A doua înfrângere a PSRM la CC, într-o zi: Resubordonarea SIS de la Președinție la Parlament e neconstituțională

843
0

Legea prin care coaliția „PSRM-Șor” a încercat, în decembrie anul trecut, să treacă Serviciul de Informații și Securitate (SIS) din subordinea Președinției în cea a Parlamentului a fost declarată neconstituțională. Curtea Constituțională (CC) a admis astfel, în ședința de marți, 27 aprilie, sesizările deputaților Platformei DA, Dinu Plîngău și Maria Ciobanu, și a deputatului PAS Sergiu Litvinenco, care argumentau că această lege a fost adoptată cu grave încălcări atât ale procedurilor parlamentare, cât și ale normelor constituționale.

Susține și tu presa! Abonează-te la o sursă de informare independentă. Acum e simplu, intră pe

ABONAMENT

„Prezenta hotărâre este definitivă, nu poate fi supusă niciunei căi de atac, intră în vigoare la data adoptării și se publică în Monitorul Oficial al Republicii Moldova”, se arată în hotărârea CC.

Amintim că legea privind trecerea SIS în subordinea Parlamentului a fost votată de coaliția majoritară patronată de PSRM pe 3 decembrie 2020, la scurt timp după victoria Maiei Sandu în alegerile prezidențiale și până la învestirea acesteia în funcția de șef al statului. Acest fapt a determinat opoziția să acuze o decizie politică, prin care Igor Dodon a încercat să o lipsească pe viitoarea președintă de pârghiile necesare pentru o conducere eficientă a statului, dar și să îngrădească accesul Maiei Sandu la documente ce ar putea avea caracter compromițător la adresa exponenților guvernării.

Pe data de 7 aprilie 2020, CC a suspendat acțiunea acestei legi, în baza unei sesizări a deputatului Litvinenco. În pofida acestui fapt, președintele în exercițiu, Igor Dodon, a promulgat-o, aceasta fiind publicată în Monitorul Oficial din 8 decembrie.

Cel mai des invocat argument al socialiștilor în favoarea deciziei de a lipsi Președinția de control asupra SIS a fost că Maia Sandu deține și cetățenia română și, deci, nu-i poate fi admis accesul la secretul de stat.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Săptămânalul „Gazeta de Chișinău” publică în paginile sale și pe pagina web a publicației articole ce reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chișinău” este unul din puținele ziare rămase pe piața mediatică care face jurnalism liber și corect. Nu-l lăsa să dispară! Contribuie și tu la menținerea unei publicații libere. Acum poți face un abonament oricând și de oriunde te-ai afla. Dacă abonezi un om drag la formatul PRINT, atunci redacția îți oferă gratuit, prin poșta electronică, formatul PDF al gazetei, în fiecare zi de vineri, la prima oră. Susține „Gazeta de Chișinău” printr-un abonament în format PRINT sau PDF.

ABONAMENT