„În R. Moldova s-a ajuns la selecție naturală”

1057
0
Spitalul raional Orhei

Spitalele municipale din Chișinău nu mai au locuri pentru pacienții bolnavi de Covid-19, potrivit conducerii sistemului de sănătate municipal. Centrul de triere Covid-19 confirmă infecția și trimite bolnavii la tratament ambulatoriu sub supravegherea medicinei primare, susține ex-ministra sănătății, Ala Nemerenco. În opinia ei, situația a degradat „din cauza aplicării unor tactici greșite de control al infecției, implicării politicului, a incompetenței, a lipsei de voință, de curaj și de profesionalism”.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Spitalele raionale au tot mai puține paturi pentru tratamentul epidemiologic. Pe de altă parte, 240 de paturi noi și perfect adaptate combaterii acestui tip aerogen de infecție stau nefolosite la Spitalul de Tuberculoză din Vorniceni.

Ex-ministra sănătății, Ala Nemerenco, anunță într-o postare pe facebook că „locuri în spitale nu mai sunt. Centrul de triere Covid-19 confirmă boala și trimite acasă. Nu mai contează vârsta și comorbiditățile. S-a ajuns la selecție naturală în R. Moldova din cauza autorităților. Medicii sunt puși în situația să ia decizii grele – cine rămâne în spital, cine merge acasă. Fac referire la cazurile care trebuie tratate doar în spital”.

GAZETA de Chișinău a întrebat-o pe Ala Nemerenco ce se întâmplă în prezent cu bolnavii care se adresează la serviciul de urgență și cum se tratează.

Situația era cunoscută de ceva timp. A declarat oficial și conducerea sistemului de sănătate municipal, dar nu era atât de critic, existau mici rezerve. Acum lucrurile au devenit mai grave. Mi-au scris mulți pacienți care au fost trimiși acasă de la Centrul de triere Covid-19, care erau cu criterii stricte de spitalizare și forme nici pe departe ușoare. De asemenea, am comunicat și cu colegii din spitale, care confirmă că toate paturile pregătite pentru COVID-19 sunt ocupate”, ne-a comunicat Nemerenco.

Potrivit ei, după ce persoana apelează la 112, este transportată la Centrul Covid, unde este stabilit diagnosticul și evaluată starea pacientului. Din cauza lipsei de locuri, majoritatea, cu excepția cazurilor grave, este trimisă pentru tratament și supraveghere în medicina primară. Medicul de familie devine persoana responsabilă pentru inițierea tratamentului și supravegherea pacientului.

Statul ăsta are de gând să mă ajute să trăiesc?”

Drept reacție la postarea fostei ministre, profesoara Daniela Vacarciuc scrie pe Facebook: „Sunt în tratament la domiciliu. Nu mi s-a propus spitalizare, căci nu e stare gravă. Testul m-a costat 1000 de lei cu markeri, tratamentul pana acum – 2030 de lei! Am achitat polița medicală din venituri – 9650 de lei! Sunt profesor: Pentru lunile lucrate fără concediu, sărbători, sâmbete, duminici la planuri, proiecte am ridicat salariul doar pentru 14 zile. Așa cum e oficial! Mâine trebuie să iau un antibiotic de 310 lei pentru alte cinci zile, antimicotic, antiinflamator… Statul ăsta are de gând să mă ajute să trăiesc? Fraților, care va tratați la domiciliu, din banii voștri, deși ați achitat polița de asigurare, cum rezistați? Familie, student, rechizite, alimente, impozite achitate! Lume tristă, necăjită, dezamăgită!”

O inechitate inadmisibilă a plătitorilor de contribuții în sistemul de sănătate”

Cu referire la cazul profesoarei, Ala Nemerenco ne-a mărturisit că „acest subiect a fost pus în discuție și mai înainte. Nu suntem auziți. Funcționarii nu vor să recunoască aceste lucruri, mai mult, insistă că costul tratamentului anti COVID, în condiții de ambulatoriu, ar fi de circa 400-500 de lei. Nu este adevărat. În funcție de caz, tratamentul costă circa 1000-2000 de lei. Plus costul investigației, în majoritate realizată la privat. Este o inechitate inadmisibilă a plătitorilor de contribuții în sistemul de sănătate – unii au acces gratuit la medicamente, și apropo, la o listă mai bună de medicamente, alții, cu aceeași boală – nu. Bătaie de joc de oameni!”.

În opinia Alei Nemerenco, s-a ajuns la situația că nu mai sunt locuri pentru bolnavi în spitalele municipale, deoarece „nu s-a făcut aproape nimic la capitolul prevenirii transmiterii infecției în așa un număr de mare, având cazuri tot mai grave pentru spitalizare. Spitalele au fost considerate ca tactica nr. 1 în lupta cu infecția, aceasta fiind o tactică greșită, fiind necesară majorarea numărului de paturi încontinuu”.

În timp ce serviciul de comunicare al ministerului de resort a anunțat presa că se caută 300 de paturi în spitalele pentru bolnavii de Covid-19, Nemerenco presupune că „aceasta este suma tuturor paturilor care se vor pune la dispoziție pentru Covid la nivel național: 10 într-un spital, 25 – în altul și tot așa. Cu regret, cele 240 de paturi noi și perfect adaptate combaterii acestui tip aerogen de infecție stau nefolosite la Spitalul de Tuberculoză din Vorniceni. În șapte luni Guvernul nu a fost capabil să le activeze – aceasta spune mult despre capacități și acțiune.”

În discuție cu GAZETA de Chișinău, Nemerenco a venit cu un apel către populație:

Sănătatea noastră e în mâinile noastre. Nimeni nu își mai face griji pentru cetățeni. Sistemul doar îi culege pe cei grav bolnavi grav și atât. Masca este unica salvare, și chiar dacă nu credeți în covid, purtați-o în spațiile publice. Masca oferă o siguranță maximă împreună cu distanțarea socială, spălarea mâinilor și evitarea locurilor închise și aglomerate. Pentru o perioadă scurtă trebuie să devenim prieteni cu masca. De o singură folosință sau spălată și călcată la temperaturi înalte, cea din bumbac. Este un efort atât de mic pentru a scăpa de o molimă de unii singuri, dacă autoritățile nu și-au dorit să ne ajute.”

40 de paturi pentru 105 mii de oameni

Spitalul raional Criuleni dispune de 40 de paturi pentru bolnavii de Covid-19. Instituția deservește raioanele Dubăsari și Criuleni, care au o populație de 105 mii oameni.

Azi sunt internați 28 de pacienți, patru dintre aceștia se află în terapie intensivă. Avem o mică rezervă, dar au fost zile când erau 38 de bolnavi”, a spus pentru GAZETA de Chișinău, șeful Spitalului Raional Criuleni, Sergiu Halipli.

Purtătorul de cuvânt al Spitalului Raional Orhei, Cristina Onilă, a spus pentru GAZETA că, la 7 octombrie curent, din cele 95 de paturi disponibile pentru tratamentul Covid-19, 58 erau ocupate, dintre care patru pacienți se află în terapie intensivă. 148 de persoane, care au făcut testul la infecția cu coronavirus la spitalul raional, cu diagnoza confirmată, urmează tratamentul la domiciliu, sub supravegherea medicului de familie.

La acest spital se tratează și locuitori din raioanele Rezina, Șoldănești și Telenești. Raionul Orhei are o populație de 124 de mii de oameni.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE