Adrian Glijin, învinuit de pretinsă „trădare de patrie”, riscă de la 12 până la 20 de ani de închisoare  

1288
0

Adrian Glijin, una din cele patru persoane răpite săptămâna trecută de către securiștii de la Tiraspol, este învinuit de pretinsă „trădare de patrie” și riscă de la 12 până la 20 de ani de privațiune de libertate, anunță azi, 12 octombrie, Asociația Promo-LEX. Amintim că pe data de 8 octombrie, așa-numitul „minister de externe” din stânga Nistrului a anunțat că polițistul Andrei Amarfi din cadrul IP Florești și Adrian Glijin au fost eliberați.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Potrivit Promo-LEX, Adrian Glijin este acuzat de comiterea infracțiunii prevăzute de art. 271, cod penal local, din regiunea transnistreană – „trădare de patrie”.

El riscă de la 12 la 20 de ani de privațiune de libertate. Structurile nerecunoscute de la Tiraspol i-au aplicat „măsura preventivă arest” pentru o durată de 60 de zile.

Rudele nu au fost informate despre ședința de judecată. Mai mult ca atât, nu au recepționat nici un document procesual din pretinsa cauză penală. Din discuțiile rudelor cu avocatul lui Adrian Glijin (avocat desemnat din oficiu), structurile de la Tiraspol refuză să ofere acte procesuale, motivând că pretinsul dosar penal are caracter secret.

Între timp, rudele lui Glijin au expediat pe adresa structurilor de forță de la Tiraspol mai multe solicitări, printre care: asigurarea dreptului la întrevedere cu Adrian în condiții de confidențialitate, examinarea lui de către un medic independent, asigurarea accesului la documentele dosarului, dar și asigurarea permisiunii de a transmite îmbrăcăminte și alimente, scrie în comunicatul Asociației Promo-LEX.

Totodată, Promo-LEX solicită autorităților constituționale de la Chișinău să se implice cu prioritate în admiterea solicitărilor înaintate de rudele lui Adrian și, în final, să insiste pe eliberarea necondiționată a acestuia din detenția ilegală a regimului de la Tiraspol.

Amintim că la 8 octombrie 2020, între orele 04:00 – 07.00 dimineața, câteva persoane în civil și necunoscute au intrat în domiciliul lui Adrian Glijin din localitatea Cuzmin (Camenca).

În prezența copiilor și soției lui Adrian Glijin, au percheziționat domiciliul, fiind preluate toate sursele de stocare a informației (laptop, tabletă, telefoane, inclusiv bunurile care aparțin soției, cumnatului și copilului). În timpul acestor acțiuni, unul din civili a menționat că Adrian Glijin este acuzat de „trădare de patrie”.

Joi, 8 octombrie, așa-numitul „minister de externe” din stânga Nistrului  a anunțat că polițistul Andrei Amarfi din cadrul IP Florești a fost eliberat. Împreună cu acesta, a fost eliberat și Adrian Glijin. Decizia privind eliberarea a două dintre cele patru persoane reținute a fost luată în urma unei discuții telefonice dintre Igor Dodon și Vadim Krasnoselski.

Președintele Comisiei parlamentare securitate națională, apărare şi ordine publică, Alexandru Jizdan, a menționat săptămâna trecută că, în total, au fost răpiți patru cetățeni ai Republicii Moldova: Amarfi, Glijin, Puris și Mânzărari.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE