Exprimarea opiniei cu privire la declarațiile deputaților în Parlament Vladimir Odnostalco și Alla Darovannaia în cadrul conferinței de presă din 2 februarie 2021

3134
0

Fiind vizați în declarațiile deputaților drept persoane care au obținut în același timp cu consilierul prezidențial diplome de Masterat în Managementul Sănătății Publice „fals”, „po blatu”, „care nu corespund legislației în vigoare” etc., considerăm necesar să ne exprimăm poziția în legătură cu aceste acuzații calomnioase.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

În primul rând, niciuna dintre persoanele vizate nu ar fi acceptat o diplomă falsă fiindcă toată munca noastră viza reforma, organizarea și modernizarea sistemului de sănătate publică din Republica Moldova. Diplomele de Master în Managementul Sănătății Publice, eliberate în noiembrie 2007, corespund întocmai legislației în vigoare din perioada respectivă. La etapa alinierii sistemului de învățământ postuniversitar cu Procesul de la Bologna, programele de Masterat profesional de atunci nu erau în jurisdicția Ministerului Educației. Prin lege, acestea erau administrate de ministerele de ramură. Acest fapt este clarificat categoric în scrisoarea recentă prezentată de Ministerul Sănătății și Protecției Sociale la interpelarea unuia dintre deputații vizați. Este incorect și calomnios să numești o diplomă, un act oficial eliberat de o autoritate publică centrală drept un document fals. Insistăm asupra faptului că Ministerul Sănătății și Protecției Sociale a demonstrat clar legalitatea actelor emise.

În al doilea rând, deputații au indus deliberat în eroare populația și au folosit o studentă din anul 4 la medicină ca să facă afirmații false și manipulatorii despre diplome medicale care permit tratarea pacienților. Constatăm că deputații în Parlamentul Republicii Moldova pretind a nu face diferență dintre o diplomă de studii medicale obligatorii și o diplomă de masterat în management al sistemului de sănătate. Stimați deputați, vă rugăm să luați notă de faptul că studiile postuniversitare prin masterat în managementul sănătății publice, fiind opționale, nu trebuie confundate cu studiile universitare medicale integrate.

În al treilea rând, deputații au atacat atât Universitatea de Medicină, cât și sistemul sănătății al Republicii Moldova în general prin a declara că persoanele vizate nu au dreptul, inclusiv moral, de a preda în cadrul Școlii de Management în Sănătate Publică. Noi ne-am făcut studiile medicale universitare și postuniversitare cu mult înainte de anul 2007, inclusiv unii încă în perioada de până în anul 1989. Unii dintre noi și-au susținut tezele („apărat disertația”) în afara hotarelor RSSM de atunci, obținând titlul de doctor în științe medicale.

Mai mult, unii dintre noi au activat în cadrul Institutului de Medicină (actuala Universitate de Stat de Medicină) în calitate de lectori și conferențiari universitari pe parcursul mai multor ani. Diploma de Master în Managementul Sănătății Publice este una din numeroasele diplome obținute de această echipă atât în Moldova cât și peste hotarele țării. Noi am pus bazele Școlii de Management în Sănătate Publică prin elaborarea cadrului legal al acesteia, prin dezvoltarea curriculelor de învățământ, prin elaborarea manualelor, modulelor, indicațiilor metodice etc. Astfel, anume datorită aplicării în practică a întregului bagaj de cunoștințe și experienței acumulate pe parcursul anilor, astăzi în Republica Moldova există Școala de Management în Sănătate Publică, recunoscută pe plan internațional, inclusiv în proces de acreditare internațională. Prin urmare, calomniile deputaților vizează și circa 400 de absolvenți ai Școlii de Management în Sănătate Publică care sunt acum directori de spitale, funcționari în Ministere și agenții de stat, manageri și consultanți internaționali pe probleme globale de sănătate publică, competențele și calitățile lor profesionale fiind recunoscute la nivel internațional.

Luând în considerare cele expuse mai sus, solicitam deputaților vizați să-și ceară scuze public pentru un atac direct asupra imaginii, onoarei și demnității noastre, în calitate de persoane care ne-am dedicat efortul și activitatea profesională dezvoltării și fortificării sistemelor de sănătate din Republica Moldova și de peste hotare în beneficiul oamenilor. În caz contrar, ne rezervăm dreptul să acționăm în instanță pentru apărarea onoarei și demnității noastre personale și profesionale.

Semnatari: Oleg Lozan, Mihai Ciocanu, Valeriu Sava, Svetlana Ștefăneț, Pavel Ursu, Viorel Soltan

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE