Băsescu i-a reproșat șefului diplomației UE că s-a dus nepregătit în Rusia: „Să nu credem în Moscova”

462
0
Traian Băsescu

Fostul președinte al României, europarlamentarul Traian Băsescu, i-a reproșat șefului diplomației Uniunii Europene, Josep Borrell, că s-a dus la Moscova nepregătit pentru o confruntare cu ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov. În cadrul unei intervenții pe care a susținut-o în Parlamentul European, în legătură cu vizita lui Borrell în Rusia, unde acesta trebuia să clarifice soarta principalului opozant al Kremlinului, Aleksei Navalnîi, Băsescu i-a îndemnat pe politicienii și liderii din Uniunea Europeană „să nu credem în Moscova”.

Susține și tu presa! Abonează-te la o sursă de informare independentă. Acum e simplu, intră pe

ABONAMENT

„În discursul Dumneavoastră v-ați referit la câteva generalități începând de la studenții ruși, o regretată Europă de la Lisabona la Vladivostok, și în fine ați amintit de arestarea lui Navalnîi și a mii de manifestanți. Pentru acest ultim punct Lavrov v-a făcut cadou un filmuleț ilustrând violențe din Occident, iar un jurnalist v-a chestionat pe problema ziariștilor de la Sputnik arestați în Letonia. Și pentru ca deriva Dumneavoastră să fie completă, ați căzut în capcana întrebării legată de Cuba, ceea ce v-a îndepărtat definitiv de posibilitatea de a da mesajele necesare și așteptate de europeni”, i-a reproșat Băsescu lui Borrell.

Ex-președintele român este, de altfel, unul dintre semnatarii scrisorii prin care aproape 80 de eurodeputați cer demisia lui Josep Borrell.

Înaltului Reprezentant al Uniunii Europene a apărut marți după-amiază în Parlamentul European, unde a fost criticat de europarlamentari într-o dezbatere privind vizita la Moscova. Asta deoarece Moscova a declarat persona non grata și a expulzat mai mulți diplomați polonezi, germani și suedezi, la numai câteva ore după ce Borrell s-a întâlnit cu Lavrov, pentru a discuta despre relațiile bilaterale. Rusia și-a motivat decizia în baza faptului că acești diplomați au participat la protestele pro-Navalnîi, opozantul încarcerat la revenirea sa în Rusia după ce a fost otrăvit. Justificându-și vizita ca un moment de menținere a canalelor diplomatice, Borrell a spus că relațiile dintre Europa și Rusia sunt în derivă și se pare că Moscova se deconectează progresiv de Europa și consideră valorile democratice o amenințare existențială.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Săptămânalul „Gazeta de Chișinău” publică în paginile sale și pe pagina web a publicației articole ce reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chișinău” este unul din puținele ziare rămase pe piața mediatică care face jurnalism liber și corect. Nu-l lăsa să dispară! Contribuie și tu la menținerea unei publicații libere. Acum poți face un abonament oricând și de oriunde te-ai afla. Dacă abonezi un om drag la formatul PRINT, atunci redacția îți oferă gratuit, prin poșta electronică, formatul PDF al gazetei, în fiecare zi de vineri, la prima oră. Susține „Gazeta de Chișinău” printr-un abonament în format PRINT sau PDF.

ABONAMENT