„Aventurile” agentului GRU, „Nicolai Popa”, în Bulgaria, investigate de Bellingcat și The Insider

864
0

Cei doi ofițeri ai Direcției Principale Informații (GRU) a armatei ruse bănuiți de otrăvirea cu „Noviciok” a familiei Skripal, unul dintre care ar fi folosit și un pașaport moldovenesc pe numele lui Nicolae Popa, căutați acum și de autoritățile de la Praga pentru organizarea unor explozii la două depozite de muniții din Cehia, ar putea fi implicați și în două tentative de asasinare a omului de afaceri bulgar Emelian Gebrev. Vânătoarea împotriva acestuia a fost declanșată de GRU deoarece businessmanul era unul dintre principalii furnizori de muniții în Ucraina, în timpul războiului din Donbas, din 2014, iar exploziile de la Vrbětice și din Zlínský kraj, în sud-estul Cehiei, au fost organizate deoarece așa-zișii Aleksandr Petrov și Ruslan Boșirov considerau că bulgarul a depozitat acolo o parte din arsenalul destinat Kievului, se arată într-o nouă investigație realizată de Bellingcat și The Insider.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Conform datelor pe care le dețin jurnaliștii, un grup de ofițeri ai GRU a încercat repetat, dar fără succes să-l otrăvească pe Gebrev cu o substanță neuro-paralizantă, după ce a devenit clar că cele două explozii la depozitele din Cehia, în 2014, care s-au soldat cu doi morți, nu au oprit livrările de muniții în Ucraina.

Un grup de ofițeri ai GRU, printre care s-ar fi aflat Petrov și Boșirov, au zburat la Sofia în primăvara anului 2015, oprindu-se la un hotel situat vizavi de compania afaceristului bulgar, EMCO. Mai mult, analiza deplasărilor acestui grup de asasini arată că ei ar fi putut folosi canale diplomatice pentru a aduce toxina în Bulgaria.

The Insider și Bellingcat i-au identificat anterior pe Petrov și Boșirov ca fiind ofițerii GRU, Aleksandr Mishkin și Anatoliy Chepiga. Aflați în Cehia între 11 și 16 octombrie 2014, ei au folosit acte de identitate pe numele mai multor persoane – identificându-se și ca cetățeni ruși cu numele Aleksandr Petrov și Ruslan Boșirov, dar și ca Nicolae Popa, cetățean al R.Moldova, și Ruslan Tabarov, cetățean al Tadjikistanului.

Activitatea celor doi a fost deconspirată de autoritățile britanice, după otrăvirea cu „Noviciok” a fostului agent secret rus, Serghei Skripal, și a fiicei acestuia, Iulia, în 2018, în Salisbury.

După ce, la mijlocul lunii aprilie a acestui an, cei doi agenți GRU au fost dați în urmărire de poliția cehă, care a și anunțat despre pretinsa identitate moldovenească a unuia dintre ei, Agenția Servicii Publice (ASP) susține că a verificat informațiile referitoare la pașaportul cetățeanului Republicii Moldova, eliberat pe numele Nicolai Popa, născut la data de 18.07.1979, și a constatat că acesta „a fost eliberat pe numele altei persoane”.

Pașapoartele pe numele lui Ruslan Tabarov, cetățean al Tadjikistanului, și Nicolae Popa, cetățean al R.Moldova, pe care agenții GRU le-au folosit în Cehia

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE