Primarul Chișinăului cere imunizarea cu prioritate a cadrelor didactice în a doua etapă de vaccinare

631
0

Primarul municipiului Chișinău, Ion Ceban, a cerut autorităților naționale responsabile cu administrarea crizei pandemice să includă prioritar cadrele didactice din școli și grădinițe în etapa a doua de vaccinare anti-COVID. „Dacă vrem să întoarcem copiii la școală, pedagogii, ca și medicii, sunt în zona de risc, în prima linie. Conform majorității practicilor sanitaro-epidemiologice internaționale, vaccinarea se face în zonele și regiunile cu incidență sporită a infecției, ceea ce este caracteristic și Chișinăului pe moment”, a declarat Ceban în cadrul ședinței on-line de luni, 22 martie, a serviciilor din Primăria Capitalei.

Susține și tu presa! Abonează-te la o sursă de informare independentă. Acum e simplu, intră pe

ABONAMENT

El a mai spus că imunizarea va fi benevolă, precizând că a solicitat Direcției municipale pentru educație să întocmească listele cu cei care doresc să se vaccineze.

Primarul a solicitat, de asemenea, prezența carabinierilor în stațiile de transport public, pentru a preveni aglomerările, și i-a admonestat pe administratorii localurilor din Chișinău, care încalcă sistematic restricțiile. „Am înțeles că unele restaurante achită amenzi că stau după ora permisă, după care, a doua seară, aceste lucruri se repetă. Faci 50 de mii – 100 de mii pe noapte, apoi achiți amendă, cât este ea acolo, câteva mii. Și îți este în cot de restricții, de lege, de reguli, de primărie și poliție. Poate ar fi bine să le sistăm activitatea pe o perioadă, dacă lucrurile continuă așa. Să nu ne jucăm cu amenzile, să nu ne aibă de proști”, sugerează Ceban.

În cadrul aceleiași ședințe, șefa Direcției municipale de asistență socială și sănătate, Tatiana Bucearschi, a comunicat că, de la începutul pandemiei, circa 95 de mii de locuitori ai Capitalei s-au infectat cu COVID-19 și numărul acestora crește alarmant. În prezent, în instituțiile medicale din oraș sunt internate 1360 de persoane infectate, iar numărul cazurilor grave este în continuă creștere. „S-au înregistrat 62 de cazuri foarte grave, 614 cazuri grave și 672 de cazuri medii”, a precizat Bucearschi.

Tot ea mai spune că 70 la sută din personalul medical din Chișinău a fost vaccinat.

Menționăm, în acest context, că de luni, 22 martie, toți elevii din clasele I-XII revin la programul de studii de la distanță. Conform ultimei decizii a Comisiei Extraordinare de Sănătate Publică din municipiu, grădinițele de copii vor rămâne deschise, iar în caz de necesitate se va interveni de urgență în fiecare caz individual.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Săptămânalul „Gazeta de Chișinău” publică în paginile sale și pe pagina web a publicației articole ce reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chișinău” este unul din puținele ziare rămase pe piața mediatică care face jurnalism liber și corect. Nu-l lăsa să dispară! Contribuie și tu la menținerea unei publicații libere. Acum poți face un abonament oricând și de oriunde te-ai afla. Dacă abonezi un om drag la formatul PRINT, atunci redacția îți oferă gratuit, prin poșta electronică, formatul PDF al gazetei, în fiecare zi de vineri, la prima oră. Susține „Gazeta de Chișinău” printr-un abonament în format PRINT sau PDF.

ABONAMENT