Băsescu i-a reproșat șefului diplomației UE că s-a dus nepregătit în Rusia: „Să nu credem în Moscova”

655
0
Traian Băsescu

Fostul președinte al României, europarlamentarul Traian Băsescu, i-a reproșat șefului diplomației Uniunii Europene, Josep Borrell, că s-a dus la Moscova nepregătit pentru o confruntare cu ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov. În cadrul unei intervenții pe care a susținut-o în Parlamentul European, în legătură cu vizita lui Borrell în Rusia, unde acesta trebuia să clarifice soarta principalului opozant al Kremlinului, Aleksei Navalnîi, Băsescu i-a îndemnat pe politicienii și liderii din Uniunea Europeană „să nu credem în Moscova”.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

„În discursul Dumneavoastră v-ați referit la câteva generalități începând de la studenții ruși, o regretată Europă de la Lisabona la Vladivostok, și în fine ați amintit de arestarea lui Navalnîi și a mii de manifestanți. Pentru acest ultim punct Lavrov v-a făcut cadou un filmuleț ilustrând violențe din Occident, iar un jurnalist v-a chestionat pe problema ziariștilor de la Sputnik arestați în Letonia. Și pentru ca deriva Dumneavoastră să fie completă, ați căzut în capcana întrebării legată de Cuba, ceea ce v-a îndepărtat definitiv de posibilitatea de a da mesajele necesare și așteptate de europeni”, i-a reproșat Băsescu lui Borrell.

Ex-președintele român este, de altfel, unul dintre semnatarii scrisorii prin care aproape 80 de eurodeputați cer demisia lui Josep Borrell.

Înaltului Reprezentant al Uniunii Europene a apărut marți după-amiază în Parlamentul European, unde a fost criticat de europarlamentari într-o dezbatere privind vizita la Moscova. Asta deoarece Moscova a declarat persona non grata și a expulzat mai mulți diplomați polonezi, germani și suedezi, la numai câteva ore după ce Borrell s-a întâlnit cu Lavrov, pentru a discuta despre relațiile bilaterale. Rusia și-a motivat decizia în baza faptului că acești diplomați au participat la protestele pro-Navalnîi, opozantul încarcerat la revenirea sa în Rusia după ce a fost otrăvit. Justificându-și vizita ca un moment de menținere a canalelor diplomatice, Borrell a spus că relațiile dintre Europa și Rusia sunt în derivă și se pare că Moscova se deconectează progresiv de Europa și consideră valorile democratice o amenințare existențială.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE