Experiența amară a unui investitor spaniol în Republica Moldova (VIDEO)

2790
1
Antonio Romero Macarro

Antonio Romero Macarro, cetățean al Regatului Spaniei, a venit în Republica Moldova cu 25 de ani în urmă, în calitate de investitor. În această perioadă, spaniolul a trecut prin două experiențe dure, rămânând fără afacerile în care a investit sute de mii de euro. Acum Antonio Romero Macarro este pe cale să-și piardă și cea de a treia afacere, din domeniul hotelier. Spaniolul dă vina pe justiția moldovenească că nu protejează investitorii străini, dar și pe faptul cum înțeleg moldovenii că se fac afacerile.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Antonio Romero Macarro (foto) a venit în Republica Moldova în ianuarie 1996, după ce firma sa a câștigat un tender la nivel european pentru construcția unei uzine de recipiente pentru ambalarea vinurilor moldovenești pentru export.

Șase milioane de dolari, „suflați” într-o uzină de sticlă

Este vorba de întreprinderea mixtă Glass Container Company, societate pe acțiuni. Proiectul era finanțat cu 44 de milioane de dolari de către Banca Europeană, iar firma lui Antonio Romero Macarro a investit 8,5 milioane de dolari, conform contractului de achiziție, revenindu-i 27 la sută din acțiuni. Alte 17 la sută din acțiuni i-au revenit statului Republica Moldova, în baza investițiilor făcute de Guvern.

Logic, nu exista nicio problemă. Aveam o strategie de management și, după ce urma să dăm uzina în exploatare, după calculele noastre, ne restituiam investiția, apoi urma să obținem și profit, conform cotei părți pe care o dețineam. În proiect mai era implicată și o bancă comercială din Spania, care ne-a oferit un credit de 4 milioane de dolari”, ne-a comunicat investitorul spaniol.

Antonio Romero susține că totul a decurs bine până când Guvernul le-a trimis un reprezentant nou în consiliul director al uzinei. „A convins ceilalți investitori să ne scoată din management, iar în consecință, am fost puși în situația să vindem cele 27 la sută din acțiuni la un preț derizoriu, de 1,75 de milioane de dolari. Ni s-a incriminat că am fi adus utilaj învechit, care nu funcționa. Dar vă declar cu toată răspunderea că acel utilaj pe care l-am adus noi atunci funcționează cu succes și până în ziua de azi. În schimb, firma mea a pierdut aproape 6 milioane de dolari și încă 4 milioane care nu au fost restituite băncii spaniole”, ne-a declarat Antonio Romero.

Afacere distrusă în mai puțin de un an

La începutul anului 2016, Antonio Romero Macarro, și-a deschis un restaurant spaniol, la intersecția străzilor Mihail Kogălniceanu și Tighina din Chișinău, pe care l-a numit „Rodrigo”. Restaurantul aparținuse unui cetățean francez care, fiind bolnav, a revenit în patrie, lăsând gestionarea afacerii unui moldovean.

Din spusele spaniolului, acesta a cumpărat afacerea cu 25 de mii de euro, plus datoriile care constituiau încă peste 25 de mii de euro. În contractul de vânzare-cumpărare nu a fost inclus și imobilul de peste 200 de metri pătrați. Suplimentar, a mai fost întocmit un contract de locațiune a încăperii, pentru care Romero s-a obligat să achite lunar o taxă de 1500 de euro.

Când afacerea începuse să dea roade, la Antonio Romero a venit un executor judecătoresc care i-a cerut să elibereze încăperea pe motiv că nu-i mai aparținea francezului. „Am aflat că imobilul a fost lăsat gaj la o bancă pentru un credit de o sută de mii de euro. Pentru că nu a fost achitat la timp, banca și-a însușit imobilul și l-a vândut la licitație. La început nu înțelegeam ce se întâmplă. Apoi am aflat că este trebușoara aceluiași afacerist influent, care m-a ajutat „să scap” de cele 6 milioane de dolari investite în Glass Container Company. El a fost la mine în restaurant, i-a plăcut încăperea, iar, la legăturile pe care le are, nu i-a fost greu să aranjeze un proces de judecată fulger ca să ia încăperea. Din câte știu, nu a înregistrat-o pe numele său”, a precizat antreprenorul din Spania.

La finele anului 2016, Antonio Romero a vândut afacerea cu puțin peste 15 mii de euro, fără a-și recupera și de această dată banii investiți.

Afacerea hotelieră, pe ultima sută de metri… de a o pierde

În perioada 2005-2006, la câțiva ani după ce a pierdut pachetul de acțiuni de la Glass Container Company, Antonio Romero Macarro susține că a procurat șapte apartamente, amplasate la primul etaj din blocul de la intersecția străzilor Ștefan ce Mare și Sfânt și strada Mitropolit Gavriil Bănulescu Bodoni din Chișinău. Blocul se află peste drum de Grădina Publică și monumentul lui Ștefan cel Mare și Sfânt.

Afaceristul spaniol susține că în perioada respectivă avea probleme cu soția sa și ar fi convenit cu fostul său partener de afaceri de la Glass Container Company, Manuel Gonzalez Cofreces, să înregistreze imobilele pe numele său, iar drept garanție i-a fost semnată o procură generală.

