Filip, despre „armistițiul politic” din Parlament: Alianța „PSRM-Șor-Pentru Moldova” s-a extins cu deputații de la „Pro Moldova”

1604
0
Liderul PDM, Pavel Filip, în Parlament, alături de fostul său coleg, Andrian Candu / Sursa FOTO: NewsMaker.md

Așa-numitul „armistițiu politic” votat vineri, 12 martie, în Parlamentul de la Chișinău developează extinderea coaliției „PSRM-Șor-Pentru Moldova”, căreia i s-au alăturat acum și deputații din grupul „Pro Moldova” al lui Andrian Candu. De această părere este liderul PDM, Pavel Filip, încă o dovadă în acest sens este preluarea de către „Pro Moldova” a șefiei Comisiei parlamentare pentru administrație publică. „Lucrurile sunt bine discutate, împărțirile făcute – judecători, comisii ș.a.m.d.”, a declarat Filip într-o emisiune la TVR Moldova.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

„Oamenii nu sunt proști! (…) Cum se întâmplă că domnul Candu, atunci, dimineața, înregistrează acest proiect de lege, la prima vedere absolut inofensiv, și imediat domnul Bolea de la socialiști vine cu amendamente, că uite așa – conform articolului din Constituție? Cum s-a pregătit el așa de repede, în câteva minute? Vedem că lucrurile au fost aranjate și trebuia să vină cei de la „Pro Moldova” să înregistreze un proiect, după care să fie umplut acest proiect cu rectificările care, până la urmă, să fie aprobate”, spune liderul democraților.

Deranjat de aceste mișcări ale foștilor săi colegi de partid – deputații din „Pro Moldova” și „Pentru Moldova” –, pe care spune că nu i-a deosebit niciodată, Filip invocă necesitatea reconfigurării majorității parlamentare, pentru învestirea unui guvern funcțional.

„Noi nu avem de ales între ceva bun și ceva rău, avem de ales între ceva rău și ceva foarte rău. Ceva foarte rău este să avem această coaliție între Dodon și Șor până în anul 2023. Putem să atragem socialiștii într-o majoritate mai largă, unde forțele pro-europene vor contrabalansa lucrurile. Altfel, vom merge pe pista care a fost pornită în decembrie, când au fost votate pe bandă rulantă proiecte nocive. Haideți să nu așteptăm condiții ideale”, crede Filip. Discuții în acest sens, potrivit acestuia, se duc în Parlament între deputații PDM, cei din PSRM, Platforma DA și PAS, și doar ultimii sunt strict orientați spre alegeri anticipate. Mai mult, Filip afirmă că PSRM ar fi dispus să renunțe la candidatura Marianei Durleșteanu la funcția de prim-ministru, însă ezită să schimbe „cioara din mână pe vrabia de pe gard”.

În acest context, amintim că, anterior, liderul socialiștilor, Igor Dodon, declara că o nouă propunere de desemnare a Marianei Durleșteanu din partea majorității formalizate în Parlament sub egida PSRM ar putea fi contrasemnată de mai mulți deputați decât cei 54 care au fost inițial. De asemenea, Dodon se arăta convins că poate găsi cele 76 de voturi necesare pentru suspendarea Maiei Sandu din funcția de președinte al R.Moldova.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE