CC a respins cererea de suspendare a decretului cu privire la desemnarea lui Grosu la funcția de premier. Sesizare PSRM va fi examinată în fond luni

643
0
Curtea Constituțională

Curtea Constituțională (CC) a respins cererea socialiștilor de suspendare a decretului prezidențial cu privire la desemnarea lui Igor Grosu în calitate de candidat la funcția de prim-ministru. Totodată, CC a declarat admisibilă sesizarea deputaților PSRM Vasile Bolea, Grigore Novac, Alexandr Suhodolski și Vlad Batrîncea, care contestă constituționalitatea deciziei Maiei Sandu, și anunță că o va examina în fond luni, 22 martie.

Susține și tu presa! Abonează-te la o sursă de informare independentă. Acum e simplu, intră pe

ABONAMENT

Amintim că PSRM a atacat miercuri, 17 martie, decretul prin care Maia Sandu l-a desemnat pe liderul interimar al PAS, Igor Grosu, la funcția de prim-ministru.

Socialiștii susțin că șefa statului nu ar fi avut dreptul să propună un candidat fără acordul unei majorități din Parlament. „Logic era ca, după consultările cu deputații și după ce candidatul majorității a anunțat că se retrage, președintele să mai consulte o dată majoritatea parlamentară, pentru a afla dacă există un alt candidat. Doar după ce ar fi aflat că nu există un candidat, președintele putea să desemneze o altă persoană. Această situație este similară cu precedenta, președintele a încălcat din nou Constituția. Noi am mers la Curtea Constituțională pentru a demonstra că Legea Supremă trebuie respectată”, a declarat Furculiță miercuri seara, la NTV Moldova.

În acest context, socialiștii au anunțat formarea unei noi majorități parlamentare, formată din 53 de deputați din PSRM, Partidul „Șor” și gruparea „Pentru Moldova”, care să-l susțină la funcția de premier pe noul candidat al alianței, ambasadorul R.Moldova la Moscova, Vladimir Golovatiuc.

Amintim că Igor Grosu a fost desemnat de Maia Sandu la funcția de premier marți, 16 martie, după consultările pe care șefa statului le-a purtat cu forțele politice parlamentare, în timpul cărora candidata socialiștilor, Mariana Durleșteanu, a anunțat că se retrage din cursă.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Săptămânalul „Gazeta de Chișinău” publică în paginile sale și pe pagina web a publicației articole ce reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chișinău” este unul din puținele ziare rămase pe piața mediatică care face jurnalism liber și corect. Nu-l lăsa să dispară! Contribuie și tu la menținerea unei publicații libere. Acum poți face un abonament oricând și de oriunde te-ai afla. Dacă abonezi un om drag la formatul PRINT, atunci redacția îți oferă gratuit, prin poșta electronică, formatul PDF al gazetei, în fiecare zi de vineri, la prima oră. Susține „Gazeta de Chișinău” printr-un abonament în format PRINT sau PDF.

ABONAMENT