În discursul său, la cea de-a șasea ediție a Forumului Mass-Media din R. Moldova, Peter Michalko, șeful Delegației Uniunii Europene (UE) în R. Moldova, a spus că în timpul campaniei electorale prezidențiale, a fost folosit discursul de ură, care a divizat foarte mult societatea și care a arătat, încă o dată, că prea multe instituții media promovează partizanatul politic, PR-ul negru și dezinformarea.
Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.
SUSȚINE„Mass-media din R. Moldova și instituțiile responsabile din stat trebuie să aibă o agendă clară pentru combaterea dezinformării și a știrilor false”, a spus în cadrul aceluiași eveniment Steven Fisher, ambasadorul Regatului Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord în R. Moldova.
În cadrul celei de-a șasea ediții a Forumului Mass-Media din Republica Moldova, convocat anual de Consiliul de Presă, în parteneriat cu organizații neguvernamentale de media, șeful Delegației UE în R. Moldova, Peter Michalko, a spus în cuvântul său de salut că este onorat să fie prezent la Forum.
„Pentru UE mass-media este unul din elementele fundamentale ale societății noastre, bazate pe standarde democratice, problemele mass-mediei sunt întotdeauna în vizorul nostru, noi urmărind cu mare atenție dezvoltările din acest domeniu.”
Peter Michalko susține că „mass-media joacă un rol vital pentru viața democratică a țării și poate și mai mult în această perioadă în care există probleme cu care se confruntă și societatea, și mass-media.
Este un moment oportun pentru a discuta situația mass-media, după campania electorală recentă, care a divizat foarte mult și care a arătat încă o dată că prea multe instituții media promovează partizanatul politic, și chiar PR-ul negru și dezinformarea”, e comunicat șeful Delegației UE în R. Moldova.
Făcând referire la declarațiile OSCE cu privire la alegerile prezidențiale, Mihalko a solicitat Parlamentului și Guvernului R. Moldova „să reînnoiască discuțiile privind îmbunătățirea cadrului legal pentru mass-media și să consolideze supravegherea transparentă asupra activității Consiliului Audiovizualului”.
„Și la alegerile prezidențiale de acum patru ani a fost prezent discursul de ură în campania electorală, dar vreau să subliniez că un semn de speranță este. Oamenii de această dată au arătat reziliență și nu au căzut în această capcană și asta este speranța pentru mass-media corectă, pentru jurnaliștii care vor să informeze corect societatea. Oamenii, în calitate de consumatori ai știrilor, sunt capabili să facă o evaluare corectă. Pentru asta, condiția principală este să existe mass-medie liberă, independentă”.
„Din păcate, și statul, și Poșta Moldovei au avut un rol în lichidarea presei tipărite”
Michalko a mai spus că „UE continuă să urmărească atent situația independenței mas-media, atât a celei audiovizuale, cât și a celei electronice și tipărite. Mă rog, ce a mai rămas din presa tipărită. La prima apariție a mea la Forumul media, am spus că atunci când am activat în R. Moldova cu 11 ani în urmă, de obicei, dimineața, mergeam la chioșc unde cumpăram toată presa care apărea. Azi nu mai este ca atunci. Sunt puține ziare. Au rămas puține săptămânale. Din păcate, și statul, și Poșta Moldovei au avut un rol în lichidarea presei tipărite. Și vreau să felicit pe toți cei care au rămas și activează în domeniul presei tipărite, care tot este importantă.
Și vedem, de exemplu, „Economiceskoe obozrenie” care apare timp de 30 de ani sau „Ziarul de Gardă”, 16 ani, dar sunt și exemple noi precum „Gazeta de Chișinău”, care a apărut ca o încercare nouă pe piața media, și asta este salutar.
Cred că R. Moldova se află în cădere constantă în clasamentul mondial al libertății presei.
În 2013, R. Moldova a fost plasată pe locul 55, dar, în 2019, a coborât la poziția 91. Aceasta este o tendință foarte alarmantă și îndemnăm guvernarea R. Moldova la măsuri pentru a schimba această tendință”.
„Considerăm că situația este cu atât mai îngrijorătoare cu cât, în conformitate cu angajamentul R. Moldova, prin agenda de asociere cu UE, cadrul legal a fost îmbunătățit în unele domenii, cum ar fi Codul audiovizualului, dar cu toate acestea vedem că nu se aplică în conformitate cu spiritul legii.
