Deputați, despre anunțul Maiei Sandu privind anticipate sau referendum: Între susținere necondiționată și acuzații cu privire la un război politic

2171
0
Parlamentul R.Moldova

Reacția președintei Maia Sandu, după decizia Curții Constituționale, care a invalidat decretul ei privind desemnarea repetată a Nataliei Gavriliță la funcția de premier, provoacă noi divergențe între parlamentari. Socialiștii condamnă inflexibilitatea șefei statului și intenția acesteia de a merge până la referendum, pe când deputații din PAS dau asigurări că vor susține orice demers al Maiei Sandu în căutarea unei soluții pentru declanșarea anticipatelor. „Sunt mândru de decizia președintelui țării. Este o mare diferență între președintele de acum și Igor Dodon care se temea de Plahotniuc. Acum alegerea se dă între un grup de deputați care se tem de anticipate, care vor să continue furturile, și decizia poporului de a-și alege viitorul”, a declarat deputatul PAS, Mihai Popșoi, într-o emisiune la un post tv.

Susține și tu presa! Abonează-te la o sursă de informare independentă. Acum e simplu, intră pe

ABONAMENT

Asumându-și rolul de mediator, președintele de onoare al PDM, Dumitru Diacov, a îndemnat-o pe Maia Sandu să găsească „o cale de mijloc”, conformându-se deciziei Curții Constituționale. „Trebuie să existe compromis și fracțiunile trebuie chemate la consultări”, crede el.

Deputatul PSRM, Vasilie Bolea, însă, o acuză pe Maia Sandu că declanșează un război cu Parlamentul și îi prezice o inevitabilă înfrângere. „Doamna președinte este din nou pe baricade. I-aș recomanda ca înainte de discursuri să ia o pauză și să se gândească bine la ceea ce vrea să spună. În loc să analizeze decizia Curții Constituționale, șeful statului aruncă gaz pe foc și inițiază un nou război politic. Încă din anii `90, când șeful statului începea confruntarea cu Parlamentul, Parlamentul întotdeauna ieșea învingător din acest război, pentru că nu se află în subordinea șefului statului”, susține Bolea.

PSRM insistă, de altfel, ca Maia Sandu să accepte candidatura Marianei Durleșteanu. O declarație în acest sens a făcut în ajun liderul partidului, ex-președintele Igor Dodon, amenințând că, în caz contrar, vor fi organizate proteste.

Menționăm că, după decizia de marți a Curții Constituționale, președinta Maia Sandu a sugerat că e dispusă să meargă la un referendum cu privire la demiterea sa din funcție. În acest fel, ea a lăsat să se înțeleagă că nu intenționează să accepte candidatura Marianei Durleșteanu, promovată cu insistență de majoritatea formată în jurul PSRM. „La anticipate sau la referendum, oamenii vor decide viitorul lor și al țării”, a declarat Maia Sandu.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Săptămânalul „Gazeta de Chișinău” publică în paginile sale și pe pagina web a publicației articole ce reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chișinău” este unul din puținele ziare rămase pe piața mediatică care face jurnalism liber și corect. Nu-l lăsa să dispară! Contribuie și tu la menținerea unei publicații libere. Acum poți face un abonament oricând și de oriunde te-ai afla. Dacă abonezi un om drag la formatul PRINT, atunci redacția îți oferă gratuit, prin poșta electronică, formatul PDF al gazetei, în fiecare zi de vineri, la prima oră. Susține „Gazeta de Chișinău” printr-un abonament în format PRINT sau PDF.

ABONAMENT