Lilian Carp: „Unica soluție sunt alegerile parlamentare anticipate”

1116
0

Deputatul Lilian Carp relatează în cadrul unui interviu pentru GAZETA de Chișinău realitățile din Parlament și planul de acțiuni pentru declanșarea, pe căi constituționale, a alegerilor anticipate. Intervievatul vorbește despre relațiile PAS cu PDM și cu formațiunea politică Partidul Nostru condusă de Renato Usatîi. 

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE
  • Stimate Domnule Carp, ce reprezintă actualul legislativ din punct de vedere al fracțiunilor parlamentare? Și cât va dura, după estimările Dvs., această situație?

În Parlamentul Republicii Moldova, actualmente, după prima ședință, care a avut loc săptămâna trecută, există o majoritate dintre PSRM și Platforma Pentru Moldova. Este vorba de grupul de deputați care au trecut mai întâi din PDM în Pro-Moldova și, după asta, din Pro-Moldova, în Platforma Pro-Moldova. Pentru a nu pleca direct în fracțiunea Partidului Șor, au creat această platformă alcătuită din deputații Partidului Șor și transfugii din Pro-Moldova.

Observăm că pe subiecte care vizau modificarea Codului Electoral – în special, acordarea a două zile pentru votul în diasporă și majorarea numărului de buletine de vot în secțiile de votare din afara Republicii Moldova – cei din Platforma Pro-Moldova au votat împreună cu deputații PSRM. Ei votează împreună practic în prima lectură. Pe anumite subiecte, au nevoie, probabil, să mai negocieze.

Prin urmare, deși nu există o majoritate parlamentară oficial constituită, observăm că funcționează deja. În opinia mea, ei așteaptă pe moment reacția cetățenilor la această colaborare sau alianță. Dar, cred eu, cu cât va fi presiunea publică mai mare, cu atât zilele acestui guvern sunt numărate și vom avea alegeri anticipate.

  • Cum intenționați Dvs., deputații Partidului Acțiune și Solidaritate și cei din Platforma Demnitate și Adevăr, să determinați acest scrutin parlamentat anticipat, pe căi legale?

Există două soluții constituționale în acest sens. Prima constă în faptul ca să nu votăm nicio lege timp de 90 de zile și a doua – să demitem acest guvern. Noi intenționăm să votăm bugetul pentru a evita o criză social-economică, ce ar putea să apară în cazul în care nu votăm legea respectivă.

Și atunci, după aprobarea bugetului, vom insista pe una dintre cele două căi legale menționate mai sus. În opinia mea, cea mai indicată cale ar fi demiterea acestui guvern cât mai repede posibil și, între timp, vom vedea dacă alți actori politici, care au declarat că vor anticipate, vor vota sau nu.

De asemenea, între timp, vom vedea dacă se va formaliza majoritatea parlamentară care se prefigurează în prezent. Mă refer la gruparea PSRM-Partidul Șor și transfugi. Cred că în urma acestei oficializări va urma o presiune publică, în cazul în care nu se va vota demiterea acestui cabinet de miniștri.

Subliniez că noi intenționăm să votăm legea bugetului pentru a evita o criză social-economică pentru anul viitor și, de asemenea, pentru a face funcțional guvernul în exercițiu.

  • Cum apreciați intențiile deputaților din PDM, care au demonstrat de fiecare dată un comportament imprevizibil? Sunt ei de acord să sprijine această acțiune?

După ce vom vota bugetul, vom avea o discuție cu celelalte formațiuni politice din Parlament despre felul cum vom proceda mai departe și cum vom dizolva actualul legislativ. Până la urmă, trebuie să existe un consens. Pe moment, prioritatea numărul unu este votarea bugetului. După votarea acestei legi, a doua zi, trebuie să procedăm la discuții.

Este adevărat că cei din PDM au avut întotdeauna mișcări imprevizibile, această formațiune politică nu are o doctrină sau o ideologie. Ei își decid acțiunile în funcție de cum le convine cel mai bine. Dar totuși trebuie să treacă un test de maturitate în ce privește viitorul politic al Republicii Moldova.

Observăm că PDM a luat atitudine privind felul lamentabil în care este gestionată pandemia de COVID-19. Ei au lansat propuneri irealizabile despre formarea unei majorități largi, care, de altfel, nici nu poate fi luată în calcul. Pentru a recupera credibilitatea legislativului, unica soluție sunt alegerile parlamentare anticipate și PDM realizează acest lucru.

  • Cum calificați mesajul apocaliptic al PSRM că în cazul unor alegeri anticipate am putea să ne confruntăm cu o criză politică și economică de proporții?

Eu cred că o criză mai profundă decât cea pe care o avem acum nu poate să existe în Republica Moldova. Pe de o parte, Igor Dodon declară că și-ar dori alegeri anticipate, doar că acestea să fie organizate în toamnă.

Pe de altă parte, observăm declarațiile haioase ale premierului Chicu, care spune că va face tot ce este posibil ca să organizeze anticipatele. Este bizar acest lucru. Nu este guvernul cel care trebuie să decidă când să fie organizate alegeri anticipate.

Îi recomand Domnului Chicu, dacă își dorește atât de mult alegeri anticipate, să își dea demisia după ce se votează bugetul. După promulgarea legii de către președinte, să iasă într-un briefing și să își anunțe demisia ca să creeze premisele necesare pentru anticipate. Vom vedea cât curaj are domnul Chicu.

  • Acest plan de acțiuni stabilit de formațiunea pe care o reprezentați a fost coordonat împreună cu Renato Usatîi?

Sunt și alte partide care își doresc alegeri anticipate. Noi avem agenda proprie, pe care nu o coordonăm cu nimeni.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE