Kremlinul i-ar fi cerut lui Dodon să se retragă, afirmă un analist politic român

1177
0
Dodon la Kremlin

Ex-președintele Igor Dodon, lider al PSRM, nu ar mai avea susținerea vicepremierului rus Dmitri Kozak, afirmă analistul politic de la București, Armand Goșu. Mai mult, în timpul ultimei vizite pe care a făcut-o la Moscova, lui Dodon i s-ar fi cerut să se retragă de la conducerea partidului, în favoarea actualului primar al Chișinăului, Ion Ceban. Goșu spune că de față erau alți doi reprezentanți ai socialiștilor.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

„În condițiile în care socialiștii participă la scenariul amânării alegerilor anticipate până în toamnă, s-ar putea ca scaunul lui Dodon să fie zgâlțâit. Eu încerc să înțeleg cum gândește el. Dodon vrea să își consolideze poziția în partid, să nu piardă controlul asupra PSRM. O coaliție pe termen mai lung cu Șor și Plahotniuc s-ar putea să nu îl pună în cea mai bună lumină la Moscova și nici să nu îi întărească poziția în partid. Până la urmă, s-ar putea trezi că e scos ca o măsea stricată din angrenajul socialiștilor”, a declarat Armand Goșu într-o emisiune la TVR Moldova.

Și analistul politic moldovean Ion Tăbîrță crede că PSRM ar putea participa la un scenariu care presupune învestirea unui guvern propus de partidul „Șor”, după ce va fi respins cabinetul format de Natalia Gavriliță, premierul desemnat de președinta Maia Sandu.

„Cel mai probabil, se va merge pe scenariul lui Șor, dar trebuie să înțelegem că unde este Șor, este și Plahotniuc. Acum se pune presiune pe Igor Dodon ca să fie votat un Guvern care să fie expresia coaliției neformale funcționale la sfârșitul sesiunii trecute și acest Guvern să activeze anulând, practic, exercițiul alegerilor anticipate”, a încercat să prevadă evenimentele, în cadrul aceleiași emisiuni, Ion Tăbîrță.

Amintim, în acest context, că premierul desemnat, Natalia Gavriliță, a depus la Secretariatul Parlamentului lista cu echipa guvernamentală și programul de guvernare. Conform procedurii, acum Biroul permanent al Legislativului trebuie să decidă data ședinței plenare când membrii cabinetului Gavriliță vor veni în Parlament pentru a cere vot de încredere deputaților.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE