În toate perioadele istorice, majoritatea comunităţilor minoritare (ruşi, ucraineni, evrei etc.) din Basarabia au fost pe poziţii diametral opuse faţă de populaţia românească autohtonă. În majoritatea cazurilor acestea au făcut front comun pentru a impune interesele lor asupra majorităţii naţionale. Şi de fiecare dată au învins! Au învins majoritatea românească, deoarece de partea celor în minoritate era puterea sovietică cu toate componentele sale: armată, închisori, KGB, spitale de psihiatrie şi alte instituţii ale unui stat totalitar.
Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.
SUSȚINECine a susţinut şi a aşteptat ocupaţia Basarabiei de către URSS în 1940 și în 1944?
Răspunsul la această întrebare îl găsim tot în documentele sovietice. Cum se spune pe la noi, „pasărea pre limba ei piere”!
Cine au fost totuşi luptătorii pentru instaurarea puterii sovietice în Basarabia?
În Arhiva organizaţiilor social-politice ale RM (fosta Arhivă a CC al PCM), alături de alte documente, se păstrează şi un fond arhivistic deosebit de important, intitulat „Colecţia de documente privind mişcarea ilegală comunistă din Basarabia, 1900-1975”, care în limbaj arhivistic are cifrul: F.50, adică fondul nr. 50.
În respectivul fond, în inventarul nr. 6, alături de alte dosare de arhivă, se păstrează şi dosarele personale ale celor care au luptat ilegal în Basarabia împotriva autorităţilor române pentru instaurarea puterii sovietice în Moldova. Consider oportun de a prezenta stimatului nostru cititor această listă de dosare personale, respectând ordinea şi numele conform originalului (sursa citată, pag. 3-6).
Numărul Numele luptătorului dosarului ilegalist
23. Abramovici Şail Moiseevici
24. Arm Augusta Şulimovna
25. Avramescu Idas Iontelevna
26. Averbuh Şeindel Leibovna
27. Baadji Nicolai Antonovici
28. Bernard Raiss
29. Brodscaia Dvoira Zaharovna
30. Britva Liuba Aronovna
31. Bruhis Srul Pinhusovici
32. Budeştscaia Ester Isacovna
33. Bujor Iosif Aronovici
34. Boguslavschii Iacov Tovievici
35. Boguslavscaia Pesea Iacovlevna
36. Vigdorcic Lazari Ioilovici
37. Vainberg Niuchi (Beniamin)Marcovici
38. Vainştok Lia Isacovna
39. Vişcanţan Polia Efimovna
40. Grinman Isaac Iosifovici
41. Gudis Lev Şmilovici
42. Galigfarb Abram Isacovici
43. Grimberg Fira Izrailevna
44. Gerştein Haim Srulevici
45. Diner Etea Iacovlevna
46. Escanazi Ilia Iosifovici
47. Erlih Marc Semionovici
48. Zighelibaum Abram Marcovici
49. Zeigher Simon Volfovici
50. Kriper Moisei Grigorievici
51. Crivoruc Haia Gherşevna
52. Constantinovschii Ilia Davâdovici
53. Crivoruc Ion Moiseevici
54. Kaţ Adolf Iosifovici
55. Chellerman Dmitrii Mihailovici
56. Coifman Iacov Buruhovici
57. Codresca Ivan Dmitrievici
58. Lempert Fişeli Şlemovici
59. Lobel Solomon Moiseevici
60. Lupan Andrei Pavlovici
61. Ler Betea Iosifovna
62. Mozeş Evghenii Ignatievici
63. Morghenştein Izraili Marcovici
64. Meguş Tuba Abramovna
65. Oighenştein Mihail Nicolaevici
66. Oighenştein Lev Nicolaevici
67. Ormos T. J.
68. Pastar Zisea Leibovici
69. Petrov Petr Ivanovici
70. Ralli Valter Marcovici
71. Reidiboim Rahili Isacovna (Zelicovna)
72. Reievici Iacov Moiseevici
73. Rosman Lupa Beruhovici
74. Rosman Erna Abramovna
75. Rabinovici Faiga Ianchelevna
76. Romanenco Nicolai Nicolaevici
77. Raievici Iacov Moiseevici
78. Sinitifcher Fridl Moiseevici
79. Scvorţov Mihail Iacovlievici (numele adevărat – Leibovici Izrail Abramovici)
80. Slepenciuc Fiodor Andreevici
81. Toma Soripin – Toma Solomonovici
82. Fihman (Mucinic)Riva
83. Farştein David Rafailovici
84. Faerştein Raisa Gherşcovna
85. Ţucherman Mare Borisovici
86. Cernei Semion Fedorovici
87. Cioclo Mordco Ghidalevici
88. Şveiţ Dvoira Ghedalievna
89. Şehter Roza Borisovna
Nu voi comenta, e clar şi aşa cine pândea porţile ţării ca în momentul potrivit să le deschidă duşmanului!
Ai scris scrisori – în Siberia!
Aparatul represiv sovietic a făcut multe victime printre oamenii care încercau să lupte, să opună rezistenţă ocupanţilor sovietici. Sunt mii de cazuri când, în urma unei vorbe, a unui cuvânt spus sau scris împotriva regimului sovietic, omul era băgat la închisoare pentru mulţi ani. Cenzura sovietică controla tot. Ea hotăra ce cărţi pot fi citite de cetăţeni şi ce cărți să fie interzise, ce fel de muzică să asculte, ce filme să privească etc.
Pentru a-i depista pe „duşmanii poporului” cenzura sovietică supunea unui control riguros şi corespondenţa poştală atât civilă, cât şi militară. Pentru confirmare vă propun un fragment al unui document de arhivă:
„SECRET
Prin sentinţa Judecătoriei Supreme a RSSM din 15 noiembrie 1945, a fost condamnat conform art. 54-10 alin. 2 al CP al RSSU la 10 ani de detenţie în LCM (Lagăr de Corecţie prin Muncă – n.a.) şi 5 ani de privare de drepturi.
CELAC IACOV CONSTANTINOVICI, anul naşterii 1915, originar din satul Butarovca, raionul Soroca, RSSM, fără de partid, studii – 4 clase, din ţărani mijlocaşi, până la arestare a lucrat ca miliţian în secţia de miliţie a judeţului Soroca, RSSM.
CELAC a fost condamnat pentru faptul că în anul 1945 a scris câteva scrisori cu conţinut antisovietic şi le-a expediat prin poştă fraţilor săi, Dumitru şi Grigore, care făceau serviciul militar în Armata sovietică. Acest lucru se confirmă prin mărturia condamnatului CELAC şi prin probe materiale.
Astfel, urmează de confirmat că CELAC a comis infracţiunea prevăzută în art. 54-10 alin. 2 al CP al RSSU şi a fost condamnat corect.”
După arestări şi deportări, s-a instaurat Frica
Probabil că cititorul a observat că respectiva persoană nu a participat la acţiuni active, deschise, împotriva sistemului de ocupaţie sovietic. Doar şi-a exprimat o opinie personală pe care a împărtăşit-o fraţilor săi. Adică cenzura, prin tot felul de metode draconice, ţinea orice familie sub un control riguros, chiar şi familiile miliţienilor.
După arestările şi deportările masive sovietice din 1940-1941 şi 1948-1949, în casele oamenilor s-a instaurat Frica. Frica de armele şi baionetele ruseşti, frica de necunoaşterea limbii ruse – omul se temea că nu va şti ce să-i răspundă nacialnicului (şefului – n.n). Pe oameni a pus stăpânire frica paralizantă că mâine-poimâine vor fi arestați şi duși în Siberia, că în orice moment pot veni ocupanţii sau slugoii lor din raion sau din sat pentru a le confisca calul din grajd, vaca din ocol sau ultima bucăţică de la gura copiilor.
Zilnic sau cel puţin săptămânal, din diferite localităţi dispăreau fără urmă oameni, familii întregi, preponderent din cei mai activi şi buni gospodari. Averea acestora era confiscată de stat sau, de multe ori, era împărţită între cei care trebuia să îndeplinească această procedură.
Persista şi teama că vor fi trădați de rude, prieteni, vecini, pentru că au fost membri ai unui partid politic din România sau au avut vreo funcţie la primărie în cadrul statului unitar român.
Cine a „spart capul” lui Lenin?
Atmosfera psihologică încordată şi frica – acestea erau instrumente sovietice sigure şi verificate încă în 1937 în Rusia. În localitățile basarabene se instalase o frică reciprocă a unuia faţă de celălalt. Cu toate acestea au fost multe exemple de nesupunere, de rezistenţă, de luptă împotriva statului agresiv şi totalitar sovietic.
Unele forme de luptă erau individuale şi modeste, altele – de dimensiuni mai mari şi mai bine organizate. Unul din luptătorii aceștia „i-a spart capul” lui Lenin. Mai corect spus – bustul întemeietorului şi conducătorului statului sovietic, care era amplasat în centrul satului (chiar de la prima ocupaţie sovietică din 1940, apoi cea de-a doua, din 1944, exista o tendinţă propagandistică de a înălţa în fiecare localitate câte un monument sau, cel puţin, un bust lui Lenin, Stalin şi câte un monument al soldatului sovietic, pentru noi şi din banii noştri, ca să nu uităm niciodată cine ne este stăpânul). Dar să vedem fragmentul documentului cu pricina:
„SECRET”
Prin sentinţa Judecătoriei Supreme a RSSM din 20 august 1952, a fost condamnat conform art. 54-10 alin. 1 şi art. 69-I alin. 1 ale CP al RSSU la 10 ani de detenţie în LCM şi 5 ani de privare de drepturi,
GUZGAN GRIGORII FIODOROVICI, anul naşterii 1906, originar şi locuitor al satului Hăsnăşenii Mari, raionul Bălţi, RSSM, moldovean, cetăţean al URSS, fără de partid, studii – 3 clase, colhoznic, căsătorit, în anii 1935-1937 a fost membru al partidul cuzist.
GUZGAN G.F. a fost condamnat pentru faptul că în anii 1947 – 1950 făcea agitaţie antisovietică în rândul locuitorilor din satul Hăsnăşenii Mari. În anul 1947 în incinta sovietului sătesc a spart bustul fondatorului PCUS şi Statului sovietic, răspândea calomnii la adresa URSS, l-a ameninţat cu răfuiala fizică pe preşedintele sovietului sătesc, Ţurcan Sofia, şi pe preşedintele colhozului, Barbaroş, în legătură cu activitatea lor în sat.
Infracţiunea comisă de GUZGAN a fost denunţată prin depoziţiile martorilor: TENER I.A., RUSSU S.G., CIOFU L.I., SÎRBUŞCA A.I., ŢURCAN S.I. şi BARABOŞ V.I. (p. d. 212-216).
Astfel, GUZGAN a fost recunoscut vinovat conform art. 54-10 alin.1 al CP al RSSU şi a fost condamnat corect.”
istoric-arhivist, publicist
În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.
SUSȚINE
Nu voi comenta, e clar ca antonescu a stiut ce face in basarabia…