Stoianoglo a cerut ridicarea imunității a doi deputați de la „Șor”, implicați în furtul miliardului și concesionarea Aeroportului

924
1
Partidul „Șor”

Procurorul general, Alexandr Stoianoglo, a cerut vineri, 19 martie, Parlamentului ridicarea imunității a doi deputați, cercetați în dosarul fraudei bancare. Aceștia sunt Petru Jardan și Denis Ulanov, ambii din fracțiunea Partidului „Șor”. În solicitarea sa, anunțată în plen de președinta Parlamentului, Zinaida Greceanîi, procurorul menționează că cei doi deputați ar urma să fie „percheziționați, reținuți, arestați și trimiși în judecată penală”.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Potrivit unui comunicat al Procuraturii Generale, în privința unuia dintre ei, procurorii au acumulat probe concludente de implicare în frauda bancară, acțiunile lui fiind cercetate sub aspectul ”escrocheriei” și ”spălării de bani”, ambele infracțiuni săvârșite în proporții deosebit de mari și în interesele unei asociații criminale. Celălalt deputat, potrivit materialelor urmăririi penale, ar fi comis ”abuz de serviciu”, în proporții deosebit de mari, în interesul unui grup criminal organizat și în detrimentul intereselor Întreprinderii de Stat ”Aeroportul Internațional Chișinău”, aflată în perioada concesionării.

În acest context, Greceanîi a cerut Comisiei juridice, pentru numiri și imunități a Parlamentului să se convoace, împreună cu Stoianoglo, dar și cu deputații învinuiți, pentru a examina materialele prezentate de Procuratura Generală.

„Propun mâine comisia să lucreze toată ziua și să examineze aceste materiale. Luni să prezentați propunerile dvs. pentru Biroul Permanent. Apoi vă anunț data în care ne vom convoca”, a declarat ea.

Prezent în ședință, Ulanov a declarat că nu îi este frică să rămână fără imunitate parlamentară și chiar i-a rugat pe colegi să voteze pentru ridicarea acesteia, deoarece ar fi nevinovat și i-ar fi cerut chiar el procurorului general, Alexandr Stoianoglo, să fie audiat, după ce a fost acuzat în spațiul public că ar fi fost responsabil de „partea organizatorică” în cadrul afacerii „furtul miliardului”.

„Ce a apărut în această perioadă dintre desemnările candidaților la funcția de prim-ministru? Poate încurcă anumite voturi? Nu am ce ascunde. Procurorul general a așteptat mai bine de opt luni de la prima mea solicitare de a fi audiat pentru a veni acum, în această perioadă excepțională”, a insinuat Ulanov.

Jardan, celălalt deputat învinuit de Stoianoglo, a lipsit de la ședința de vineri a Parlamentului. „Domnul Jardan are o cerere. Ce e cu domnul Jardan nu cunosc. Nu duc deputații pe acasă, nu îi urmăresc”, a spus Greceanîi.

În aceste condiții, Parlamentul va examina și vota în plen cererea procurorului general de ridicare a imunității lui Petru Jardan și Denis Ulanov, cel mai probabil, săptămâna viitoare.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE

1 COMENTARIU