„Șor – Pentru Moldova” caută să oblige băncile să deschidă conturi fără controlul spălării de bani

515
0
Partidul „Șor”

O inițiativă pregătită de deputați din gruparea „Șor – Pentru Moldova” ar urma să oblige băncile să deschidă concurenților înscriși în alegeri conturi electorale, concomitent cu eliminarea din legislație a articolelor cu privire la prevenirea și combaterea spălării de bani și finanțării terorismului. Proiectul, semnat de Igor Himici, Violeta Ivanov, Marina Tauber, Denis Ulanov și Serghei Sîrbu, este semnalat de consilierul prezidențial Veaceslav Negruța. În timp ce fostul președinte al Comisiei Electorale Centrale (CEC), Iurie Ciocan, nu vede o problemă în această inițiativă, care vine după ce Partidul „Șor” a rămas în timpul campaniei prezidențiale de anul trecut fără conturi bancare, expertul Nicolae Osmochescu spune că tocmai articolele pe care vor să le excludă reprezentanții acestei formațiuni autorizează membrii CEC să verifice proveniența banilor cu care partidele își finanțează activitățile electorale.

Susține și tu presa! Abonează-te la o sursă de informare independentă. Acum e simplu, intră pe

ABONAMENT

Veaceslav Negruța a scris pe Facebook că autorii proiectului ar vrea ca „nimeni să nu aibă dreptul să verifice cât de murdari sunt banii folosiți în electorale”.

Iurie Ciocan spune, însă, că este esențială diferența între un cont bancar, care este reglementat inclusiv sub aspectul contracarării spălării de bani, ceea ce este normal, și, pe de altă parte, activitatea unui concurent electoral, în campanie, pe o perioadă foarte scurtă de timp, într-un regim extrem de transparent de publicare a rapoartelor de cheltuieli. „Să nu fie scoși din circuitul electoral, prin acțiuni când băncile refuză un anumit concurent, pentru că ceilalți nu au un fondator cu același nume – Șor. Trebuie să fi egali”, a declarat fostul președinte al CEC pentru „Gazeta de Chișinău”.

Pe de altă parte, fostul judecător la Curtea Constituțională, Nicolae Osmochescu, este ferm convins că articolele care privesc spălarea de bani nu trebuie să fie excluse, pentru că oferă măcar o mică șansă CEC și altor organe abilitate să verifice sursele financiare folosite de partidele politice în campaniile electorale. „De unde vin, cum vin și când vin. În special cele din afară!”, accentuează el. Pe lângă aceasta, Osmochescu a atras atenția, expres pentru „Gazeta de Chișinău”, că o asemenea intervenție ar putea afecta nu doar legislația electorală, dar și pe cea cu privire la activitatea bancară.

Amintim că în campania prezidențială din toamna anului trecut Partidul „Șor” s-a declarat ținta unei „conspirații” cu scopul de a fi eliminat din cursa electorală, după ce una dintre băncile din R.Moldova a reziliat contractele cu această formațiune, în timp ce alte bănci refuzau să-i deschidă alte conturi bancare.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Săptămânalul „Gazeta de Chișinău” publică în paginile sale și pe pagina web a publicației articole ce reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chișinău” este unul din puținele ziare rămase pe piața mediatică care face jurnalism liber și corect. Nu-l lăsa să dispară! Contribuie și tu la menținerea unei publicații libere. Acum poți face un abonament oricând și de oriunde te-ai afla. Dacă abonezi un om drag la formatul PRINT, atunci redacția îți oferă gratuit, prin poșta electronică, formatul PDF al gazetei, în fiecare zi de vineri, la prima oră. Susține „Gazeta de Chișinău” printr-un abonament în format PRINT sau PDF.

ABONAMENT