O primă lege remisă Parlamentului spre reexaminare de Maia Sandu: Strategia pentru independența justiției

521
0

Președinta Maia Sandu a refuzat să promulge și a remis Parlamentului spre reexaminare Legea prin care a fost aprobată Strategia privind asigurarea independenței și integrității sectorului justiției pentru anii 2021-2024 și Planul de acțiuni pentru implementarea acesteia. În viziunea Președintelui R.Moldova, o astfel de strategie nu-și poate atinge scopurile declarate fără câteva elemente-cheie:

  • Implementarea mecanismului de evaluare externă a judecătorilor;
  • Demararea unei reforme viabile în sistemul organelor anticorupție;
  • Asigurarea verificării efective a declarațiilor de avere și interese a judecătorilor și procurorilor;
  • Elaborarea și promovarea proiectului de lege pentru modificarea Constituției pentru a permite confiscarea averii pe care funcționarii publici și demnitarii nu o pot justifica;
  • Alte acțiuni concrete, menționate în documentul remis Parlamentului.

Drept urmare, șefa statului a solicitat Parlamentului să includă aceste elemente în strategie.

„Nu ne mai permitem să aprobăm strategii care arată bine pe hârtie, dar nu aduc schimbări reale în justiție”, accentuează ea.

Menționăm că Strategia, elaborată de Ministerul Justiției, a fost votată în Parlament pe 26 decembrie 2020, de către deputații PSRM, cei din Partidul „Șor” și „Pentru Moldova”. Printre altele, documentul prevede excluderea din Constituție a termenului de 5 ani în care sunt numiți inițial judecătorii în funcție și stabilirea unui mandat deplin al acestora până la atingerea plafonului de vârstă. Judecătorii Curții Supreme de Justiție ar fi urmat să fie numiți în funcție de președintele R.Moldova, ca și ceilalți magistrați, și nu de Parlament, ca în prezent. De asemenea, urmau să fie excluși din componența Consiliului Suprem al Magistraturii membrii din oficiu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here