Drama minorelor îndrăgostite din Moldova

1316
0

Într-un interval de trei luni, viaţa a două minore de 16 ani a fost curmată într-un mod nemaipomenit de violent, fiind omorâte de către iubiţii lor. Un tânăr şi-a înjunghiat iubita, iar altul a împuşcat-o. Motivul celor două crime este acelaşi, gelozia, iar crimele s-au produs atunci când partenerele minore au anunţat că îi părăsesc. Autorii ambelor crime proveneau din familii de gospodari, respectate în satele lor. Psihologii explică cele două tragedii prin mai multe fenomene care afectează societatea moldovenească: tolerarea violenţei în familie, patriarhatul excesiv, inegalitatea de gen şi educaţia necorespunzătoare.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Valeria S. din satul Holercani, raionul Dubăsari, abia împlinise 14 ani când a început să se întâlnească cu I., un bărbat cu 11 ani mai mare decât dânsa. Diferenţa de vârstă şi faptul că a fost căsătorit şi avea un copil nu o prea deranjau pe fată. Aflată la o vârstă fragedă şi învăluită de primul fior al dragostei, fata părea să fie atrasă ca un magnet de tânărul chipeş, cu maşină şi bani câştigaţi în Europa.

I-a luat zilele după ce l-a iubit aproape trei ani

Îl iubea de la 14 ani şi aveau o relaţie. La început era foarte îndrăgostită de el”, povestesc prietenii victimei.

Prima care a dat alarma despre această relaţie a fost diriginta clasei în care învăţa fata. Aceasta a vorbit cu psihologul şcolii, Iurie Rotari. Acesta a discutat atât cu Valeria, cât şi cu mama ei.

Psihologul spune că fata era în clasa a şaptea când a început relaţia şi i-a mărturisit că îl iubeşte pe I. şi că acesta, la fel, o iubeşte pe dânsa şi că nu au făcut nimic ruşinos.

Iurie Rotari a stat de vorbă şi cu mama fetei, iar aceasta i-a zis că ştie despre relaţia celor doi, îi supraveghează şi are grijă ca să nu depășească limitele.

Oamenii spun că deseori maşina bărbatului era văzută la poarta familiei fetei şi că acesta era primit de ai casei. „Era cuminte, ne-a ajutat”, a spus tatăl Valeriei despre asasinul fiicei, după ce aceasta a fost omorâtă.

Bărbatul lucra în Belgia şi venea acasă odată la șase luni. Şi dacă la început totul era frumos, cu timpul a început să facă crize de gelozie, de cele mai multe ori soldate cu violenţă. „Era foarte gelos, o urmărea, nu se putea duce nici la veceu”, a declarat jurnaliştilor mama victimei. Femeia a mai spus că bărbatul ar fi făcut o adevărată obsesie pentru fiica ei, spunea că este gata să-i dea bani, să-i cumpere tot ce vrea, doar să fie a lui.

Sora Valeriei a declarat că I. a ajuns să-i spargă şi conturile de pe rețelele de socializare ca să se convingă că nu are pe altul şi o maltrata. „A dus-o în pădure şi a bătut-o. Era vânătă, avea părul rupt, unghiile rupte”, a povestit sora victimei. După mai multe ieşiri agresive ale lui I., Valeria a decis să pună capăt relaţiei.

Crima a avut loc în seara de 1 martie. Valeria s-a dus acasă la o prietenă de a ei. Mai târziu, când se întorcea acasă, s-a întâlnit cu fostul iubit. Sora fetei spune că i-a sunat mai întâi Valeriei şi aceasta nu i-a răspuns, apoi i-a sunat şi bărbatului. De data aceasta i-a răspuns Valeria şi i-a zis că ajunge acasă în câteva minute.

Minora a fost rănită cu șase gloanţe. După ce şi-a împuşcat fosta iubită, bărbatul a urcat-o în maşină şi a dus-o la spital. A lăsat-o pe fată în prag, a spart un geam şi le-a zis medicilor să o salveze că el trebuie să plece să aducă altă rănită.

Valeria a decedat pe masa de operaţie. Medicii susţin că nu au putut-o salva, avea distrus ficatul şi alte organe interne.

Valeria nu a fost singura victimă a lui I. A avut de suferit şi prietena ei, fiind rănită la picioare. Aceasta a găsit forţe ca să se târâie până în casă şi să o anunţe pe bunica sa despre cele întâmplate. Până a fi luată de ambulanţă, tânăra a sunat-o pe sora Valeriei şi i-a spus despre cele întâmplate.

Pistolarul a fost reţinut a doua zi. Acesta avea pistolul la brâu.

