Dosarele „înglodate” la Procuratura Anticorupție în anul 2020

2117
0

Mai multe dosare de rezonanță pornite în a doua jumătate a anului 2019 după retragerea Partidului Democrat de la  guvernare au fost lăsate pe linie moartă după formarea alianței PSRM-PDM. În majoritatea acestor dosare figurează persoane din fosta alianță PSRM-PDM formată la finele anului trecut. Procurorii în gestiunea cărora se află dosarele respective nu au justificări plauzibile privind tergiversarea acestor dosare, iar societatea, odată cu trecerea timpului, a început să le dea uitării.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Dosarul Bahamas a fost pornit în iulie 2016 în legătură cu faptul spălării banilor în proporții deosebit de mari, cu implicarea companiei „Exclusiv Media”, fondată de deputatul socialist Corneliu Furculiță, în urma publicării unei investigații a jurnaliștilor de la RISE-Moldova.

Dosarul Bahamas și finanțarea ilegală a socialiștilor

Autorii investigației au lansat ipoteza că banii spălați prin offshor-urile din Bahamas au fost folosiți pentru finanțarea campaniei electorale a lui Igor Dodon pentru alegerile prezidențiale din 2016.

În iunie 2019, Procuratura Anticorupție a pornit încă un dosar penal privind finanțarea ilegală a PSRM, după ce în presă au apărut imagini video când fostul lider democrat Vladimir Plahotniuc îi trimite lui Igor Dodon renumita pungă neagră cu calendar, în care se presupune că ar fi fost bani.

La începutul lunii decembrie 2019, fostul șef al Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, a dispus comasarea dosarelor în unul singur și accelerarea investigațiilor. În scurt timp, acesta este înlăturat de la șefia Procuraturii Anticorupție, iar apoi plasat în arest preventiv. În acest timp, Procuratura Anticorupție emite ordonanță de neîncepere a urmăririi penale privind finanțarea ilegală a PSRM pe motiv că nu exista componență de infracțiune.

Cât privește dosarul Bahamas, procurorul general a declarat că nu are nimic cu finanțarea PSRM și că este un caz ordinar de spălare de bani. „Pe Bahamas am făcut mult mai mult decât toți dinaintea mea. Am audiat 29 de persoane, e un dosar de spălare de bani, nu e despre finanțare ilegală. Sunt sute de astfel de dosare pe bani veniți din off-shore și aceste dosare stau în aer. Am audiat 29 de oameni, am cerut informații de la fisc, ANI. Verificăm dacă înseamnă asta declarare incompletă, este încălcare a legii? Avem suficientă informație, iar acum avem nevoie de un răspuns din Elveția și, cum vine, vom lua o decizie pe caz. Asta poate dura și o lună, dar poate dura și un an. Au fost audiați și trei deputați din parlament: Corneliu Furculiță, Vladimir Odnostalco și Vasile Bolea, a declarat Stoianoglo.

La 20 octombrie anul curent, deputații Iurie Reniță și Octavian Țâcu au organizat o conferință de presă cu genericul „Probe noi privind implicarea socialiștilor lui Igor Dodon în operațiunea Bahamas”. Cei doi deputați au acuzat Autoritatea Națională de Integritate (ANI) și Procuratura Anticorupție că se eschivează de la examinarea dosarului Bahamas.

„PSRM a spălat 1,5 milioane de euro prin filiera „Bahamas” este un contract între o SRL din Bahamas și „Exclusiv Media” SRL, fondator al căreia este liderul fracțiunii parlamentare a PSRM, Corneliu Furculiță. Ultima a împrumutat 1,5 milioane de euro de la SRL-ul din Bahamas, iar acest împrumut nu se regăsește în declarația de avere a socialistului”, a declarat deputatul Reniță.

Dosarul interceptărilor

Dosarul interceptărilor a fost intentat în vara anului 2019, după ce o anchetă jurnalistică a scos la iveală faptul că mai mulți politicieni, jurnaliști și membri ai societății civile au fost interceptați și filați ilegal în perioada regimului Plahotniuc.

Într-un raport de bilanț pentru anul 2019 se arăta că au fost pornite cinci cauze și trei procese penale privind comiterea acțiunilor de culegere ilegală a informațiilor ocrotite de lege, despre viaţa personală, ce constituie secret personal sau familial, fără consimțământul persoanei, cu utilizarea mijloacelor tehnice speciale destinate pentru obţinerea ascunsă a informaţiei, precum şi violarea dreptului la secretul convorbirilor telefonice, cu încălcarea legislaţiei, cu folosirea situaţiei de serviciu.

În raport se mai arăta că în aceste dosare figurează cinci ofițeri de investigație și trei procurori. În privința altor șapte procurori au fost inițiate 13 proceduri disciplinare care au fost remise  Colegiului disciplinar din cadrul Consiliului Superior al Procurorilor.

Ulterior, nu s-a mai auzit nimic despre acest dosar. Surse din cadrul Procuraturii ne-au comunicat că în dosar urmau să fie cercetați penal patru judecători de instrucție care au autorizat interceptările ilegale, însă procurorul general nu a solicitat Consiliului Superior al Magistraturii ridicarea imunității în privința lor.

Dosarul Metalferos

Pe parcursul anilor, au fost intentate mai multe dosare privind schemele și spălările de bani de la Întreprinderea de Stat Metalferos, trecute ulterior pe linie moartă. Unul din aceste dosare a fost intentat în toamna anului 2019, fiind gestionat de fostul procuror anticorupție, Eugen Rurac. În decembrie 2019, la solicitarea lui Rurac, judecătorii de instrucție au eliberat mandate de arestare pe numele lui Piotr Siumbeli, Iurie Vlas și Mihail Motruc, alți suspecți au fost plasați în arest la domiciliu sau sub control judiciar. Directorul de atunci al Metalferos, Alexei Țîmbrovski, a dat bir cu fugiții și a fost dat în urmărire generală.

În ianuarie 2020, Eugen Rurac a plecat din sistem. Surse din cadrul Procuraturii Anticorupție ne-au comunicat că Rurac începuse să caute probe privind presupusa implicare a lui Sergiu Catană, nașul de cununie al lui Igor Dodon, în schemele de la Metalferos. Asupra lui Rurac s-ar fi făcut mai multe presiuni, acesta fiind nevoit să demisioneze.

Dosarul Chitoroagă

Dosarul pentru îmbogățire ilicită pe numele fostului șef al Procuraturii pentru Combaterea Crimei Organizate și Cazuri Speciale (PCCOCS), Nicolae Chitoroagă, a fost pornit în toamna anului trecut, la fel, în urma unei investigații jurnalistice. Procurorii au solicitat pe numele lui Chitoroagă mandat de arestare pe termen de 30 de zile, instanța a acceptat termenul de 14 zile, după care fostul procuror a fost eliberat. Procurorul Victor Furtună a declarat că au fost întocmite toate măsurile procesuale necesare și nu mai este nevoie ca acesta să fie ținut în arest. După aceasta nu s-a mai auzit nimic despre dosarul Chitoroagă.

Dosarul Sternioală

Fostul vicepreședinte al Curții Supreme de Justiție, Oleg Sternioală, a fost reținut la 4 noiembrie 2019, fiind învinuit de spălare de bani în proporții deosebit de mari. Dosarul s-a aflat până în luna februarie 2020 în gestiunea procurorului Roman Statnîi, care și-a dat demisia la cererea procurorului general Alexandr Stoianoglo.

Procuratura Anticorupție informa în iulie că au fost dispuse expertize privind evaluarea bunurilor deținute de Sternioală și că așteaptă rezultatele lor.

Dosarul mitei de 250 de mii de euro

În noiembrie 2019, Procuratura Anticorupție s-a autosesizat în urma unei investigații jurnalistice, în care era oferită publicului o înregistrare video făcută cu camera ascunsă, cum un procuror lua mită de peste 200 de mii de euro pentru fostul procuror anticorupție, Adriana Bețișor. Pentru această sumă urma să fie scos de sub urmărire penală un fost traficant de carne vie, care implementase o schemă ca să aducă în țară banii câștigați din crimă.

Dosarul se află în gestiunea procurorului Nicolae Mătăsaru. Acesta susține că se efectuează încă lucrări de investigație.

Dosarul AIR Moldova

La 2 octombrie 2018, Guvernul condus de Pavel Filip a privatizat în regim de urgenţă şi în condiţii suspecte cea mai mare companie aeriană din țară, iar statul a încasat doar 50 de milioane de lei.

După retragerea PDM de la guvernare și preluarea puterii de către alianța PSRM și Blocul ACUM, a fost pornit un dosar penal. După destrămarea alianței și revenirea PDM la guvernare în alianță cu PSRM, despre acest dosar nu s-a mai vorbit.

În luna mai, deputatul Igor Munteanu a solicitat Procuraturii Generale informații despre dosarul AIR Moldova. PG i-a răspuns deputatului că au fost analizate măsurile speciale de investigații, a fost pus sub sechestru capitalul social al firmei care a privatizat compania și că două persoane au statut de învinuit.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE