CC a respins cererea de suspendare a decretului cu privire la desemnarea lui Grosu la funcția de premier. Sesizare PSRM va fi examinată în fond luni

399
0
Curtea Constituțională

Curtea Constituțională (CC) a respins cererea socialiștilor de suspendare a decretului prezidențial cu privire la desemnarea lui Igor Grosu în calitate de candidat la funcția de prim-ministru. Totodată, CC a declarat admisibilă sesizarea deputaților PSRM Vasile Bolea, Grigore Novac, Alexandr Suhodolski și Vlad Batrîncea, care contestă constituționalitatea deciziei Maiei Sandu, și anunță că o va examina în fond luni, 22 martie.

Amintim că PSRM a atacat miercuri, 17 martie, decretul prin care Maia Sandu l-a desemnat pe liderul interimar al PAS, Igor Grosu, la funcția de prim-ministru.

Socialiștii susțin că șefa statului nu ar fi avut dreptul să propună un candidat fără acordul unei majorități din Parlament. „Logic era ca, după consultările cu deputații și după ce candidatul majorității a anunțat că se retrage, președintele să mai consulte o dată majoritatea parlamentară, pentru a afla dacă există un alt candidat. Doar după ce ar fi aflat că nu există un candidat, președintele putea să desemneze o altă persoană. Această situație este similară cu precedenta, președintele a încălcat din nou Constituția. Noi am mers la Curtea Constituțională pentru a demonstra că Legea Supremă trebuie respectată”, a declarat Furculiță miercuri seara, la NTV Moldova.

În acest context, socialiștii au anunțat formarea unei noi majorități parlamentare, formată din 53 de deputați din PSRM, Partidul „Șor” și gruparea „Pentru Moldova”, care să-l susțină la funcția de premier pe noul candidat al alianței, ambasadorul R.Moldova la Moscova, Vladimir Golovatiuc.

Amintim că Igor Grosu a fost desemnat de Maia Sandu la funcția de premier marți, 16 martie, după consultările pe care șefa statului le-a purtat cu forțele politice parlamentare, în timpul cărora candidata socialiștilor, Mariana Durleșteanu, a anunțat că se retrage din cursă.

Preluarea textelor de pe pagina www.gazetadechisinau.md pentru formatul online se face în limita a 1.000 de semne, cu indicarea linkului activ către articolul preluat.

Instituțiile de presă, care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica „Gazeta de Chișinău” și autorul informației. Materialele de presă sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe și de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here