I-a cumpărat telefon, apoi a înjunghiat-o

S., un tânăr dintr-un sat din raionul Anenii Noi, a venit la Chişinău pe când încă nu a atins majoratul. Avea 17 ani când a întâlnit-o pe M., o puştoaică de 15 ani. Tinerii s-au îndrăgostit şi au început să locuiască împreună. Băiatul se angajase la un magazin şi câştiga suficient pentru a închiria un apartament. Aşa au dus-o mai bine de un an.

Crima a fost comisă în după-amiaza zilei de 16 octombrie 2020. El avea 18 ani, ea 16. În acea zi, cei doi au fost la Piaţa Centrală şi băiatul i-a cumpărat iubitei un telefon celular cu 2000 de lei. Ajunşi în apartamentul pe care îl închiriau în sectorul Telecentru, tânărul a zis că se retrage să facă o baie. Fata, curioasă, a început să verifice telefonul băiatului şi ar fi descoperit că acesta a avut un apel de la fosta lui iubită.

Fata a fost cuprinsă de gelozie, între cei doi iubiţi a izbucnit o ceartă, iar tânăra chiar i-ar fi zis că îl părăseşte pentru altul. Atunci băiatul a luat cuţitul şi a înjunghiat fata. Când a realizat ce a făcut, a acoperit cadavrul cu o plapumă, a scris un bileţel de adio şi a încercat să se sinucidă. Nu a avut curajul.

Prietenii şi rudele tinerei au căutat-o pe M. timp de trei zile, după ce nu a răspuns mai mult timp la apeluri. La fel, nu răspundea nici tânărul. Cadavrul fetei a fost găsit peste patru zile. Atunci a fost găsit şi tânărul, şedea pe o bancă din parc şi privea dezorientat.

Acesta şi-a recunoscut vina şi, în scurt timp, a fost condamnat la 13 ani de închisoare, o pedeapsă destul de blândă pentru o astfel de crimă. Instanţa a luat în consideraţie vârsta băiatului, starea de afect şi recunoaşterea vinei.

La 31 de ani, ar fi avut o şansă să înceapă o viaţă nouă. Dar nu a fost să fie. La 10 februarie, acesta s-a strangulat în curtea Penitenciarului Nr. 13. Tânărul fusese lăsat singur în spaţiul amenajat pentru plimbările deţinuţilor. Când a fost descoperit, tânărul încă mai respira. Medicul închisorii a încercat să-l resusciteze, dar era deja târziu.

Explicaţia psihologului

Psihologii consideră că astfel de tragedii s-a putea repeta, fiind generate de mai multe fenomene ce persistă în societatea noastră. Ludmila Popovici, directoarea Centrului pentru Reabilitarea Victimelor Torturii, susţine că cele două cazuri urmează a fi explicate prin mai multe aspecte.

În primul rând, trebuie să vorbim despre poziţia femeii în societatea noastră şi patriarhatul excesiv. Bărbatul este considerat ca întreţinător al familiei, singurul care poate să câştige bani, iar femeia este cea care trebuie să fie supusă. Bărbatul are un cuvânt de spus, iar părerea femeii nu contează. Femeia nu are dreptul să aleagă, să decidă cum să procedeze, să pornească sau să pună capăt unei relaţii. El are putere fizică, maşină şi bani, deci el trebuie să fie regele şi dumnezeul ei. Şi să-l iubească pentru asta, iar el să o poată abuza de câte ori are chef.

Un alt aspect ţine de educaţia fetelor în familie. În majoritatea familiilor de la noi fetele sunt educate ca să fie gospodine bune, mame grijulii şi să asculte de bărbat. Iar măritişul cu un bărbat înstărit, cu bani şi gospodăros, este o prioritate. Fetele nu sunt pregătite pentru a se realiza în viaţă, să aibă încredere în sine, să poată trece uşor prin diferite situaţii dificile.

Un aspect influent este şi sărăcia. Fetele se maturizează mai repede decât băieţii. La o vârstă fragedă, ele nu caută cum să se realizeze, dar cum să scape de sărăcie. Fiind încă minore, nu acordă atenţie celor de o vârstă cu ele, dar trag cu ochiul la bărbaţi mai în vârstă, cu bani şi maşină, iar părinţii acceptă tacit.

O altă problemă este şi violenţa în familie. Chiar dacă există pedepse dure pentru această infracţiune, violenţa în familie este tolerată şi considerată ca o normalitate. Cât timp vor persista astfel de fenomene în mentalitatea noastră, vom avea tragedii similare celei de la Holercani”, a spus experta.

Litera legii

Raportul sexual cu o persoană despre care se știa cu certitudine că nu a împlinit vârsta de 16 ani se pedepseşte cu închisoare de la 3 la 7 ani, indiferent dacă minorul a fost de acord. De la 2 până la 6 ani de închisoare sunt prevăzuţi pentru ademenirea minorilor în scopuri sexuale.

Uciderea unei persoane care nu a atins majoratul se pedepseşte cu închisoare de la 15 la 20 de ani sau cu detenție pe viaţă.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE