Ambasador la Moscova și candidat la șefia Guvernului. Majoritatea „PSRM-Șor” cere desemnarea lui Golovatiuc la funcția de premier

441
1
Noul candidat al alianței PSRM-Șor la funcția de premier, Vladimir Golovatiuc

Numit recent ambasador al R. Moldova, socialistul Vladimir Golovatiuc a devenit candidatul majorității parlamentare „PSRM-Șor-Pentru Moldova” la funcția de prim-ministru. Anunțul a fost făcut joi, 18 martie, de șeful fracțiunii PSRM, Corneliu Furculiță. Până a face public numele candidatului, Furculiță a dat citire unei declarații privind constituirea unei noi majorități care să susțină un candidat la șefia Guvernului, altul decât cel desemnat de președinta Maia Sandu – Igor Grosu.

„Scopul este de a identifica sprijinul politic al deputaților pentru o anumită persoană capabilă să formeze un guvern care să se bucure de încrederea parlamentului, precum și faptul că președinta și deputații trebuie să manifeste un comportament constituțional loial și să dea dovadă de respect reciproc în vederea asigurării unei cooperări esențiale procesului de învestire a unui Guvern și bunei lui funcționări. Anunțăm despre constituirea majorității parlamentare și invităm președinta la consultări”, a declarat el.

Lista cu semnăturile a 53 de deputați care formează această majoritate a apărut la scurt timp pe mai multe canale de Telegram, loiale PSRM și Partidului „Șor”.

Sursa FOTO: Unimedia.info

Menționăm că miercuri, 17 martie, PSRM a atacat la Curtea Constituțională decretul prin care Maia Sandu l-a desemnat pe liderul interimar al PAS la funcția de prim-ministru. Socialiștii susțin că șefa statului nu ar fi avut dreptul să propună un candidat fără acordul unei majorități din Parlament. „Logic era ca, după consultările cu deputații și după ce candidatul majorității a anunțat că se retrage, președintele să mai consulte o dată majoritatea parlamentară, pentru a afla dacă există un alt candidat. Doar după ce ar fi aflat că nu există un candidat, președintele putea să desemneze o altă persoană. Această situație este similară cu precedenta, președintele a încălcat din nou Constituția. Noi am mers la Curtea Constituțională pentru a demonstra că Legea Supremă trebuie respectată”, a declarat Furculiță miercuri seara, la NTV Moldova.

El a mai spus că PSRM nu va vota pentru învestirea unui guvern condus de Igor Grosu.

Amintim că Igor Grosu a fost desemnat de Maia Sandu la funcția de premier marți, 16 martie, după consultările pe care șefa statului le-a purtat cu forțele politice parlamentare, în timpul cărora candidata socialiștilor, Mariana Durleșteanu, a anunțat că se retrage din cursă.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here