Șansele unui nou lockdown în R.Moldova, tot mai reduse. Dodon se opune, doar două partide – favorabile

1206
1

Liderul PSRM, Igor Dodon, se opune instituirii unui lockdown, măsură recomandată Guvernului și Parlamentului de către Consiliul Suprem de Securitate (CSS), deoarece „nu ține cont de opinia cetățenilor și este contraproductivă, mai ales în preajma campaniei agricole de primăvară”. Declarații în acest sens au fost făcute de Dodon luni, 15 martie, după o ședință cu deputații socialiști, în care s-a vorbit despre „necesitatea elaborării unui plan de acțiuni concrete care vor conduce la ameliorarea situației din țară și evitarea unui haos pe plan social și economic”. La unison cu șeful său de partid, președinta socialistă a Parlamentului, Zinaida Greceanîi, l-a convocat, tot luni, pe prim-ministrul interimar, Aureliu Ciocoi, pentru a discuta aplicarea unor restricții mai dure, care să limiteze răspândirea rapidă a COVID-19, „fără instituirea lockdown-ului”.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Dodon a mai declarat, după ședința sa cu deputații din PSRM, că va continua eforturile pentru învestirea unui guvern funcțional, „care să poată cu adevărat stabiliza și scoate țara din criză, să asigure vaccinarea cât mai completă și rapidă a cetățenilor”.

Menționăm că, deocamdată, doar două partide parlamentare – PAS și PDM – s-au pronunțat ferm în favoarea instituirii stării de urgență pentru o perioadă de două săptămâni, în conformitate cu recomandările CSS din 13 martie. „Avem 70 de bolnavi intubați, am ajuns la 38 de decese pe zi, avem medici epuizați și lipsă de cadre medicale de 30-40%. Rata de contagiere a ajuns la 1,12. În același timp, nu există capacități suficiente în Executiv, iar Ministerul Sănătății este condus de un singur secretar de stat”, argumentează liderul democraților, Pavel Filip.

Iar deputatul PAS, Dan Perciun, avertizează că, dacă nu se vor introduce restricții dure, s-ar putea ajunge la 100 de morți pe zi în 2-3 săptămâni. „Poziția noastră este că lockdown-ul trebuie introdus și acompaniat de măsuri de suport pentru oameni și companii”, subliniază Perciun.

Pe de altă parte, vicepreședintele Platformei DA, Alexandr Slusari, susține că pentru instituirea unui lockdown ar fi necesar un guvern plenipotențiar, care să asigure atragerea asistenței financiare externe și rectificări semnificative ale bugetului, necesare pentru a asigura plata unor compensații cetățenilor și mediului de afaceri. „Totodată, în perioada stării de urgență, Parlamentul nu poate fi dizolvat. Deci, alegerile anticipate oricum se amână în contextul situației pandemice și al necesității vaccinării masive a populației”, mai spune Slusari.

Amintim că, după ședința CSS de sâmbătă, 13 martie, președinta Maia Sandu a cerut Guvernului să elaboreze, în termen de trei zile, lista restricțiilor care trebuie impuse, activitățile și categoriile de cetățeni care vor cădea sub incidența acestor restricții și compensațiile pe care le vor primi din partea statului, și să înainteze aceste propuneri Parlamentului.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE

1 COMENTARIU