Expert, despre certificatele de vaccinare anti-COVID: Documente similare sunt folosite demult în practica internațională

1292
0
pașaport de imunizare

Practica solicitării unor certificate de vaccinare pentru a obține dreptul de călătorie și, mai ales, de ședere în țări străine nu este nouă și nu ar trebui să genereze controverse în contextul pandemiei de COVID-19. De această părere este Stela Bivol, directoarea Centrului pentru Politici și Analize în Sănătate de la Chișinău. „Orice cetățean al R.Moldova, când merge la studii în țări străine, trebuie să prezinte un certificat în care sunt incluse vaccinurile pe care le are. Anumite țări pot să ceară anumite imunizări, care, dacă nu au avut loc, omului i se poate refuza viza sau este obligat, atunci când ajunge în țara respectivă, să se vaccineze”, exemplifică ea, într-un comentariu pentru „Gazeta de Chișinău”. Există însă, în cazul R.Moldova, o problemă – accesul limitat la vaccinul anti-COVID, fapt care poate crea inechitate în raport cu unii cetățeni, mai spune Stela Bivol.

Susține și tu presa! Abonează-te la o sursă de informare independentă. Acum e simplu, intră pe

ABONAMENT

„Certificat sau pașaport, acestea sunt discuții mai mult politice, dar este clar că, dacă ești protejat, îți dă o anumită asigurare în caz de călătorie. Și atunci acesta poate fi încă un factor care să încurajeze vaccinarea populației”, crede experta.

Ea accentuează, însă: „Pentru noi, în R.Moldova, problema este că este limitat accesul la vaccin deocamdată și, respectiv, dacă introduci necesitatea vaccinării, iar în țară nu este disponibil vaccinul, asta devine un factor inechitabil. Introducerea unui impediment birocratic, în lipsa unei soluții, devine discutabilă. Respectiv, cerințele pentru vaccinare trebuie să fie coordonate și corelate cu disponibilitatea acestei opțiuni în țară”.

Discuțiile cu privire la aplicarea unui așa-numit „pașaport de imunizare” au revenit în actualitate după ce luni, 1 martie, șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat că va propune folosirea unui astfel de document digital, necesar pentru redresarea țărilor din Uniunea Europeană a căror economie se bazează pe turism. Subiectul este tratat cu ostilitate de unele instituții de presă afiliate socialiștilor de la Chișinău, la unison cu propaganda rusească, care invocă un „complot” ce ar urmări să-i lipsească pe oameni de mobilitate și s-ar înscrie în planurile „ocultei mondiale” care ar vrea, prin intermediul vaccinării, să controleze acțiunile oricărui locuitor al planetei.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Săptămânalul „Gazeta de Chișinău” publică în paginile sale și pe pagina web a publicației articole ce reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chișinău” este unul din puținele ziare rămase pe piața mediatică care face jurnalism liber și corect. Nu-l lăsa să dispară! Contribuie și tu la menținerea unei publicații libere. Acum poți face un abonament oricând și de oriunde te-ai afla. Dacă abonezi un om drag la formatul PRINT, atunci redacția îți oferă gratuit, prin poșta electronică, formatul PDF al gazetei, în fiecare zi de vineri, la prima oră. Susține „Gazeta de Chișinău” printr-un abonament în format PRINT sau PDF.

ABONAMENT