Gavriliță vrea un „tribunal anticorupție”, care să se ocupe de afacerile deputaților și miniștrilor

3043
0
Premierul desemnat, Natalia Gavriliță
Premierul desemnat, Natalia Gavriliță

Premierul desemnat, Natalia Gavriliță, optează pentru înființarea unui „tribunal anticorupție”, după modelul DNA din România, care să desfășoare „acțiuni de eliminare a unor scheme foarte concrete în care sunt implicați oameni concreți”. Ea a făcut declarații în acest sens într-un interviu pentru Europa Liberă, după ce a depus la Secretariatul Parlamentului programul său de guvernare, intitulat „Moldova Bună”. Gavriliță susține că o asemenea structură specializată nu va afecta activitatea altor instituții ale Procuraturii, deoarece „de lucru este pentru toată lumea”.

Susține și tu presa! Abonează-te la o sursă de informare independentă. Acum e simplu, intră pe

ABONAMENT

„Până acum, corupția mare nu prea a fost investigată, să fim sinceri. Și atunci, aceste entități sunt create pentru a investiga și combate, în primul rând, corupția mare. Câți miniștri sau deputați ați văzut să fie pedepsiți sau investigați în mod consecvent?”, întreabă candidata propusă de președinta Maia Sandu la funcția de prim-ministru.

Totodată, Natalia Gavriliță insistă asupra faptului că un eventual vot de încredere acordat în favoarea sa de o majoritate din actualii parlamentari ar limita spațiul de manevră al viitorului său guvern. Din această cauză, spune ea, soluția ideală ar fi alegerile anticipate, necesare „pentru a avea deputați onești și integri”, care ar susține inițiativele reformatoare ale PAS. „Evident că implementarea unor asemenea reforme complexe, cum ar fi reformele justiției sau combaterea corupției, va dura ceva timp până se vor institui aceste instituții și procuratura nouă, tribunalul anticorupție, însă cu cât mai devreme începem, cu atât mai devreme vom vedea rezultatele”, declară premierul desemnat.

Menționăm, în acest context, că ședința Parlamentului în care Natalia Gavriliță urmează să-și prezinte echipa și programul de guvernare este preconizată să se desfășoare în această săptămână, după ce Biroul permanent al Legislativului va lua o decizie în acest sens. PAS, a cărui vicepreședinte este Natalia Gavriliță, a anunțat o decizie fermă de a nu vota pentru învestirea ei ca prim-ministru. La fel, și PSRM spune că va bloca învestirea acestui cabinet de miniștri din prima tentativă, însă nu e clar cum va proceda ulterior, spun analiștii politici.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Săptămânalul „Gazeta de Chișinău” publică în paginile sale și pe pagina web a publicației articole ce reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chișinău” este unul din puținele ziare rămase pe piața mediatică care face jurnalism liber și corect. Nu-l lăsa să dispară! Contribuie și tu la menținerea unei publicații libere. Acum poți face un abonament oricând și de oriunde te-ai afla. Dacă abonezi un om drag la formatul PRINT, atunci redacția îți oferă gratuit, prin poșta electronică, formatul PDF al gazetei, în fiecare zi de vineri, la prima oră. Susține „Gazeta de Chișinău” printr-un abonament în format PRINT sau PDF.

ABONAMENT