Judocanii moldoveni, magistrali la Europene

930
0

Delegația Moldovei a revenit acasă cu două medalii, dintre care una de cea mai înaltă probă, de la Campionatul European de judo desfășurat în perioada 19-21 noiembrie curent la Praga, Cehia. Astfel, dintre cele 40 de țări participante, reprezentate de 345 de judoka, lotul nostru național s-a situat pe poziția a VI-a în concursul neoficial pe echipe, depășind în acest clasament asemenea țări cu tradiții puternice în judo precum Italia, Ungaria, Serbia, Germania, România, Ucraina ș.a.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Premieră de aur pentru Moldova

Victor Sterpu și-a adjudecat într-un stil impresionant medalia de aur în limitele categoriei de greutate de până la 73 kg, aceasta fiind prima distincție supremă obținută de un reprezentant al Republicii Moldova la un campionat continental de judo pentru seniori. Pe parcursul traseului său competițional, judocanul de 21 de ani originar din Bulboaca, Anenii Noi, i-a învins pe belgianul Jeroen Casse (22 de ani, câștigătorul Reykjavik Judo Open 2019), germanul Igor Wandtke (30 de ani, medaliat cu bronz la Europene Under-23 din 2012 și cu argint la Oceania Open Perth 2019), austriacul Lukas Reiter (24 de ani, învingător la European Open Oberwart 2018) și elvețianul Nils Stump (23 de ani, argint la Grand Slam Budapesta 2020).

Victor Sterpu, în stilul lui Anteu

În meciul final, Victor Sterpu s-a confruntat cu vedeta turneului, georgianul Lasha Shavdatuashvili, câștigător al Jocurilor Olimpice de la Londra 2012 și deținător al „bronzului” olimpic la Rio de Janeiro 2016. Duelul s-a desfășurat în forță, ambii judoka demonstrând capacități atletice de invidiat. Mult mai titratul adversar, un as al tehnicii de judo, a încercat în câteva rânduri să-l surprindă pe conaționalul nostru la procedeu, intenții dejucate abil de acesta din urmă. După scurgerea a două minute de la începutul meciului, georgianul de 31 de ani, simțind că s-ar putea să nu reziste din punct de vedere fizic până la soneria finală, a hotărât să dea lovitura și să-l surprindă pe V. Sterpu cu un procedeu împrumutat din lupte, probă extrem de populară pe meleagurile Georgiei.

Astfel, campionul olimpic îl ridică de mijloc pe judocanul nostru, cu intenția clară de a-l dezechilibra și de a-l proiecta prin aruncătură pe tatami. Probabil L. Shavdatuashvili n-a luat în calcul sau pur și simplu n-a știut că procedeele ce fac parte din arsenalul luptei naționale trânta îi sunt cunoscute la modul superlativ adversarului său din Moldova. Sterpu își păstră echilibrul în aer, iar când se pomeni cu picioarele pe saltea – aidoma lui Anteu, personajul legendar al Greciei Antice care era de neînvins atâta timp cât păstra contactul fizic cu suprafața pământului – la rândul său îl ridică de brâu pe georgian…

Triplă europeană

…Ceea ce urmă se derulă cu iuțeala fulgerului, la fel ca și în finala europeană Under-23 ce a avut loc la Poreč, Croația, cu 10 zile în urmă, unde Victor ieși învingător de asemenea printr-un procedeu ce are tangență cu luptele greco-romane. Doar că de această dată sportivul nostru nu se complică să-și rotească în aer adversarul, ci îl proiectă cu o mișcare pe cât de imperceptibilă, pe atât de puternică, direct cu spatele pe tatami. Decizia arbitrilor fu promptă: ippon, Victor Sterpu intrând în posesia trofeului continental. Astfel, el devine autorul unei realizări inedite, remarcabile prin strălucirea sa – câștigarea a tocmai trei titluri continentale supreme la diferite categorii de vârstă: mai întâi a dominat la Campionatele Europene de juniori (Vantaa, Finlanda, 2019), apoi la tineret Under-23 (Poreč, Croația, 2020) și la seniori (Praga, Cehia, 2020). Ținem să subliniem că Victor este absolvent al Liceului Internat Republican cu Profil Sportiv din Chișinău (LIRPS) și discipol al antrenorilor Vasile Luca, Victor Gorobeț, Marcel Trudov și Andrei Luca, la selecționată fiind pregătit de Valeriu Duminică.

„Bronzul” lui Denis Vieru

De asemenea, o prestație de zile mari la Europenele din Cehia a avut încă un membru al lotului național, Denis Vieru, care a evoluat în cântarul de 66 kg. În prima zi de concurs discipolul lui Veaceslav Bacal a cucerit medalia de bronz, demonstrând caracter și o tehnică impresionantă de luptă. În meciul de debut el l-a surclasat pe reprezentantul Irlandei, Nathon Burns (deținător al medaliei de bronz la Grand Prix Montreal 2019), iar în optimile de finală l-a învins pe ibericul Alberto Gaitero (campion european la tineret U-23 în 2018), în fața căruia a cedat anul trecut în finala Grand Prix Zagreb.

În următorul meci judocanul nostru de 24 de ani a fost învins de sârbul Strahinja Bunčić („bronz” la Europenele de tineret U-23 din 2017). Ulterior, chișinăuianul a trecut în recalificări de germanul Sebastian Seidl (locul III la Jocurile Europene de la Baku 2015), obținând dreptul să lupte pentru distincția de bronz. În această confruntare, Denis Vieru l-a surclasat, printr-un procedeu de waza-ari, pe georgianul de 27 de ani Vaja Margvelashvili (campion european în 2016 și medaliat cu bronz la Mondialele din 2017), luându-și revanșa pentru înfrângerea în fața acestuia în cadrul Jocurilor Europene de la Minsk 2019, înfrângere care l-a lăsat atunci pe atletul nostru în afara podiumului. Până la această luptă, scorul la partide dintre cei doi era de 3-1 în favoarea georgianului.

Victor Sterpu

Lotul Moldovei, îndrumat de selecționerul Valeriu Duminică, a mai fost reprezentat la Europenele de la Praga de Petru Pelivan, Vadim Bunescu, Nicon Zaboroșciuc, Cristina Blanaru (toți foști elevi ai LIRPS) și Dorin Goțonoagă, discipol al școlii de judo Petrocub din Hâncești (antrenori Mihai și Ilie Buiuc).

Cele mai multe medalii la Campionatul European 2020 au fost cucerite de judocanii din Franța (cinci de aur și trei de bronz), ei fiind urmați în clasament de Rusia (trei de aur, trei de argint și una de bronz) și Georgia (1-1-4).

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE