Aviz negativ pentru proiectul „Șor”, care caută să oblige băncile să deschidă conturi fără controlul spălării de bani

1170
0
Partidul „Șor”

Un proiect al Partidului „Șor”, prin care băncile ar urma să fie obligate să deschidă, la cerere, conturi bancare concurenților electorali, a fost avizat negativ miercuri, 17 februarie, de Comisia juridică, pentru numiri și imunități din Parlament. Inițiativa, care prevede modificări la cadrul legal cu privire la prevenirea și combaterea spălării banilor și finanțarea terorismului, a fost susținută în cadrul comisiei doar de reprezentanții autorilor. De cealaltă parte, deputații din opoziție avertizează că acest proiect ar putea fi votat în plenul Parlamentului, chiar și fără avizul Comisiei de profil, ca urmare a unui târg politic dintre PSRM și Partidul „Șor”.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

„În plen este posibil totul. Așa cum s-a mai întâmplat, PSRM poate vota acest proiect al Partidului „Șor” în schimbul votării de către Partidul„Șor” a proiectelor PSRM. Înțelegeri politice mizerabile după principiul „eu îți dau ție, iar tu îmi dai mie”, spune deputatul PAS, Sergiu Litvinenco, convins că acest proiect este extrem de periculos și poate periclita lupta împotriva corupției și, implicit, securitatea statului.

Un raport negativ cu privire la acest proiect a fost emis și de Centrul Național Anticorupție (CNA), care arată că această inițiativă riscă să „compromită stabilitatea financiar-bancară și securitatea statului”.

Anterior, într-un comentariu pentru „Gazeta de Chișinău”, fostul judecător la Curtea Constituțională, Nicolae Osmochescu, s-a arătat ferm convins că articolele care privesc spălarea de bani nu pot fi excluse din legislația cu privire la desfășurarea alegerilor din R.Moldova, așa cum pretinde Partidul „Șor”, pentru că oferă măcar o mică șansă CEC și altor organe abilitate să verifice sursele financiare folosite de partidele politice. „De unde vin, cum vin și când vin. În special cele din afară!”, a accentuat expertul. Pe lângă aceasta, el a atras atenția asupra faptului că o asemenea intervenție ar putea afecta nu doar legislația electorală, dar și pe cea cu privire la activitatea bancară.

Conform proiectului înregistrat de Partidul „Șor” în Parlament la sfârșitul lui ianuarie 2021, orice bancă înregistrată în R.Moldova ar urma să fie obligată să deschidă la solicitarea concurenților electorali conturi cu mențiunea „fond electoral”.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE