Ambasadorul UE: „Atac clar asupra Constituției și a independenței CC”. Reacții după ce coaliția „PSRM-Șor” încearcă să oprească anticipatele

746
2
Manifestație în susținerea judecătorilor de la Curtea Constituțională

Mai multe decizii extrem de controversate cu privire la Curtea Constituțională (CC), adoptate la pachet vineri, 23 aprilie, de coaliția „PSRM-Șor”, au provocat un val de reacții negative și chiar manifestații în susținerea judecătorilor constituționali care au constatat existența circumstanțelor necesare pentru dizolvarea Parlamentului. Astfel, majoritatea parlamentară a votat o declarație cu privire la „uzurparea puterii în stat” de către CC și acordarea unui vot de neîncredere celor trei judecători care și-au dat acordul pentru declanșarea alegerilor anticipate. De asemenea, coaliția coordonată de ex-președintele Igor Dodon a votat o hotărâre privind retragerea Domnicăi Manole din funcția de judecător al CC și l-a numit în locul acesteia pe un fost procuror, actualmente avocat, Boris Lupașcu. Asta în timp ce opoziția parlamentară – PAS și Platforma DA – a părăsit ședința în plen, în semn de protest.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Reacțiile nu au întârziat să apară, inclusiv la nivel internațional, ambasadorul Uniunii Europene la Chișinău, Peter Michalko, calificând acțiunile de vineri din Parlament, inclusiv încercarea de modificare a componenței Curții, ca pe „un atac clar asupra Constituției Republicii Moldova și asupra independenței Curții Constituționale”.

Și ambasadorul SUA, Dereck Hogan, spune că este vorba despre o lipsă de respect pentru separarea puterilor, este un semn îngrijorător pentru viitorul R.Moldova. „Instituțiile cu adevărat independente sunt un bastion împotriva derapajului democratic și Moldova nu ar trebui să se întoarcă într-un climat de frică și intimidare”, accentuează el.

La fel, atât politicieni, cât și experți au calificat aceste decizii ale majorității parlamentare ca având o tentă electorală și nule din punct de vedere juridic.

Alexandru Tănase, fost președinte al CC, spune că „atât recunoașterea „caracterului captiv al CC”, cât și decizia de revocare a d-nei Domnica Manole, „sunt acte descalificante pentru niște politicieni care se respectă pe ei și care respectă valorile statului de drept”.

Până și fostul premier Ion Chicu, care a condus guvernul până la învestirea în funcție a președintei Maia Sandu, afirmă că „hotărârea de astăzi a Parlamentului în privința retragerii unor membri ai Curții Constituționale este ilegală și nu contribuie la soluționarea crizei politice”.

În tot acest timp, la sediul CC s-a desfășurat o manifestație în susținerea judecătorilor acuzați de coaliția „PSRM-Șor”, convocată de președintele interimar al PAS, Igor Grosu. Oamenii au răspuns acestei chemări scandând: „Doar Dodon și Plahotniuc – țara de râpă o duc”, „Plahotniuc, Șor și Dodon, țara nu este a lor” și „Noi suntem poporul!”. La fața locului a venit și vicepreședintele Platformei DA, Alexandru Slusari, pentru a afla dacă fostul șef de secție din cadrul Procuraturii Generale (PG), Boris Lupașcu, care a fost numit de deputații „PSRM-Șor” judecător la CC, a venit la sediul Curții, după ce a depus un jurământ la Parlament.

„Voiam să întreb dacă a venit cineva aici? Am auzit că Lupașcu va veni la CC cu poliția. Nu a venit nimeni, am înțeles (…) Valoarea a ceea ce s-a votat azi în Parlament este zero. Eu cred că Igor Dodon înțelege foarte bine că n-are nicio șansă. Se forțează nota, se joacă cu țara și cu oamenii din cauza faptului că Dodon vrea o poziționare mai bună înainte de alegeri”, a declarat Slusari.

Menționăm în acest context că, după cele întâmplate, președinta Maia Sandu a Convocat în ședință Consiliul Suprem de Securitate (CSS). Subiectul abordat în cadrul ședinței este riscul de subminare a ordinii constituționale în R.Moldova, se arată într-un comunicat al Președinției.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE

2 COMENTARII