Un scandal sexual provoacă retragerea omului lui Dodon de la șefia Ambasadei R.Moldova la Moscova

1071
0
Ambasadorul R.Moldova la Moscova, Vladimir Golovatiuc

Ambasadorul R.Moldova în Federația Rusă, Vladimir Golovatiuc, ar putea fi rechemat definitiv din funcție, în proxima ședință de guvern, în legătură cu acuzațiile de hărțuire sexuală lansate la adresa sa de o angajată a misiunii diplomatice de la Moscova. Proiectul unei decizii în acest sens a fost deja elaborat de Ministerul de Externe de la Chișinău și înregistrat la Cancelaria de Stat de către premierul interimar, Aureliu Ciocoi, tot el ministru în exercițiu la Externe, cu o zi mai devreme ca scandalul sexual legat de ambasadorul Golovatiuc, fost deputat socialist, trimis la Moscova de ex-președintele Igor Dodon, să ajungă în presă. Ambasadorul a fost deja rechemat din misiune, aflându-se în prezent la Chișinău, dar spune că e în concediu și nu știe nimic despre acuzațiile ce i se aduc.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

„În conformitate cu prevederile art. 10, alin. (6) din Legea nr. 761 din 27 decembrie 2001 cu privire la serviciul diplomatic, solicit includerea pe agenda următoarei ședințe a Guvernului R.Moldova subiectul cu privire la rechemarea dlui Vladimir Golovatiuc din funcția de Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Moldova în Federația Rusă”, se arată într-un document semnat de Aureliu Ciocoi pe 28 iulie, în posesia căruia a intrat Jurnal TV.

Informația cu privire la decizia de a-l rechema pe Golovatiuc a fost confirmată pentru „Ziarul de Gardă” și de purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Daniel Vodă.

Acesta mai spune că Golovatiuc a fost rechemat la Chișinău pe 29 iulie, „pentru consultări pe o perioadă nedeterminată în vederea clarificării modului de gestionare a activității misiunii diplomatice, cât și ale aspectelor care vizează comportamentul acestuia”.

Menționăm că despre scandalul sexual provocat de ambasadorul R.Moldova la Moscova a relatat în premieră, tot pe 29 iulie, Deschide.md, care a aflat că acesta ar fi chemat, sub un pretext inventat, o angajată în apartamentul său, situat chiar deasupra biroului de serviciu, unde ar fi întâlnit-o în pielea goală și i-ar fi făcut avansuri indecente. Reporterii au reușit să afle cine este angajata și, din motive lesne de înțeles, fără să-i dea numele, au discutat cu ea. Aceasta declară că are acum nevoie de consultație medicală, deoarece a suferit o traumă psihologică.

La rândul său, Golovatiuc, care a răspuns la apelul telefonic al jurnaliștilor, afirmă că a revenit la Chișinău în concediu și refuză categoric să comenteze acuzațiile în legătură cu scandalul sexual în care este implicat. Totodată, el spune că nu are de gând să fugă nicăieri și că „noul Guvern va decide ce să facă cu el”.

Amintim că Vladimir Golovatiuc a fost numit ambasador al R.Moldova la Moscova în decembrie 2020, după ce Igor Dodon a pierdut alegerile prezidențiale în favoarea Maiei Sandu, dar înainte ca ea să intre în exercițiul funcțiunii.

În martie 2021, după ce Mariana Durleșteanu a refuzat să mai candideze pentru funcția de prim-ministru, coaliția de facto, formată de PSRM cu deputații Partidului „Șor” și transfugii din gruparea „Pentru Moldova”, a insistat ca Maia Sandu să-l desemneze pe Golovatiuc drept candidat la șefia Guvernului, dar a fost tratată cu un refuz categoric din partea șefei statului. În final, confruntarea dintre socialiști și președinta R.Moldova s-a terminat cu alegeri parlamentare anticipate, câștigate de PAS pe 11 iulie fără drept de apel.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE