Imunizarea anti-COVID începe luni în R.Moldova, datorită vaccinurilor donate de România (FOTO/INFOGRAFIC)

557
1
Vaccin anti-COVID
Primele 21.600 de mii de doze de vaccin anti-COVID, din lotul de 200.000 oferite gratuit de România, pe Aeroportul Chișinău

Procesul de imunizare a cetățenilor R.Moldova împotriva COVID-19 începe luni, datorită primelor 21.600 de doze de vaccin, din lotul de 200.000 pe care România le acordă gratuit R.Moldova, care au sosit sâmbătă, 27 februarie, la Chișinău. Vaccinul a fost adus cu o aeronavă SMURD, întâmpinată la Aeroportul Internațional Chișinău de către președinta Maia Sandu, ambasadorul României, Daniel Ioniță, și șeful Delegației Uniunii Europene, Peter Michalko. „Prima tranșă este foarte importantă pentru noi, deoarece merge la personalul medical. Acest vaccin va ține sănătoși medicii, iar ei ne vor ajuta în continuare”, a declarat cu această ocazie Maia Sandu. Iar Daniel Ioniță a subliniat că, prin această donație, România transmite un mesaj puternic de susținere a R.Moldova și a cetățenilor ei. „Îmi doresc ca aceste doze să crească speranța pentru o viață mai bună și un viitor prosper”, a spus Daniel Ioniță.

Susține și tu presa! Abonează-te la o sursă de informare independentă. Acum e simplu, intră pe

ABONAMENT

La rândul său, Peter Michalko a exprimat recunoștință României, din partea Uniunii Europene, pentru această donație de vaccinuri livrată în R.Moldova.

Prezentă la eveniment, Tatiana Zatîc, secretară de stat la Ministerul Sănătății, a precizat că primii vaccinați vor fi aproximativ 9 mii de medici și alți lucrători din sistemul medical aflați în prima linie, în cadrul celor 117 centre de vaccinare deschise în toată țara. Ea a mai comunicat că 10 la sută din aceste doze, la fel ca și din cele 14.400 ce urmează să ajungă în R.Moldova prin intermediul platformei COVAX până pe 3 martie, sunt destinate locuitorilor din Transnistria.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Sănătății, prima etapă de imunizare va dura aproximativ două luni.

prima etapă de imunizare

De asemenea, Ministerul Sănătății a distribuit informații cu privire la vaccinul AstraZeneca, disponibil în R.Moldova grație donațiilor din România și prin platforma COVAX.

detalii despre AstraZeneca

Menționăm că sondajele realizate de Ministerul Sănătății arată o disponibilitate redusă, de 30 la sută, a populației de a accepta necondiționat vaccinarea. Președinta Comitetului național consultativ de experți în domeniul imunizărilor, Ninel Revenco, preciza săptămâna trecută, într-un interviu pentru Europa Liberă că deocamdată nu se pun în discuție eventuale condiții care ar obliga indirect cetățenii să se vaccineze. Se mizează pe conștientizarea faptului că imunizarea este singura soluție pentru a reveni la libertatea și normalitatea de până la pandemie, spune ea.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Săptămânalul „Gazeta de Chișinău” publică în paginile sale și pe pagina web a publicației articole ce reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chișinău” este unul din puținele ziare rămase pe piața mediatică care face jurnalism liber și corect. Nu-l lăsa să dispară! Contribuie și tu la menținerea unei publicații libere. Acum poți face un abonament oricând și de oriunde te-ai afla. Dacă abonezi un om drag la formatul PRINT, atunci redacția îți oferă gratuit, prin poșta electronică, formatul PDF al gazetei, în fiecare zi de vineri, la prima oră. Susține „Gazeta de Chișinău” printr-un abonament în format PRINT sau PDF.

ABONAMENT

1 COMENTARIU