„Pentru că în Rusia e mai rău ca aici”

439
0
Victoria Popa
Victoria Popa

8 septembrie 2020, dimineață. Ajung pe plaja de la Nice. Intru în mare. O doamnă mă salută rusește și mă întreabă dacă sunt rusoaică. Îi spun că nu sunt, dar vorbesc rusa. Femeia îmi zâmbește și mă întreabă curioasă de unde vin. Fac cunoștință cu Alla. O rusoaică de vreo 50 de ani din regiunea Nijny Novgorod din Rusia. Trăiește de 15 ani în Franța împreună cu soțul.

Deși a făcut cursuri de studiere a limbii franceze la Nice, la Universitatea Cote D’Azur, pentru care a plătit 1000 de euro, nu s-a putut integra pe deplin în societatea franceză, pentru că nu și-a găsit nici de lucru, îmi mărturisește ea franc. Aflu că au locuit 14 ani în Provence, iar de un an de zile este la Nice.

Curioasă, femeia mă întreabă cum am reușit să vin în Franța când moldovenii nu pot ieși din RM din cauza epidemiei de Covid-19. Îi spun interlocutoarei mele că sunt cetățean român cu drepturi depline de a circula în spațiul Uniunii Europene cu respectarea regulilor impuse de situația pandemică în care trăiește omenirea azi.

„Aaaaa, deci sunteți româncă?!…”, accentuează ea mirată. Îi spun: „Da, sunt româncă din Basarabia”. „Deci voi, moldovenii, aveți și pașapoarte românești și puteți circula liber în spațiul UE? Și aveți și așa facilități ca tinerii moldoveni să învețe aici, gratuit? Mda… vot ono shto?!”, se miră aceasta că absolvenții de liceu din R. Moldova sunt acceptați la studii și în state din Uniunea Europeană atunci când cunosc limba țării unde decid să-și facă studiile.

După o pauză, e rândul meu să pun întrebări. O întreb dacă-i place Nice, francezii, Franța. „Oi, nenaviju franțuzov i Franțiiu toje! Vî prosto ne predstavleaete sebe!” („Îi urăsc pe francezi cu tot cu Franța lor! Nici nu vă imaginați cât de tare!”).

Stupefiată, o întreb de ce urăște francezii și Franța? De ce trăiește aici de 15 ani și nu merge înapoi în Rusia? „Potomu, shto tam v Rosyi huje cem tut!” („Pentru că în Rusia e mai rău ca aici”).

O remarcă. La Nice și, în general, pe Coasta de Azur, sunt foarte mulți ruși. În general, sunt oameni bogați și foarte bogați, persoane din showbizul rusesc, care dețin pe Riviera Franceză proprietăți luxoase.

Preluarea textelor de pe pagina www.gazetadechisinau.md pentru formatul online se face în limita a 1.000 de semne, cu indicarea linkului activ către articolul preluat.

Instituțiile de presă, care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica „Gazeta de Chișinău” și autorul informației. Materialele de presă sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe și de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here