Începând cu anul 2011, spaniolul începe să înstrăineze imobilele. Din spusele sale, patru apartamente le-a vândut persoanei influente care i-ar fi tras țeapa la Glass Container Company.

Alte trei apartamente le-a reînregistrat pe numele unui moldovean care se află în Spania și pe care l-a ajutat anterior. „Am fost nevoit să vând o parte din imobile pentru că aveam datorii la bancă. Apoi au început și alte probleme, din care motiv am apelat la ajutorul prietenului meu moldovean”, ne-a explicat Antonio Romero Macarro.

În cele trei apartamente rămase, cu suprafața totală de 255 de metri pătrați, a amenajat un mic hotel, pe care acum riscă să-l piardă pentru că Manuel Gonzalez Cofreces pretinde că două din imobile sunt ale lui.

Antonio Romero consideră că Manuel Gonsalez nu are nicio atribuție și că toate problemele ar fi create de către afaceristul moldovean care a cumpărat celelalte patru imobile.

Manuel nici nu răspunde, nici nu vine la judecată. A semnat în Spania o împuternicire ca să-l reprezinte avocatul Vladislav Roșca. Acum acest avocat prezintă în instanță copia unui document, în spaniolă, pe care l-aș fi semnat eu, asumându-mi gestiunea imobilelor lui. Dar nu am semnat un asemenea document, deși semnătura pare să fie a mea. Există două explicații. Ori au scris documentul pe o foaie semnată de mine în alb încă de pe timpul când lucram la Glass Container Company sau au falsificat cu iscusință semnătura mea. Nu am văzut originalul documentului, căci ei prezintă doar o copie. Am solicitat în instanță ca acest document să fie dat la expertiză, instanța a acceptat, dar partea adversă a refuzat să prezinte documentul la expertiză”, a precizat investitorul.

Disperat, cu frica de a reveni acasă

Antonio Romero susține că moldoveanul influent care i-a creat probleme pe parcursul celor 25 de ani de aflare în Republica Moldova se numește Oleg Baban și deține funcția de președinte al comitetului de conducere al companiei Glass Container Company.

El are relații peste tot, în justiție, în procuratură, la Guvern și folosește instituțiile statului pentru a-și atinge scopurile. Proprietățile acaparate nu le înregistrează pe numele său, ci pe firme cu legături conexe sau persoane terțe. El are nevoie de apartamentele mele pentru a acapara întregul etaj și încearcă să le obțină pe bani mărunți. Este stilul său, eu îl cunosc”, ne-a spus spaniolul.

Acesta ne-a mai comunicat că i-a fost fabricat și un dosar penal pentru a fi deposedat de imobile, că a fost dat și în urmărire generală. Dar a fost achitat în cele din urmă de instanță.

Am 64 de ani, dintre care 25 de ani i-am petrecut în Republica Moldova. Nu am încălcat legea, am plătit impozite și am investit în economia acestei țări. Iar acum sunt pe punctul de a reveni în țara mea fără niciun ban, sărac lipit pământului. Cum o să mă uit în ochii apropiaților mei, ce o să le spun?”, se întreabă Antonio Romero.

Oleg Baban nu ne-a răspuns la apelurile telefonice ca să comenteze acuzațiile aduse de spaniol.

Ce spune avocatul părții adverse

Avocatul Vladislav Roșca ne-a declarat că îl reprezintă doar pe Manuel Gonsalez și că nu are nicio legătură cu Oleg Baban. Apărătorul a mai precizat că clientul său are 80 de ani și nu poate să vină la ședințele de judecată, dar este convins că acesta are dreptate. „Am studiat documentele, sunt mai multe documente că lui Antonio Romero i-au fost încredințate imobilele pentru a le gestiona și a fost remunerat pentru aceasta, iar el le-a perfectat pe numele său, apoi le-a vândut. Poate că e părerea mea subiectivă, dar sunt sigur că clientul meu are dreptate”, a adăugat avocatul.

Vladislav Roșca a confirmat că Manuel Gonsalez a depus o plângere penală pe numele lui Antonio Romero și că acesta a fost achitat. „Am rămas surprins de decizia instanței, dar în justiția moldovenească se produc multe minuni. Dar aș vrea să-l întrebați pe Antonio Romero de ce nu se adresează în justiția spaniolă, de ce nu se plânge acolo că i-au fost falsificate documentele? De ce insistă să-și rezolve problemele în justiția de la noi?”, ne-a întrebat apărătorul spre finalul conversației.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE

1 COMENTARIU

  1. […] Antonio Romero Macarro, cetățean al Regatului Spaniei, a venit în Republica Moldova cu 25 de ani în urmă, în calitate de investitor. În această perioadă, spaniolul a trecut prin două experiențe dure, rămânând fără afacerile în care a investit sute de mii de euro. Acum Antonio Romero Macarro este pe cale să-și piardă și cea de a treia afacere, din domeniul hotelier. Spaniolul dă vina pe justiția moldovenească că nu protejează investitorii străini, dar și pe faptul cum înțeleg moldovenii că se fac afacerile, transmite SafeNews.md cu referire la gazetadechisinau.md. […]