului activ către articolul preluat.

Instituțiile de presă, care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica „Gazeta de Chișinău” și autorul informației. Materialele de presă sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe și de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here