Ambasadorul SUA: „Politicienii și infractorii corupți nu mai pot dicta viitorul R.Moldova”

463
0
Ambasadorul SUA în R.Moldova, Dereck, J. Hogan

Politicienii și infractorii corupți nu mai pot dicta cursul viitorului țării, pentru că poporul R.Moldova merită și cere mai mult, susține ambasadorul Statelor Unite la Chișinău, Dereck J. Hogan. „Aleșii Republicii Moldova trebuie să respecte voința poporului, să rezolve impasul actual și să se apuce de lucru pentru a răspunde nevoilor urgente ale cetățenilor”, subliniază diplomatul american, într-un editorial pentru Anticorupție.md 

„Să fim sinceri. Democrațiile sunt fragile, iar tranzițiile democratice sunt adesea dezordonate. Republica Moldova se află într-o altă criză politică, una care împiedică eforturile de abordare eficientă a efectelor devastatoare ale pandemiei globale COVID-19 și crizei economice. Însă Republica Moldova nu este singura”, scrie ambasadorul, menționând experiența SUA, care, și după 200 de ani, încă învață din propriile greșeli.

Dereck J. Hogan mai vorbește despre forța poporului R.Moldova, care acum doi ani „a reușit să scape de un temut oligarh”, despre „pasul istoric” prin care s-au remarcat alegerile prezidențiale din noiembrie anul trecut, dar și despre criza politică de la Chișinău, care împiedică eforturile de abordare eficientă a efectelor devastatoare ale pandemiei globale COVID-19 și crizei economice.

„Uneori sunt întrebat de ce, în ultimii 30 de ani, Statele Unite și-au asumat un interes atât de activ în consolidarea instituțiilor democratice și a economiei Republicii Moldova. Răspunsul meu este simplu: pentru că suntem împreună în acest efort. Anul acesta ne-a amintit cât de mult ne confruntăm în continuare cu lupte comune. Trebuie să lucrăm împreună pentru a lupta împotriva unei pandemii globale, pentru a ne apăra democrațiile, pentru a ne reconstrui economiile și pentru a inspira speranță tinerilor noștri. Și Statele Unite vor continua să fie alături de poporul Republicii Moldova în efortul lui de a construi un viitor mai luminos, mai liber și mai prosper”, încheie ambasadorul american.

Menționăm, în acest context, că liderul PSRM, ex-președintele Igor Dodon, a declanșat în ultimul timp un șir de atacuri la adresa ambasadorilor occidentali, pe care îi acuză de amestec în afacerile interne ale R.Moldova, pentru că ei au semnalat derapajele guvernării și unor instituții patronate de socialiști, precum și caracterul corupt al unor deputați care vor să participe la formarea unui nou guvern.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here