Evidențiem importanța activității jurnaliștilor de investigație și a presei independente în general. Aceasta joacă un rol fundamental în dezvoltarea unei societăți sănătoase, pluraliste și rezistente. Astfel, asigurarea acestora cu informații, inclusiv în situații de urgență și excepționale, este o cerință primordială.
Ne exprimăm regretul față de faptul că anumite legi cu referire la mass-media elaborate de grupul de lucru legislativ, susținut de UE și Consiliul Europei, nu au fost încă adoptate, inclusiv în ceea ce privește reclamele și măsurile de sprijinire a mass-media în interes social.
Subliniem faptul că autoritățile statului sunt obligate să reacționeze și să-i sancționeze pe toți cei care agresează și intimidează reprezentanții mass-media. Ne îngrijorează faptul că în loc să îndeplinească această obligație, autoritățile sau înalți oficiali publici exercită presiuni prin vizite frecvente ale poliției la sediile instituțiilor de presă sau prin o tendință crescută de a da în judecată mass-media pentru activități de investigație.
Este imperioasă accelerarea adoptării reglementărilor și implementarea politicilor de dezvoltare a mass-media stipulate în conceptul național de dezvoltare a mass-mediei din RM”.
„Pandemia de coronavirus a fost însoțită de o infodemie masivă”
„UE în cadrul activității noastre în R. Moldova se confruntă de asemenea cu constrângeri de comunicare într-un spațiu informațional unde dezinformarea și propaganda prosperă, în timp ce organizațiile mass-media independente, obiective și profesioniste sunt supuse constrângerilor în cadrul activităților zilnice.
În perioada specifică în care trăim, într-o pandemie care ne schimbă modul de viață, UE a recunoscut deja că lupta împotriva dezinformării și a propagandei salvează vieți. Pandemia de coronavirus a fost însoțită de o infodemie masivă. Am asistat la un val de informare falsă și înșelătoare, falsificări și teorii ale conspirației, precum și la acțiuni de influență din partea actorilor străini. ”
Peter Michalko a mai spus că UE va continua să sprijine eforturile de consolidare a mass-mediei independente, pluraliste din R. Moldova și să monitorizeze îndeaproape evoluțiile în acest domeniu ca parte a eforturilor de implementare a agendei de asociere. „Avantajele acțiunii UE în R. Moldova sunt mult mai profunde și avem un obiectiv general prioritar – să contribuim la îmbunătățirea vieții cetățenilor din această țară.”
„Unii politicieni moldoveni au atacat fără argumente plauzibile societatea civilă din R. Moldova”
Printr-o intervenție online, Steven Fisher, ambasadorul Regatului Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord în Republica Moldova, a declarat că „printre elementele necesare pentru o democrație funcțională sunt: un sistem judiciar puternic care susține supremația legii, cu o poziție parlamentară puternică, și mass-media activă, liberă și independentă care poate și trebuie să responsabilizeze autoritățile”.
Diplomatul a mai spus că „Marea Britanie, prin intermediul mai multor programe, susține dezvoltarea unei mass-media independente, imparțiale și profesioniste, care să ofere cetățenilor acces la diferite perspective și crearea unui sector media care să fie mai rezistent la presiunile politice, dar și cele financiare.
În același timp, trebuie să recunoaștem că nu există o comunicare perfectă, provocarea este cu atât mai mare în contextul știrilor false și a dezvoltării rapide a spațiului informațional digital. Comunicarea clară, obiectivă, serioasă și sinceră poate fi cu ușurință înecată în tsunami-ul senzaționalismului, exagerării și denaturării deliberate, la care sunt supuși cetățenii.
Bunăoară, noi toți am văzut recent cum unii politicieni moldoveni au atacat fără argumente plauzibile societatea civilă din R. Moldova, dar și comunitatea donatorilor externi, inclusiv legăturile dintre ei.
Acestea, dar și alte atacuri, demonstrează că mass-media din R. Moldova și instituțiile responsabile din stat trebuie să aibă o agendă clară pentru combaterea dezinformării și a știrilor false.
Regatul Unit este la curent cu problemele cu care se confruntă presa din R. Moldova și vom susține în continuare dezvoltarea acesteia în spiritul corectitudinii și imparțialității”, a declarat Steven Fisher, ambasadorul Regatului Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord în Republica Moldova, la ediția a șasea a Forumului Mass-Media din Republica Moldova.
În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.
SUSȚINE