Ridicarea imunității lui Jardan și Ulanov, încuviințată de Comisia juridică. Când va urma decizia în plenul Parlamentului?

936
0
Deputații Partidului „Șor” Denis Ulanov și Petru Jardan

Comisia juridică, pentru numiri și imunități a Parlamentului a încuviințat sâmbătă, 20 martie, demersul procurorului general, Alexandr Stoianoglo, cu privire la ridicarea imunității deputaților Petru Jardan și Denis Ulanov, ambii din Partidul „Șor”. Anunțul a fost făcut de președintele Comisiei, socialistul Vasile Bolea, care a precizat că cei doi deputați, dar și Stoianoglo au fost audiați în cadrul ședinței. „Fiecare a avut posibilitatea să-și expună poziția. Deputații au pus întrebări de precizare. În urma procedurii secrete de vot, prevăzută de regulamentul Parlamentului, s-a decis asupra ridicării imunității, fapt consemnat în raportul Comisiei. Acesta va fi transmis Biroului permanent, care va decide referitor la convocarea Parlamentului și dezbaterea subiectelor”, a declarat Bolea.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Întrebat, însă, dacă PSRM va susține în plenul Parlamentului ridicarea imunității celor doi deputați de la „Șor”, el a evitat un răspuns tranșant. „Haideți să vedem mai întâi ce va face Biroul permanent”, a răspuns Bolea.

Potrivit Procuraturii Generale, Ulanov este implicat în frauda bancară, fiind învinuit de escrocherie și spălare de bani, iar Jardan este acuzat de abuz în serviciu în detrimentul Aeroportului Internațional Chișinău, în perioada concesionării acestuia. Ambii se declară nevinovați, susțin că nu le este frică de ridicarea imunității și insinuează că dosarele împotriva lor ar fi fost influențate politic.

„Procurorul vine în perioada când se alege un premier. Seamănă a comandă politică, dar vreau să cred că nu e așa. Sperăm că lucrurile vor reveni la locul lor. Nu ne vom ascunde, ci din contra, cerem să fim audiați”, a declarat după ședința comisiei Denis Ulanov, care a fost timp de șapte ani avocatul lui Ilan Șor. „Suntem conștienți că tot acest spectacol este o făcătură și are un singur scop – să facă presiuni asupra noastră și să ne facă vulnerabili în fața acestui atac”, a spus Petru Jardan, fost administrator al „Avia Invest”, una dintre cele mai importante companii afiliate lui Șor.

Conform Regulamentului, acum Biroul permanent urmează să înscrie cu prioritate demersul lui Alexandr Stoianoglo pe ordinea de zi, pentru a fi examinat în plenul Legislativului în termen de maxim șapte zile. Dacă Parlamentul va vota pentru ridicarea imunității lui Jardan și Ulanov, atunci procurorul general va avea aprobarea pentru reținerea, arestarea, percheziționarea și trimiterea în judecată a celor doi deputați.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE