Băsescu cere UE o politică „extrem de agresivă” pentru a determina Rusia să-și retragă trupele de ocupație din R. Moldova

776
0
Traian Băsescu

Fostul președinte al României, Traian Băsescu, a cerut Comisiei Europene „declanșarea unei politici extrem de agresive”, care să forțeze Moscova să-și retragă armata din câteva țări ale Parteneriatului Estic – R. Moldova, Georgia și Ucraina. Băsescu, care în prezent este europarlamentar, consideră că marea problemă pentru viitorul acestor țări este faptul că au pe teritoriul lor „conflicte mai mult sau mai puțin înghețate, generate de prezența trupelor de ocupație ale Federației Ruse”, transmite portalul Defense Romania.

Susține și tu presa! Abonează-te la o sursă de informare independentă. Acum e simplu, intră pe

ABONAMENT

Prin prezența sa militară, Federația Rusă poate genera oricând destabilizarea acestor țări, dărâmând tot ceea ce Uniunea Europeană a construit cu mulți bani proveniți de la propriii cetățeni, spune Băsescu.

„Parteneriatul Estic este una din cele mai generoase inițiative politice ale Uniunii Europene. Uniunea a cheltuit sume importante de bani pentru reforma instituțională, investiții în infrastructură, susținerea societății civile. Mai mult, cei mai mulți dintre cetățenii acestor țări pot circula în Uniunea Europeană fără viză, iar mărfurile din aceste țări au acces liber pe Piața Uniunii”, a scris fostul președinte român pe pagina sa de Facebook.

Parteneriatul Estic cuprinde R. Moldova, Ucraina, Georgia, Armenia, Azerbaidjan și Belarus. Pe teritoriul tuturor acestor țări sunt dislocate trupe rusești, sub forma unor baze militare sau „trupe de pacificare”, însă o agresiune directă din partea Kremlinului a fost acuzată doar de Chișinău, Kiev și Tbilisi.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Săptămânalul „Gazeta de Chișinău” publică în paginile sale și pe pagina web a publicației articole ce reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chișinău” este unul din puținele ziare rămase pe piața mediatică care face jurnalism liber și corect. Nu-l lăsa să dispară! Contribuie și tu la menținerea unei publicații libere. Acum poți face un abonament oricând și de oriunde te-ai afla. Dacă abonezi un om drag la formatul PRINT, atunci redacția îți oferă gratuit, prin poșta electronică, formatul PDF al gazetei, în fiecare zi de vineri, la prima oră. Susține „Gazeta de Chișinău” printr-un abonament în format PRINT sau PDF.

ABONAMENT

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here